Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

Εισαγγελική "τορπίλη" Ε.Βασιλάκου σε Ε.Βενιζέλο για τα υποβρύχια


ImageΠανικός έχει πέσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για «φαγοπότι» επί των ημερών του νυν υπουργού στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, αλλά το χειρότερο έρχεται από αλλού: Στην κατάθεση του στην Εισαγγελία Αθηνών στις 14 Μαρτίου, για το σκάνδαλο των υποβρυχίων Type 214, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το defencenet.gr, o πρώην Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, Ευάγγελος Βασιλάκος (και επί ένα χρόνο συνεργάτης του Ε.Βενιζέλου),


κατακεραυνώνει τον νυν υπουργό αποδίδοντάς του ευθύνες για πρόκληση ζημίας σε βάρος του δημοσίου σε ότι αφορά τις τροποποιήσεις των δύο συμβάσεων (όπου αγόρασαν δύο υποβρύχια που τους έδιναν αρχικά … δωρεάν), μιλώντας για «μη επωφελείς όρους για το ελληνικό δημόσιο»!
Για την ακρίβεια αναφέρει επί λέξει: «Όπως ίσως γνωρίζετε, αυτές οι δύο συμβάσεις (σ.σ.: «Αρχιμήδης» για την αγορά των 4 υποβρυχίων Type 214 και Neptune II για τον εκσυγχρονισμό των Τype 209/1200) αποτέλεσαν περαιτέρω αντικείμενο διαπραγματεύσεων από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά και τελικά η τελική συμφωνία επικυρώθηκε με ψήφιση νόμου. Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η γερμανική εταιρεία δεν άλλαξε διαπραγματευτική στάση από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά, επανερχόμενη σε όρους που είχαν προτείνει και σε μένα το 2008 και τους οποίους αρνήθηκα να δεχτώ διότι δεν ήταν επωφελείς για το ελληνικό δημόσιο»!!!
Αν αυτό δεν χαρακτηρίζεται «καταγγελία» - και μάλιστα στην Εισαγγελία - , τότε πως μπορούμε να την πούμε;
Ιδού ολόκληρη η κατάθεση του Ε.Βασιλάκου στην Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου:
Image
Image
Image
Image
Image
Στο ίδιο θέμα, δηλαδή των ευθυνών Ε.Βενιζέλου, για τις νέες τροποποιήσεις και την αγορά των δύο επιπλέον υποβρυχίων, αναφέρονται κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που μετά την συνέντευξη του Γ.Παπαντωνίου κυκλοφόρησαν ένα non parer, σύμφωνα με το οποίο:
"Οι αναφορές του Γιάννου Παπαντωνίου αφορούσαν τις συμβάσεις των υποβρυχίων που συνέχισαν να εκτελούνται από το 2000 έως και το 2009, για τις οποίες «κύκλοι» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τόνισαν τα εξής:
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Παπαντωνίου με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, του διευκρίνισε ότι φυσικά δεν εννοούσε την περίοδο μετά τον Οκτώβριο του 2009 διότι, όπως είναι γνωστό, οι συμβάσεις των υποβρυχίων είχαν καταγγελθεί από την ίδια τη γερμανική πλευρά στις 21/9/2009 και άρα οι προβληματικές συμβάσεις δεν συνέχισαν να εκτελούνται μετά την ημερομηνία αυτή.
Με τον νόμο 3885, τον Σεπτέμβριο του 2010, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν έναν ολόκληρο χρόνο με συνεχή ενημέρωση της Βουλής, κυρώθηκε και στη συνέχεια υπογράφτηκε και τέθηκε σε ισχύ νέα ριζικά διαφορετική σύμβαση με αυστηρούς όρους διαφάνειας, η τήρηση των οποίων ελέγχεται πλήρως. Η σύμβαση μάλιστα αυτή αφορά όχι μόνο τα υποβρύχια, αλλά και τη διάσωση των ναυπηγείων και των θέσεων εργασίας».
Η προσπάθεια του Ε.Βενιζέλου για να διαχωρίσει τις δύο περιόδους (πριν και μετά το 2009), είναι σαφής. Όπως σαφής ήταν και ο αιφνιδιασμός του από την κίνηση της αντεισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου να στείλει προς εξέταση όχι μόνο την περίοδο 1998-2002, αλλά και την περίοδο 2003-2009 για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Γιατί ξέρει ότι, έστω άθελά του και κατόπιν εντολών που δέχθηκε, το 2009 «γέννησε» το 2010 με την εξαμβλωματική νέα σύμβαση…
Απόλυτα έγκυρες πηγές, αναφέρουν ότι ο Ε.Βενιζέλος, εκτός του Γ.Παπαντωνίου, επικοινώνησε και με τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο και τον Ε.Μεϊμαράκη για να τους τονίσει ότι "Κατ'αυτόν τα αδικήματα έχουν τελεσθεί στην αρχική εξεταζόμενη περίοδο".
Πάντως, από τις αιχμές-καρφιά του Γ.Παπαντωνίου σήμερα για "σκάνδαλο που διήρκεσε και μετά το 2009" δεν μένει αλώβητη γενικά η κυβέρνηση. Σε τελική ανάλυση ο Ε.Βενιζέλος, ξέρουμε όλοι ότι εκτελούσε εντολές...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου