Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

«Βόμβα» από ΟΠΑΠ!


Σύμφωνα  με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΓΑΤΑ», ο Οργανισμός ετοιμάζει πρόταση διατήρησης του μονοπωλίου του ποδοσφαιρικού στοιχήματος, πληρώνοντας στην ελληνική κυβέρνηση το ποσό που έχει προβλέψει από το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς.

Για τον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπονται έσοδα ύψους 1,2 δις ευρώ από το άνοιγμα της αγοράς του στοιχήματος, τα «φρουτάκια» και τους κουλοχέρηδες. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι μπορεί να εισπράξει εφάπαξ περίπου 700 εκ. ευρώ από τις εταιρίες που θα επιδιώξουν να μπουν στην ελληνική στοιχηματική αγορά, και οι οποίες είναι πολλές.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσδοκά έσοδα της τάξης των 500 εκ. ευρώ περίπου το χρόνο για το δημόσιο ταμείο από τη φορολόγηση των εν λόγω εταιριών. Ο συνολικός τζίρος τέτοιων στοιχηματικών εταιριών, σε ΟΠΑΠ και ίντερνετ, υπολογίζεται από την κυβέρνηση ότι θα φτάσει τα 5 δις ευρώ το χρόνο.

Έτσι λοιπόν, ο ΟΠΑΠ θέλοντας να παραμείνει ο μοναδικός «παίκτης» στη χώρα, σκέφτεται να «βάλει το χέρι στην τσέπη» και να αναλάβει να πληρώσει στο ελληνικό δημόσιο 700 εκ. ευρώ, ώστε να συνεχίσει να «παίζει» μόνος του έως το 2020. Επίσης, ο Οργανισμός αναλαμβάνει να πληρώσει το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της διατήρησης του μονοπωλίου, που είναι 32.000 ευρώ ημερησίως ή 11.680.000 ευρώ το χρόνο. Στα επόμενα δέκα χρόνια δηλαδή, 116.800.000 ευρώ.

Οι αρμόδιοι υπουργοί (Παπακωνσταντίνου και Γερουλάνος) είναι ενήμεροι για την κίνηση αυτή, χωρίς όμως ακόμη να είναι γνωστή η τοποθέτησή τους. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο έχει στην κατοχή του το 34% του ΟΠΑΠ. Επομένως, από τα χρήματα που θα δίνει ο Οργανισμός στην Πολιτεία για τη διατήρηση του μονοπωλίου, το 34% θα βγαίνει από τα ταμεία του κράτους. Από την ίδια τσέπη δηλαδή που θα μπαίνουν, θα βγαίνουν κ.ο.κ.

Και κάτι άλλο είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν την πρόταση. Αν τελικώς το ελληνικό δημόσιο αποδεχτεί την πρόταση αυτή, ο ΟΠΑΠ θα ζητήσει περιορισμό – αν όχι απαγόρευση – του ιντερνετικού στοιχήματος, με αυστηρά μέτρα και όρους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου