Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Συνεργασία ΕΟΜΑ και ‘’Metrisis’’ για την βελτίωση της απόδοσης των αθλητών



Το Κέντρο Αθλητικής & Κινητικής Αξιολόγησης Metrisis σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Μαχητικών Αθλημάτων (Ε.Ο.Μ.Α) εκπόνησε ένα πρόγραμμα  εργομετρικών αξιολογήσεων με στόχο την επιστημονική στήριξη της προπονητικής διαδικασίας αθλητών/τριών υψηλού αγωνιστικού επιπέδου, αλλά και  αναπτυξιακών ηλικιών όλων των μαχητικών αθλημάτων. Η στελέχωση του κέντρου απαρτίζεται από διακεκριμένους αθλητικούς επιστήμονες και προπονητές και ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει αξιόπιστα και σύγχρονα όργανα μέτρησης και αξιολόγησης.

Η εργομετρική αξιολόγηση παραγόντων της αθλητικής απόδοσης αποτελεί βασικό παράγοντα της προπονητικής διαδικασίας. Μέσα από ειδικές δοκιμασίες (τεστ) προσφέρει σημαντικές πληροφορίες στον προπονητή αλλά και στους αθλητές:

.    για το επίπεδο των ικανοτήτων τους,
.   τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι ικανότητες αυτές στη διάρκεια του ετήσιου κύκλου προπόνησης και
.    τον εντοπισμό τυχόν αδυναμιών τους.
Οι πληροφορίες αυτές αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στον προπονητή:
   για τον καλύτερο σχεδιασμό των προπονητικών προγραμμάτων με βάση τις ατομικές ιδιαιτερότητες των αθλητών τους,
.    την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του ρυθμού βελτίωσης των παραγόντων της αθλητικής απόδοσης, αλλά και
   τον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων που πρέπει να πετύχουν οι αθλητές ώστε να βελτιώνουν την απόδοσή τους.


Η λειτουργία του κέντρου στηρίζεται στο τρίπτυχο: Μέτρηση, Αξιολόγηση, Καθοδήγηση. Οι βασικοί άξονες λειτουργίας του είναι η αξιοπιστία, ησυνέπεια και η υπευθυνότητα. Πιο συγκεκριμένα:
•    Προσφέρει ειδικές μετρήσεις για κάθε άθλημα στο εργαστήριο και στον χώρο της προπόνησης με τη χρήση έγκυρων και σύγχρονων οργάνων αξιολόγησης από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό. Ειδικότερα για τα μαχητικά (Thai Boxing κ.α) και δυναμικά αθλήματα (Tae Kwon Do, Τζούντο, Καράτε, Πάλη) έχουν δημιουργηθεί ειδικές δοκιμασίες (τεστ) που αφορούν στην ταχύτητα αντίδρασης και ενέργειας στις βασικές επιθετικές κινήσεις των αθλημάτων αυτών.
•    Δίνεται λεπτομερής αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων για κάθε αθλητή/τρια με αναλυτικά διαγράμματα και στόχο την παρακολούθηση του ρυθμού βελτίωσης της απόδοσης των αθλητών/τριών, τη διάγνωση τυχόν αδυναμιών τους και την πρόληψη τραυματισμών. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται με δεδομένα άλλων αθλητών/τριών ανάλογου επιπέδου, φύλου και ηλικίας.
•    Δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στην καθοδήγηση της προπονητικής διαδικασίας, δηλαδή στην παροχή πληροφοριών στους προπονητές με τη μορφή οδηγιών για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τον έλεγχο ατομικών και ομαδικών προγραμμάτων προπόνησης.
Οι μετρήσεις γίνονται στο εργαστήριο και σε ειδικές περιπτώσεις και στον χώρο προπόνησης.
Στο εργαστήριο αξιολογούνται:
•    Η δύναμη (ισοκινητική και ισομετρική για τα κάτω και τα άνω άκρα).
•    Η κατακόρυφη αλτικότητα.
•    Η αντοχή (αερόβια και αναερόβια).
•    Η ταχύτητα αντίδρασης και ενέργειας σε διάφορα κτυπήματα και επιθετικές κινήσεις των μαχητικών και δυναμικών αθλημάτων.
•    Τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά και η σύσταση του σώματος.
•    Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα προσδιορισμού του βασικού μεταβολισμού, διατροφική παρακολούθηση με ειδικούς διαιτολόγους και η κατασκευή πελμάτων μέσω τρισδιάστατου σύγχρονου πελματογράφου.
Οι μετρήσεις στον χώρο προπόνησης απευθύνονται κυρίως σε αθλητές αναπτυξιακών ηλικιών και αφορούν στην:
•    ταχύτητα αντίδρασης και ενέργειας σε διάφορα κτυπήματα (όπως στο εργαστήριο),
•    αλτικότητα,
•    αντοχή και
•    σωματομετρικά χαρακτηριστικά – σύσταση σώματος.
  

1 σχόλιο: