Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Το πορτραίτο του Fedor Emelianenko

FEDOR EMELIANENKO (MMA)
του Φώτη Κώτσογλου
Όνομα: 
Fedor Emelianenko
Ημ.γεννησης
28/9/1976
Τόπος:
Ουκρανία
Υψος:
1,83μ.
Βάρος:
103κ.
Ρεκορ:
29-1-1
(7 knockout, 15 submission) 



Από τα βάθη της Ρωσίας, ο Fedor Emelianenko ήρθε για να κατακτήσει τον κόσμο των μικτών πολεμικών τεχνών και τα κατάφερε. Ο «Last Emperor» όπως τον αποκαλούν, κρατάει τον τίτλο της κατηγορίας Heavyweight του PRIDE, είναι μόνιμα πρώτος σε οποιαδήποτε διοργάνωση σαμπό συμμετέχειχάνει μόνο με αίτηση και στα πόδια του σφάζονται όλα τα promotion ΜΜΑ, για να αποσπάσουν την υπογραφή του, έστω και για μία και μοναδική εμφάνιση.










 

Ο Emelianenko, γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1976, στηνRubizhne της Ουκρανίας, ενώ δύο χρόνια μετά, μετακόμισε με τους γονείς του και την μεγάλη του αδερφή, στην Ρωσία και το Stary Oskol. Εκεί γεννήθηκαν και τα δύο μικρότερα αδέρφια του, οAleksander και ο Ivan. Ο πρώτος είναι γνωστός από την καριέρα του στα ΜΜΑ, ενώ ο δεύτερος άπλα προπονείται, χωρίς να στοχεύει να φτάσει σε υψηλό επίπεδο.

Τα πρώτα χρόνια
Οι αγαπημένες πολεμικές τέχνες του Fedor, είναι το σαμπό και τοτζούντο, από τις οποίες άλλωστε ξεκίνησε και η καριέρα του. Πολύ νωρίς,
ΤΙΤΛΟΙ ΜΜΑ
2001RINGS World class tournament (openweight)
2002RINGS Kng of kings tournament (heavyweight)
2004PRIDE Grand Prix Tournament (heavyweight)
2003- 2007PRIDE World Championship (heavyweight)

στην ηλικία των δέκα, είχε ήδη ξεκινήσει να προπονείται και μάλιστα δεν φαινόταν πως θα έχει αυτήν την εξέλιξη. Ο Mihailovich Voronov, ο οποίος βρίσκεται στην γωνία τουΡώσου από τότε μέχρι και σήμερα θυμάται :«Ήταν σωματικά αδύναμος και δεν είχε τρομερό ταλέντο. Αντιθέτως, το πλεονέκτημά του, ήταν η αποφασιστικότητά του και η ισχυρή θέλησή του να βελτιωθεί ». Στην επίσημη βιογραφία του, αναφέρεται πως ξεκίνησε να προπονείται στο σαμπό, τα χρόνια που βρισκόταν στον στρατό. Ο ίδιος, σε συνέντευξη του, το διέψευσε, λέγοντας πως η προπόνησή του στον στρατό ήταν περιορισμένη, αφού μπορούσε μόνο να τρέχει και να κάνει κάποιες ασκήσεις ενδυνάμωσης σε ένα αυτοσχέδιο γυμναστήριο που είχε δημιουργήσει.

 
Εκτός από αυτοκράτορας, είναι και... διάβολος!

Το 1997, έγινε μέλος της εθνικής ομάδας της χώρας του, αφού είχε πάρει το πιστοποιητικό «Master of Sports», σε σαμπό και τζούντο. Ένα χρόνο μετά, κέρδισε το αργυρό μετάλλιο, στο ρώσικο πρωτάθλημα τζούντο. Το 2000, στα 25 του, άρχισε να εκπαιδεύεται, υπό τις οδηγίες του Alexander Vasilievich Michkov, με σκοπό να συμμετάσχει και σε αγώνες ΜΜΑ για να βγάλει χρήματα, αφού ηοικονομική του κατάσταση δεν ήταν και στα καλύτερά της.

 Η είσοδος στις ΜΜΑ

Ο «Last Emperor», ξεκίνησε την καριέρα του στις μικτές πολεμικές τέχνες, ως μέλος της ρώσικης ομάδας «Top Team», μαζί με τουςVolk Han και Andrey Kopylov, οι οποίοι θεωρούνται οι διεκδικητές «πρώτης γένιας», ενός ρώσικου promotion, με το όνομα «RINGS». Από τον πρώτο κιόλας αγώνα,  έδειξετις διαθέσεις του, νικώντας τον Βούλγαρο, Martin Lazarov, μέσα σε διάστημα δυόμισι λεπτών. Παρέμεινε αήττητος για τρεις αγώνες και αποκορύφωμα ήταν η νίκη του επί του Ιάπωνα Hiroya Takada, τον οποίο διέλυσε με τις γροθιές του, μέσα σε 12 δευτερόλεπτα!

Στις 22 Δεκεμβρίου, του2000, ήρθε η μοναδικήτου ήττα, στις μικτές πολεμικές τέχνες, από τονTsuyoshi Koshaka. Μια ήττα αμφισβητούμενη, αφού ήταν αποτέλεσμα πρόωρης διακοπής του αγώνα, από τον διαιτητή της αναμέτρησης λόγω ενός κοψίματος στο κεφάλι του Emelianenko. Μέχρι εδώ τίποτα δεν ακούγεται παράλογο, αλλά το βίντεο του αγώνα αποδεικνύει, πως ο αγώνας έπρεπε να διακοπεί και νικητής  να είναι ο Ρώσος και όχι ο Ιάπωνας, αφού το κόψιμο στο πρόσωπο του Fedor προκλήθηκε από μια αγκωνιά του αντιπάλου του, κίνηση η οποία απαγορεύεται ρητώς από τους κανονισμούς του «RINGS».

Πρώτη του, μεγάλη διάκριση ήταν η νίκη του στο τουρνουά «RINGS» world class tournament 2001, το οποίο ήταν δίχως περιορισμούς κατηγοριών και αναδείχθηκε νικητής. Το 2002και το 2004, επανέλαβε την ίδια επιτυχία, στην κατηγορίαHeavyweight. Παράλληλα, ήταν «μόνιμος» παγκόσμιος πρωταθλητής στο Σαμπό.

Η ώρα του PRIDE
Το 2002, μπήκε στην ζωή του Ρώσου, το PRIDE. Το ντεμπούτο του, έγινε στις 23 Ιουνίου, στο PRIDE 21, με αντίπαλο τον Semmy Schilt, τον οποίο νίκησε με ομόφωνη απόφαση των κριτών. Χωρίς καθυστέρηση, οι υπεύθυνοι του σόου, είδαν τα προσόντα του και ο επόμενος αγώνας του, με τον Heath Herring, εξασφάλιζε στον νικητή ένα ματς τίτλου. Αν και αουτσάιντερ, ο Emelianenko νίκησε και εξασφάλισε το δικαίωμα να διεκδικήσει τον τίτλο της κατηγορίαςHeavyweight, από τον Antonio Rodrigo Nogueira, στις 16 Μαρτίου του 2003, στο PRIDE 25. Προς έκπληξη όλων, ο «Last Emperor», πήρε την ζώνη από τον Βραζιλιάνο, τον οποίο νίκησε στα σημεία.
Από εκείνη την ημέρα, πολλοί προσπάθησαν να του την πάρουν, αλλά κανείς δεν τα κατάφερε. Ονόματα όπως ο Mark ColemanKevin RandlemanMirco Crocop και φυσικά ο Nogueira ζητώντας ρεβάνς, επιδίωξαν να τον ρίξουν από την κορυφή. Οι προσπάθειες  τους όμως δεν έβρισκαν ανταπόκριση, αλλά μόνο σημάδια που άφηναν στο πρόσωπό τους οι γροθιές του Ρώσου.

Η κατάρρευση του PRIDE και το Μ-1

Η εξαγορά του PRIDE από το UFC, άφησε στον «αέρα» τονEmelianenko. Όχι ότι δεν έβρισκε δουλειά, απλά για λίγο καιρό σταμάτησε να αγωνίζεται, ώστε να ξεκουραστεί και να σκεφτεί με ηρεμία την επόμενη επαγγελματική του κίνηση. Τα πρώτα σενάρια έλεγαν UFC, κάτι απολύτως λογικό, αφού δεν τίθεται θέμα σύγκρισής του με τα υπόλοιπα promotion που υπήρχαν. Το Bodog προσπάθησε πολύ, εξασφάλισε και έναν αγώνα του, αλλά δεν κατάφερε να τον εντάξει στο μόνιμο ρόστερ του.

 
Το poster για τον αγώνα του στο Bodog


Το πρόβλημα του Ρώσου με το UFC, είναι πως η πολιτική του προέδρου του promotion, Dana White, δεν επιτρέπει στους μαχητές να αγωνίζονται σε καμία, εκτός της εταιρίας διοργάνωση και έτσι θα έπρεπε να παρατήσει τους ετήσιους αγώνες σαμπό που παίρνει μέρος. Κάπου εκεί, εμφανίστηκε το Μ-1 Global, η «παγκόσμια» εκδοχή, ενός ρώσικου promotion, του οποίου οι υπεύθυνοι έκαναν όλα τα χατίρια του Ρώσου, ώστε να αποσπάσουν την υπογραφή του. Τελικά τα κατάφεραν, και ο «Last Emperor», έκλεισε μία συμφωνία δύο χρόνων που τελικά κράτησε λίγους μήνες.

Affliction

Τελικά, τον Ιούλιο του 2008 ο Emelianenko, βρήκε προσωρινό "λιμάνι" στο φιλόφοξο Affliction και έκανε την εμφάνιση του στο πρώτο ppv του promotion, το "Banned" όπου και συνέτριψε σε 36 δευτερόλεπτα τον πρώην πρωταθλητή του UFC Tim Sylvia (ρεπορτάζ). Το ίδιο εύκολα ξέκανε και τον Andre Arlovski τον Γεννάρη του 2009 στο Affliction: "Day of Reckoning".

Strikeforce

Τον Νοέμβριο βρέθηκε σε νέο promotion (Strikeforce) και έδωσε το δεύτερο ματς του μέσα στο 2010. Δυσκολεύτηκε μόνο στην αρχή, μέχρι να ρίξει και τον αήττητο μέχρι τότε, Brett Rogers με ΤΚΟ.





2 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟ BLOG ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κορυφαίος μαχητής ΜΜΑ στο κόσμο!!!
    Απλά να συμπληρώσω οτι πλέον έχει άλλη μία ήττα στο βιογραφικό του απο τον Βραζιλιάνο Fabricio Werdum.

    http://hellenicmmaforum.blogspot.com/2010/12/strikeforce-fedor-emelianenko-vs.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή