Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου



Ένα ποτηράκι την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα. Περισσότερα, όμως, ίσως φέρουν τους πότες ένα βήμα πιο κοντά στον καρκίνο. 














Πανευρωπαϊκή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 363,988 πολίτες, ηλικίας 35 έως 70 ετών, από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Δανία, έδειξε ότι το 10% όλων των καρκίνων στους άνδρες και το 3% στις γυναίκες προκαλούνται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στη βρετανική Επιθεώρηση Υγείας αναφέρει πως περισσότεροι από 18% των καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ στους άνδρες και 4% στις γυναίκες συνδέονται άμεσα με την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Το 2008, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ήταν υπεύθυνη για 13.000 κρούσματα καρκίνου στη Μεγάλη Βρετανία. Πολλές περιπτώσεις καρκίνου του στόματος θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν οι άνδρες περιορίζονταν σε δυο ποτά την ημέρα και οι γυναίκες σε ένα, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Μαντλέν Σούτζε του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής.

Ένα ποτό περιέχει περίπου 12 γραμμάρια αλκοόλ και ισοδυναμεί με ποτήρι κρασί 125ml ή 250ml μπύρας.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο του ήπατος, του παχέος εντέρου, του μαστού ή του εντέρου, του στόματος, του φάρυγγα και του οισοφάγου σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου