Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011


Το trans-trans CLA στη μάχη κατά της χοληστερίνης

Ένα μη μελετημένο μείγμα ισομερών (trans-trans) του συζευγμένου λινελαϊκού οξέος (CLA) κατεβάζει τη χοληστερόλη και την LDL σε ποντίκια.
Ένα μη μελετημένο μείγμα ισομερών (trans-trans) του συζευγμένου λινελαϊκού οξέος (CLA) κατεβάζει τη χοληστερόλη και την LDL σε ποντίκια.

Το συζευγμένο λινελαϊκό οξύ (conjugated linoleic acid, CLA) απαντάται στα γαλακτοκομικά και τα κρεατικά και αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μείγμα ισομερών λινελαϊκών οξέων. Τα λινελαϊκά οξέα έχουν δύο διπλούς δεσμούς, των οποίων η θέση πάνω στο μόριο, καθώς και η γεωμετρία τους στο χώρο (cis, trans) επηρεάζει έντονα τις ιδιότητές τους. Επιπλέον, το γεγονός ότι μιλάμε για συζευγμέναλινελαϊκά οξέα, σημαίνει ότι οι δύο διπλοί δεσμοί χωρίζονται από έναν και μοναδικό απλό δεσμό. Όλο αυτό οδηγεί σε 28 διαφορετικά ισομερή CLA.

Τα δύο πιο μελετημένα ισομερή του CLA είναι τα cis-9,trans-11 (c9,t11), και τα trans-10,cis-12 (t10,c12), τα οποία μάλιστα έχει βρεθεί ότι έχουν αντίρροπες ιδιότητες. Το c9,t11 έχει λιπογενείς ιδιότητες, ενώ t10,c12 μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντι-λιπογενικό, πράγμα που υποδεικνύει ότι δεν είναι όλα τα trans λιπαρά επιλαβή για την υγεία.
Η διατροφική επίδραση των CLA στα οποία και οι δύο διπλοί δεσμοί είναι trans, δεν έχει μελετηθεί ιδιαιτέρως. Τώρα μια ερευνητική ομάδα από το Άρκανσο των ΗΠΑ εξέτασε την επίδραση σογιελαίου το οποίο είχε εμπλουτιστεί σε trans-trans CLA σε παχύσαρκα ποντίκια:

Όλες οι λοιπές παράμετροι της δίαιτας των ποντικιών παρέμεναν ίδιες. Μετά από 3 μήνες, τα ποντίκια με την εμπλουτισμένη δίαιτα σε CLA (O-CLA) είχαν αυξήσει το βάρος τους παρόμοια σε σχέση με την παχύσαρκη ομάδα ελέγχου (O-Ctrl), αλλά και την ομάδα ελέγχου που ξεκίνησε από κανονικό βάρος (L-Ctrl), χωρίς όμως να αυξηθεί τόσο πολύ το βάρος (λίπος) του ήπατός τους:
Επιπλέον, τα trans-trans CLAs συγκράτησαν την “εκτόξευση” των τιμών της χοληστερόλης του ορού, αλλά και της LDL (“κακή χοληστερίνη”) (η HDL – “καλή χοληστερόλη” – δεν επηρεάστηκε από το CLA):

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι το trans-trans CLA εμπλουτισμένο σογιέλαιο έχει τη δυνατότητα να δρα αποδοτικά στη μείωση του λίπους του συκωτιού, αλλά και της ολικής χοληστερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου