Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΣΚΑΛΩ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΕ

Ο Masoutatsou Oyama γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1923 σε ένα μικρό χωριό του Waryon gri Yongichi Myonchul Nado, στη Νότια Κορέα και πήρε το όνομα Hyung Yee Choi.Ο Oyama ήταν ο τέταρτος γιος του Sun Hyang, μια οικογένεια με έξι γιους και μια κόρη, ο πατέρας του ήταν κτηματίας και Δήμαρχοςτης πόλης Kinjie που βρίσκεται κοντά στο χωριό όπου γεννήθηκε ο Oyama.Σε ηλικία εννέα χρονών ο Oyama έμαθε αρχικά τις πολεμικές τέχνες και ξεκίνησε μελετώντας τη νότια κινέζικη μορφή Kempo κάνοντας καθημερινές προπονήσεις κάτω από την επίβλεψητου δασκάλου του κ. Yi, ο οποίος εργαζόταν στο κτήμα του πατέρα του.

Το 1936 βρισκόταν στη Σεούλ (Κορέα) σαν μαθητής στο γυμνάσιο, αλλά πάντα βρίσκονταν σε μπελάδες και πολύ συχνά θύμωνε τον πατέρα του και την αστυνομία επίσης. Το 1938 ο νεαρός Κορεάτης Hyung Yee Choi έμαθε γρήγορα τη γιαπωνέζικη γλώσσα και υιοθέτησε το όνομα Masoutatsou (Mas) Oyama τον ίδιο χρόνο φοίτησε στη Στρατιωτική Ακαδημία της Επαρχίας Yamanashi και η ειδικότητα του ήταν η μηχανική στις μηχανές αεροπλάνων. Παράλληλα άρχισε να μαθαίνει “Shotokan” καράτε, η εκπαίδευση του κράτησε δυο χρόνια αλλά δεν ήταν ευχαριστημένος και αποφάσισε να πάει στο Τόκιο για περισσότερες γνώσεις.Το 1956 αρχίζοντας από την Okinawa ο Oyama ταξίδεψε στη Νοτιοανατολική Ασία σπουδάζοντας διάφορα μαχητικά στυλ. Ένα μικρό στούντιο πίσω από το Πανεπιστήμιο Ρίκκυο έγινε Dojo του ¨Oyama Karate¨ με εκπαιδευτές τους Κ.Μιζουσίμα, Ε.Γιασούντα, Μ.Ισιμπάσι και Τ.Μιναμότο.




Αυτό το dojo ήταν η αρχή του Kyokushinkai – kan. Η αρχή του καράτε βασίζεται στο δόγμα «Χίλιες μέρες προπόνηση κάνουν έναν αρχάριο, 10000 μέρες είναι μια γρήγορη ματιά στα μυστήρια του Καράτε». Το 1957 ταξίδεψε πάλι στην Αμερική και στην Ευρώπη, στο Μεξικό τραυματίστηκε σε έναν αγώνα με ταύρο και έμεινε έξι μήνες στο νοσοκομείο και στην Ιαπωνία οι μαθητές του, Γιατζίμα και Ματσούϊ δίδασκαν περισσότερους από 700 νέους το καράτε του Oyama.
Το 1958 δημοσιεύτηκε το βιβλίο του ¨Τι είναι το Καράτε¨ και πουλήθηκαν περισσότερα από 250000 αντίτυπα. Το πρώτο παράρτημα Kyokushinkai δημιουργήθηκε στη Χαβάη από τον μαθητή του Μπόμπυ Λόου. Το 1959 έγινε το πρώτο πρωτάθλημα στη Χαβάη με την παρουσία του Mas Oyama που έκανε και επίδειξη κατά τη διάρκεια του. Ο Oyama πήγε πάλι στις Η.Π.Α., έκανε επιδείξεις, δίδαξε και άνοιξε τη σχολή του Mas Oyama στο Σικάγο, Λος Άντζελες και Σαν Φραντσίσκο. Έκανε επιδείξεις καράτε για την F.B.I. στα αρχηγεία της Ουάσινγκτον και Ν. Υόρκη. Ο Ντόναλντ Μπακ, πρώην πράκτορας τις F.B.I. και πρώην μέλος τις αστυνομίας του Σαν Φραντσίσκο, άνοιξε dojo στο Σαν Φραντσίσκο κάτω από την επίβλεψη του Oyama. Τον επόμενο χρόνο άνοιξαν 72 σχολές σε 16 χώρες και το kyokushin άρχισε να γίνετε παγκόσμιο. Ο Oyama έβγαλε σε μεγαλύτερη έκδοση το βιβλίο ¨Τι είναι το καράτε¨ και πουλήθηκαν 170000 αντίτυπα. Τον ίδιο χρόνο ο Oyama πήγε στη Ν. Υόρκη και έκανε επίδειξη στη Μάντισον Σκουέαρ και είχε μεγάλη επιτυχία. Έμεινε 4 μήνες και άνοιξε παραρτήματα της Σχολής Oyama. Επισκέπτονταν τις Η.Π.Α. κάθε χρόνο, έκανε επιδείξεις και άνοιξε παραρτήματα.
Το 1961 άλλαξε το όνομα των σχολών του σε ¨kyokushinkai¨ και έγινε και το πρώτο πρωτάθλημα Βορείου Αμερικής στο ¨Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν¨. Ο Oyama παραστάθηκε σαν ανώτατος κριτής, επίσης άνοιξε και dojo στο Λος Άντζελες. Το 1962 είκοσι μαθητές του Oyama πήραν Μαύρη Ζώνη και πολλοί ξένοι ήρθαν στο Τόκιο να σπουδάσουν στο dojo του. Μια πρόκληση από τους Κινκ Μποξέρ της Ταϊλάνδης έγινε δεκτή και τρεις καρατέκα πήγαν στην Μπανκόγκ, κερδίζοντας τους δύο από τους τρεις αγώνες δίνοντας αίγλη στο Γιαπωνέζικο καράτε.
Το 1963 έγινε η κατασκευή του κεντρικού Dojo που σήμερα χρησιμεύει σαν Αρχηγείο του Kyokushin στο Ικεμπούκουρο του Τόκιο. Ένα τετραώροφο χόμπου dojo, το κυρίως dojo με 100 στρώματα είναι στο δεύτερο όροφο και με μικρότερα dojo στους άλλους ορόφους. Τον επόμενο χρόνο οι Κινκ Μποξέρ έκαναν δεύτερη πρόκληση στο Γιαπωνέζικο καράτε και ο Oyama έστειλε 3 αθλητές που κέρδισαν τους δυο από τους τρεις αγώνες, σταθεροποιώντας το όνομα του Γιαπωνέζικου καράτε. Τον ίδιο χρόνο ο Εϊσάκου Σάτο (παλιός πρωθυπουργός Ιαπωνίας) έγινε πρόεδρος (Κάϊτσο) του kyokushinkai και ο Oyama έγινε διευθυντής (Κάντσο). Η διεθνής οργάνωση kyokushinkai δημιουργήθηκε με Αρχηγείο (Χόμπου) στο Τόκιο.
Το επόμενο χρόνο δημοσιεύετε το βιβλίο ¨Αυτό είναι το Καράτε¨ και γίνετε παγκόσμια εκδοτική επιτυχία και πολλοί καινούργιοι κλάδοι του Kyokushihnkai δημιουργούνται σε όλο τον κόσμο. Ο Στήβ Αρνέϊλ από τη Μ. Βρετανία είναι ο πρώτος μαθητής του kyokushin που πέτυχε τον άθλο των 100 kumite. Το 1966 ο γνωστός πράκτορας Σον Κόννερυ πήγε στο Τόκιο να παρακολούθηση μαθήματα καράτε και ο Σιγκέρου Ογιάμα πέτυχε το χρόνο των 100 kumite. Το 1968 και 1969 δυο δάσκαλοι του kyokushinkai πήγαν στη Βραζιλία και Νότιο Ανατολική Ασία να διδάξουν. Έγινε το πρώτο Πανιαπωνικό ανοιχτό πρωτάθλημα καράτε στο Τόκιο και έλαβαν μέρος καρατέκα, κινκ-μποξερς, τζουντόκα και άλλα στυλ και οι τρεις πρώτοι νικητές Τερουτόμο Γιαμαζάκι, Γιοσίτζι Σοένο, Καζουγιούκι Χασεγκάβα ήταν αθλητές του kyokushinkai karate. Επίσης έλαβε μέρος και ο Oyama επιδεικνύοντας διάφορες τεχνικές του.
Το 1970 υπήρχαν 20000 μέλη του kyokushinkai στο Τόκιο και 50000 στην υπόλοιπη Ιαπωνία. Επίσης, υπήρχαν 180 παραρτήματα της σχολής του Oyama σε 43 χώρες. Την ίδια αυτή χρονιά ο Oyama ίδρυσε ένα τριανταμελές συμβούλιο και έδωσε μια τελική μορφή στις τεχνικές του και έτσι σήμερα έχουν όλες την προσωπική του σφραγίδα. Επίσης ο Oyama διοργάνωσε το Δεύτερο Πανιαπωνικό Πρωτάθλημα καράτε, τον επόμενο χρόνο το Τρίτο Πανιαπωνικό Πρωτάθλημα kyokushin και έτσι κάθε χρόνο διοργάνωνε από ένα Πανιαπωνικό πρωτάθλημα. Το 1975 έγινε το Πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα kyokushin-kai karate στο Τόκιο και έλαβαν μέρος 36 χώρες με 128 αθλητές. Για 50 σχεδόν χρόνια, πάνω από 50 εκατομμύρια μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης kyokushinkai karate, υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες των απίστευτων κατορθωμάτων του ανθρώπου αυτού. Είτε μέσα από τη δύναμη των χτυπημάτων του, τη δύναμη τις χειραψίας του, τις αξιοθαύμαστες διαμάχες του, η διαμέσου της διδασκαλίας των οδηγιών και των αρχηγών του κλάδου που έβγαλε ο Oyama.
Ο Oyama υπήρξε ένας ζωντανός μύθος μέχρι το θάνατο του στις 26 Απριλίου 1994 σε ηλικία 71 ετών. Μπορούσε να αντιμετωπίσει και να νικήσει έναν ταύρο ή οποιονδήποτε άνθρωπο με ελάχιστη προσπάθεια. Ήταν όλοι ¨χειροπιαστοί¨ αντίπαλοι μπροστά του. Ο καρκίνος των πνευμόνων ήταν ένας κρυφός αντίπαλος που παραμόνευε μέσα στο σώμα του Oyama και το κομμάτιαζε μέρα με τη μέρα. Δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την ασθένεια με τα χέρια ή με τα πόδια του. Ούτε μπορούσε να επινοήσει μια τεχνική για να την κρατήσει μακριά. Για πολλά χρόνια, ο καρκίνος του έτρωγε τα σωθικά χωρίς καν ο ίδιος να γνωρίζει την ύπαρξη του. Ο θάνατός του γέμισε λύπη όχι μόνο τους κύκλους της Οργάνωσης Kyokushinkai αλλά και την υπόλοιπη κοινότητα των πολεμικών τεχνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου