Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Επιβεβαίωση από Ε.Βενιζέλο για τα 2 νέα Type 214: "Νο play, no pay"!






ImageΣε πλήρη επιβεβαίωση του defencenet.gr τόσο για την επιστολή - προειδοποίηση που έστειλε το ΓΕΝ στον Ι.Σάφα, όσο και για την πρόθεση του υπουργείου να μην καταβάλει την δεύτερη δόση των 50 εκατ. ευρώ στα ΕΝΑΕ αν δεν προχωρήσει η ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων Type 214, προχώρησε σήμερα στην Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.Η επιβεβαίωση του δημοσιεύματος της 19ης Απριλίου ήρθε όταν τέθηκε ακριβώς αυτό το θέμα από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη. Αλλά ο υπουργός πολύ έξυπνα, προχώρησε και σε άλλα αποκαλυπτήρια που μπορούν να δημιουργήσουν πλέον κρίσιμο θέμα στο όλο πρόγραμμα των υποβρυχίων: Αποκάλυψε αυτό που έχουμε μεν σημειώσει στο παρελθόν, αλλά όχι με την έμφαση και το πλαίσιο στο οποίο τοποθέτησε το όλο ζήτημα ο Ε.Βενιζέλος: Υπάρχει κρίση-σύγκρουση μεταξύ της νέας ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ, του Ι.Σάφα και των Γερμανών πρώην ιδιοκτητών οι οποίοι κατέχουν το 25% των ΕΝΑΕ!






Λόγω αυτής της σύγκρουσης δεν έχει προχωρήσει ακόμα το πρόγραμμα της ναυπήγησης των δύο νέων υποβρυχίων Type 214 και εμείς λέμε ότι είναι άγνωστο μελλοντικά τι θα συμβεί γιατί από τη τροποποίηση της σύμβασης Neptune II απο την οποία προέκυψε η νέα παραγγελία των δύο νέων υποβρυχίων ξεχάστηκε κάτι ... μάλλον σημαντικόΗ γερμανική εγγύηση ότι θα δεχθούν να ναυπηγήσουν τα δύο νέα υποβρύχια. Κουφό; Καθόλου! Την παραγγελία δεν την πήρε η ThyssenKrupp Marine Systems, την έλαβαν τα ΕΝΑΕ του Ισκαντάρ Σάφα. Το αν θα δεχθεί να συνεργαστεί η TKMS που βαρύνεται φυσικά με την θυγατρική της την HDW για το σκάνδαλα, είναι στην διακριτική της ευχέρεια!
Το λογικό ερώτημα σε αυτή την περίπτωση είναι "Και γιατί να μην θέλει να ναυπηγήσει τα υποβρύχια; Λεφτά δεν παίρνει;", αλλά έχει απάντηση: Το θέμα είναι ποιος παίρνει την μερίδα του λέοντος στη ναυπήγηση και ποιος κάνει κουμάντο στο πρόγραμμα. 
Διότι η TKMS εμφανίζεται ως απλός ... υποκατασκευαστής (άλλο ... τρελό σε αυτή την απίστευτη υπόθεση!) και τα ΕΝΑΕ ο κατασκευαστής. Για κακή μας τύχη λοιπόν, αλλά και για κακή τύχη αυτών που δεν πρόβλεψαν ότι έπρεπε να περιληφθεί εγγύηση υποχρέωσης της TKMS να δεχθεί την ναυπήγηση των υποβρυχίων υπό τα ΕΝΑΕ, ο Ι.Σάφα και η TKMS τα έχουν "σπάσει"! Και όχι απλώς τα έχουν "σπάσει", αλλά κυριολεκτικά "έχουν σκοτωθεί". 
Πριν από έξι εβδομάδες οι φωνές Σάφα και Αtzpodien (του εκτελεστικού προέδρου τη;ς ΤΚMS) ακούστηκαν μέχρι την Σαλαμίνα. Αιτία; Τα 20 εκατ. ευρώ του δανείου που έχει χορηγήσει η Alpha Bank με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στα ΕΝΑΕ για να συνεχίσουν την λειτουργία τους, έναντι των μελλοντικών εισπράξεων από ανεκτέλεστο έργο των ΕΝΑΕ.
Είναι το περίφημο δάνειο που κράτησε εν ζωή τα ΕΝΑΕ, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να πληρωθεί. Και ο Ι.Σάφα ο οποίος αγνοούσε τελείως την διάσταση του θέματος αφού όταν αποφασίστηκε η τρόπος αποπληρωμής τον Οκτώβριο του 2009 δεν είχε εμφανιστεί ακόμα στο προσκήνιο, τα ζήτησε από τους Γερμανούς (λογικό). Και οι Γερμανοί του είπαν "Λάθος, εσύ θα τα πληρώσεις αφού αφορά μελλοντικές εισπράξεις". Και έγινε κυριολεκτικά ... της Λιβύης.
Οι Γερμανοί έχουν στυλώσει τα πόδια και εκβιάζουν (πάλι...) αυτή την φορά τον Σάφα και εμμέσως και το υπουργείο Άμυνας, λέγοντας περίπου ότι "Αν θέλετε υποβρύχιο φτιάξτε το μόνοι σας, από εμάς δεν πρόκειται να πάρετε ούτε σέντς". Και γιατί να μην εκβιάζουν; Αφού αντί να πάνε φυλακή πήραν παραγγελία δύο ακόμα υποβρύχια.
Εν πάση περιπτώσει ο Σάφα μάλλον θα υποχωρήσει για να ξεκινήσει η ναυπήγηση των δύο υποβρυχίων, αφού εκτός από την επιστολή του ΓΕΝ που αποκάλυψε το defencenet.gr, και σήμερα στην Βουλή ο Ε.Βενιζέλος ήταν σαφής: "Δεν θα πληρωθεί η δεύτερη δόση αν δεν προχωρήσει η ναυπήγηση των υποβρυχίων".
Ο Γ.Καρατζαφέρης βασιζόμενος στο δημοσίευμα του defencenet.gr κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση και την ηγεσία του ΥΕΘΑ, ότι με τη σύμβαση που υπέγραψε για τα δύο νέα υποβρύχια έχουμε δώσει ήδη 50 εκατομμύρια ευρώ, στις 15 Μαϊου καλούμαστε να καταβάλουμε άλλα 50 και μέχρι το τέλος του 2011 άλλα 100 και δεν έχει προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο η ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων!
Ο υπουργός επιβεβαίωσε τα γεγονότα που αποκάλυψε το defencenet.gr, και ... παραδέχτηκε ότι υπάρχει “κρίση με τον ανάδοχο και τον υποκατασκευαστή”, δηλαδή τον Ισκαντάρ Σάφα και την TKMS, αλλά διαβεβαίωσε ότι "υπάρχει απόλυτος έλεγχος και παρακολούθηση της (σ.σ.: ανύπαρκτης) προόδου των εργασιών" και όταν έφθασε στο θέμα των πληρωμών, προειδοποίησε "Βεβαίως και δεν θα πληρώσουμε αν δεν προχωρήσει το έργο"!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου