Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

nnijutsu-ninja


ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΩΣ ΤΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ SAMURAI:
ΑΝΗΛΕΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ,
ΑΣΣΟΥΣ ΤΩΝ ΠΙΟ ΘΑΝΑΣΙΜΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ,
ΔΕΣΜΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ ΟΡΚΩΝ ΤΙΜΗΣ.
ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ;
Τούς ξέρετε απ’ τις ταινίες του κινηματογράφου. Τους είδατε να χρησιμοποιούν όπλα, που στην πραγματικότητα ποτέ δεν υπήρξαν, να φορούν στολές, που ποτέ στ’ αλήθεια δεν φόρεσαν, να εκτελούν αισχρές υπερβολές σε μη ρεαλιστικές σκηνές.
Όλ’ αυτά δεν έχουν να κάνουν τίποτα με το αληθινό πνεύμα των πολεμιστών ninja και την αρχαία τους πολεμική τέχνη και φιλοσοφία: το Ninjutsu ή Ninpo.
Γιατί η πραγματικότητα, φίλοι μου, ξεπερνά κατά πολύ τις ταινίες.

«Αυτός είναι ο δρόμος να γίνεσαι αόρατος.
Απλώς γίνε ένα μικρό κομμάτι της νύχτας.
Τράβα μαζί με τον άνεμο και τις σκιές.
Πράξε ότι πρέπει να πράξεις ελεύθερος από κάθε συναίσθημα,
έτσι ώστε καμιά ψυχή να μη νιώσει και καμιά καρδιά να μην ακούσει.»
Σκιές και παρελθόν
Η παράδοση του Ninjutsu έχει τις ρίζες της 2.000 χρόνια πριν από την εποχή μας. Περιγράφεται ως η τέχνη της «μυστικής διείσδυσης» ή η τέχνη του να είσαι, να δρας αόρατος.
Οι ninja έδρασαν ως μυστικοί πράκτορες κατά τη διάρκεια του ιαπωνικού μεσαίωνα (13ος - 17οςαιώνας) με έδρα τους τις επαρχίες Iga και Koga. Ανήκαν στις αντίστοιχες "συμμορίες" των δύο αυτών επαρχιών και στις σχολές πού άνθησαν τη χρυσή εποχή του Ninjutsu (1.192 - 1.333) και ήταν περίπου 25. Η δράση τους έληξε γύρω στο 1.550, κατά την ένωση της Ιαπωνίας υπό τον Hydejoshi Tojutori. Οι «συμμορίες» εκδιώχθηκαν, πολλοί αρχηγοί και δάσκαλοι εξοντώθηκαν, ενώ άλλοι τράπηκαν σε φυγή.
Οι ninja ειδικεύονταν -όπως ακριβώς και οι σύγχρονοι πράκτορες- σε μεθόδους σαμποτάζ, κατασκοπίας, εμπρησμών, απαγωγών και εκβιασμών. Παράλληλα όμως είχαν αναπτύξει μια αξιοσέβαστη φιλοσοφία για τη ζωή, προσεγγίζοντας όλο και περισσότερο τη γνώση του σύμπαντος. Η «κουλτούρα» τους άνθησε στα ανήσυχα χρόνια του ιαπωνικού εμφυλίου πολέμου, υπηρετώντας διάφορους φεουδάρχες, που ζητούσαν επιρροή και εξουσία.
«Πρέπει να ξέρεις ότι οι ουρανοί δημιουργήθηκαν
για να σχηματίσουν τις πέντε μορφές των στοιχείων.
Ένα στοιχείο είναι καθρέφτης των άλλων. Όλα είναι ίδια. Όλα. Κάθε κομμάτι είναι ένα σύμπαν για τον εαυτό του.
Γη, Νερό, Φωτιά, Αέρας
και οι δυνάμεις του μεγάλου κενού βρίσκονται σε όλα.
Το να ξέρει κανείς την τάξη του σύμπαντος είναι ίδιο,
όπως τις ιδιαιτερότητες της φύσης
και τις κλίσεις των ανθρώπων να καταλαβαίνει».

Εκπαίδευση
Σχεδόν παράλληλα με τη γέννηση ενός ninja άρχιζε και η εκπαίδευσή του. Στην παιδική ηλικία γίνονταν γνώστες της χρήσης όλων των όπλων και των εργαλείων του Ninpo. Περνούσαν τις ημέρες και τις νύχτες τους σκαρφαλώνοντας σε δέντρα, διασχίζοντας ποταμούς ή διανύοντας ακούραστα μεγάλες αποστάσεις. Η εξάσκηση περιλάμβανε ακόμα αντοχή χωρίς αναπνοή μες στο νερό, αναρρίχηση σε τοίχους και λοιπά εμπόδια. Μεγάλη έμφαση δίνονταν στη σωματική εκπαίδευση υπό μορφή παιχνιδιού.
Κατά την εφηβική ηλικία μελετούσαν την παρασκευή ναρκωτικών ουσιών, φαρμάκων, δηλητηρίων, καθώς και ισχυρών εκρηκτικών. Επίσης μάθαιναν μεθόδους και συνταγές υγιεινής και δυναμικής διατροφής.
Μια σπαρτιάτικη διαπαιδαγώγηση τους προετοίμαζε για τις δυσκολίες της μελλοντικής τους ζωής. Έπρεπε να αντέχουν σε τσουχτερό κρύο, να νηστεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς και να μένουν ακίνητοι για ώρες σε κρυψώνα. Ένας νέος ninja ανέπνεε αθόρυβα, εξαφάνιζε τη σκιά του και ήταν ικανός να περπατήσει μέχρι 100 χμ. την ημέρα Εξασκούνταν στις διάφορες στρατηγικές δράσης και φυγής, ακόμα και στην αντοχή σε βασανιστήρια. Μεταβάλλονταν δηλαδή σε σούπερ αθλητές, σε τέλειες πολεμικές μηχανές και σε πολυμήχανους μυστικούς πράκτορες.
Όπως ακριβώς προπονούσαν το σώμα τους, έτσι προετοίμαζαν το πνεύμα τους και την ψυχή τους. Έπρεπε ακόμα και στον μεγαλύτερο κίνδυνο να παραμένουν ψύχραιμοι και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις. Εξασκούνταν στο να διευρύνουν τις αισθήσεις τους και να αναπτύσσουν ένα οξυμένο «ψυχολογικό βλέμμα». Όσον αφορά το ένστικτό τους, είχαν καταφέρει να το χρησιμοποιούν σ’ έναν υπεράνθρωπο βαθμό. Μεγάλο ρόλο στην επιβίωσή τους έπαιζε η δυνατότητά τους να μη σκέφτονται όποτε αυτοί επιθυμούσαν, αλλά κυρίως στη μάχη. Ο έλεγχος στη σκέψη, που διδασκόταν με μεθόδους αυτοσυγκέντρωσης ήταν και το βασικό χαρακτηριστικό της πνευματικής εκπαίδευσης. Εκπληκτικό είναι ότι διδάσκονταν την τέχνη siai-minjitsu, από την οποία κατάγεται και η μέθοδος της ύπνωσης.

Δολοφονικά όπλα
Ένας ninja έφερε περισσότερα όπλα από κάθε άλλον πολεμιστή, σε οποιαδήποτε περίοδο της ιστορίας. Σ’ αυτά δεν ανήκουν μόνο τα παραδοσιακά όπλα, όπως σπαθί, ακόντιο ή τόξο και βέλη, αλλά και φυσοκάλαμο, μαχαίρι, εκρηκτικά δηλητήρια, ακόμα και ράβδοι από μπαμπού, πού έκρυβαν αλυσίδες ή εκτόξευαν καυστικά υγρά. Πιο γνωστά απ’ τον κινηματογράφο είναι τα μεταλλικά «αστεράκια», τα shuriken.
Εξασκούνταν στη ρίψη τους μέχρι να μπορούν να πετύχουν στόχους σε μέγεθος σημερινού εικοσάρικου. Τα όπλα τους είχαν συνήθως τη μορφή εργαλείων για να μην κινούν τις υποψίες στους συχνούς τότε ελέγχους. Είναι γνωστό ότι οι ninja διατηρούσαν πάντα διπλή ταυτότητα στην καθημερινή τους ζωή, ασκώντας ταυτόχρονα κάποιο επάγγελμα. Έτσι δεν αποτελούσε έκπληξη αν ένας γεωργός θέριζε τους αντιπάλους του με το δρεπάνι το ίδιο καλά όπως και τα στάχυα του ή αν το δίχτυ ενός ψαρά χρησιμοποιούταν σε ενέδρες το ίδιο άριστα όπως και στη θάλασσα.
Πρωτοποριακές για την εποχή εκείνη ήταν και οι γνώσεις τους στα εκρηκτικά, αφού κατασκεύαζαν βόμβες καπνού, νάρκες, εκρηκτικά βέλη, χειροβομβίδες που τύφλωναν και συχνά αποτελούσαν τα «τρικ» της ξαφνικής εξαφάνισης των ninja.

Ανθρώπινες μύγες
Οι «μαυροντυμένοι» πολεμιστές έδιναν μεγάλη σημασία στην οργάνωση και τον εξοπλισμό της αποστολής καθώς και στην εξασφάλιση της μετέπειτα φυγής. Ήταν ικανοί να διασχίζουν ποτάμια με τη βοήθεια ιδιότυπων κατασκευών όπως δερμάτινοι σάκοι, βαρέλια ή αυτοσχέδια σωσίβια. Για το σκαρφάλωμα είχαν επινοήσει διαφόρων ειδών σκάλες, σχοινιά και γάντζους. Επίσης προσάρμοζαν στα χέρια και στα πόδια τους μεταλλικές κατασκευές με αιχμηρές προεξοχές, που τους επέτρεπαν, σαν «ανθρώπινες μύγες» να υπερπηδούν κάθε εμπόδιο στο δρόμο τους.
Η ενδυμασία τους ήταν μαύρη, αφού συνήθως δρούσαν τη νύχτα. Η ζακέτα τους διέθετε πολλές τσέπες, ειδικά φτιαγμένες για να δέχονται τα ανάλογα όπλα. Στο πρόσωπο φορούσαν κουκούλα, ενώ τα παντελόνια τους ήταν φαρδιά σαν φούστες, με ενισχύσεις στις κνήμες. Η στολή φιλοξενούσε θήκες για τροφή και έναν σάκο με αναρριχητικά εργαλεία, γραφική ύλη και φάρμακα. Το σπαθί περνούσε στην πλάτη, για μεγαλύτερη ευκολία κινήσεων. Το χειμώνα, για να ζεσταίνονται, κουβαλούσαν το doka, ένα μικρό μεταλλικό δοχείο που μέσα του έκαιγαν κάρβουνα τα οποία χρησίμευαν και για εμπρησμούς. Μπορεί κανείς να εννοήσει ότι ο ninja ήταν ένα είδος χαμαιλέοντα, έτοιμος ν’ ανταποκριθεί σε κάθε συνθήκη μάχης με μεγάλη ποικιλία όπλων και βοηθητικών υλικών. Πολλές φορές όμως δεν αρκούσαν αυτά οι τακτικές και η στρατηγική τους ήταν αυτά που έφερναν τη νίκη.

Η στρατηγική του ninja
Υπήρχαν έξι βασικοί κανόνες που διασφάλιζαν την επιτυχία των μυστικών τους αποστολών. Ανωνυμία, αναγνώριση των εχθρικών στόχων, συλλογή απορρήτων πληροφοριών, παραπλάνηση του αντιπάλου, αναγνώριση των τακτικών που χρησιμοποιεί ο εχθρός και απόκρυψη των μεθόδων που μεταχειρίζονταν οι ίδιοι.
Ένα μυστικό της επιτυχίας τους ήταν η επιμονή τους για την ανωνυμία ή όπως έλεγαν οι ίδιοι, «καμία τέχνη-κανένα όνομα». Είναι γνωστό ότι σε περίπτωση σύλληψής τους κατακρεουργούσαν με μαχαίρι το πρόσωπό τους για να μην αναγνωριστούν, γι’ αυτό και οι ιστορικά γνωστοί «ήρωες ninja» είναι ελάχιστοι. Αρκούσε μόνο η πανουργία τους και ο αιφνιδιασμός, για να εξοντώσουν τον εχθρό. Διέθεταν άριστες υποκριτικές ικανότητες, γνώριζαν τέλεια το μακιγιάζ, χρησιμοποιούσαν ακόμα και «διαβολικές» μάσκες για να τρομάζουν τον εχθρό. Εκμεταλλεύονταν τη δεισιδαιμονία της εποχής με τον καλύτερο τρόπο, σκορπώντας τον πανικό στους αντιπάλους. Ξέφευγαν από ενέδρες, μιμούμενοι τις φωνές των ζώων, ενώ μεταμφιέζονταν άνετα σε ζητιάνο, σε τροβαδούρο, σε έμπορο ή σε samurai της εποχής. Χαρακτηριστική είναι η ρήση : «Ο πιο εύκολος τρόπος για να διεισδύσει κανείς σ’ ένα κάστρο είναι να τον καλέσει σε γεύμα ο οικοδεσπότης του».
Είναι φανερό ότι η κατασκοπία των ninja υπήρξε μια αξιόλογη τέχνη, και αυτό αιώνες πριν εμφανιστούν οι πρώτοι μυστικοί πράκτορες στη Δύση.

«Ο ninja κερδίζει την εποπτεία
διευρύνοντας τις αισθήσεις του.
Βλέπει ότι όλα αλλάζουν
και ότι η πραγματικότητα είναι υποταγμένη στο χρόνο.
Προσεγγίζει το ψέμα σαν να ήταν αλήθεια
και την αλήθεια σαν να ήταν ψέμα.

Έτσι δεν εκπλήσσεται ποτέ.

Υπάρχουν καιροί που η δύναμη γίνεται αδυναμία,
το γέλιο γίνεται δύναμη,
το άσπρο γίνεται μαύρο
και η Αθωότητα Σοφία».
Η τέχνη του Ninjutsu δεν γεννήθηκε για να υπηρετήσει την κατασκοπία ή για να δημιουργήσει δολοφόνους. Η ζωή του ninja, να εκπληρώνει δηλαδή τέλεια το καθήκον του και η ροπή του για την προσωπική τελειοποίηση αποτελούν σίγουρα ένα φωτεινό παράδειγμα ακόμα και για τη σημερινή εποχή.
Στη ζωή του δεν υπήρχε χώρος για μετριότητα ή δισταγμό. Απ’ τη γέννησή του ως το θάνατό του επιζητούσε τη σωματική και την πνευματική τελειότητα. Δημιουργούσε ένα χαρακτήρα και μια προσωπικότητα αιχμηρά σαν βέλη, που στο τόξο του κυρίου που υπηρετούσε μεταμορφώνονταν σε τέλεια όπλα. Και πώς μπορεί να πει κανείς ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός, σε μια χώρα που την εποχή εκείνη σπαρασσόταν απ’ τον εμφύλιο πόλεμο;
Το Ninjutsu είναι ένας τρόπος ζωής, που - όπως λεει ο σημερινός ηγέτης και δάσκαλος της τέχνης Masaaki Hatsumi - θέλει την καρδιά «καθαρή σαν διαμάντι» «Οι αριστοκράτες των πολεμικών τεχνών», οι «τελευταίοι ιππότες χωρίς πανοπλία» δεν έσβησαν τον 16ο αιώνα στην Ιαπωνία, αλλά μεταδίδουν την εφησυχαστική αλήθεια ακόμα και σήμερα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου