Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ποια είναι η διαφορά του να έχει κανείς επιπλέον βάρος και επιπλέον λίπος;


Όταν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος έχει αυξημένο ποσοστό σωματικού λίπους ενώ η μυϊκή μάζα δεν μεταβάλλεται ιδιαίτερα. Οι μυς  ζυγίζουν  πιο πολύ από το λίπος. Η μυϊκή μάζα αυξάνεται μόνο με την άσκηση και τη σωστή διατροφή ή στην ανάπτυξη.

Έτσι όταν κάποιος έχει αυξημένη μυϊκή μάζα (συνήθως είναι αθλητής) ζυγίζει παραπάνω από το κανονικό και έχει μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος. 



Αυτό το άτομο μπορεί να θεωρείται υπέρβαρο για το ύψος του χωρίς όμως να έχει περιττό λίπος. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται λιπομέτρηση και αν τελικά βρεθεί ότι το λίπος στο σώμα είναι χαμηλό, παρά το γεγονός ότι το συνολικό βάρος είναι υψηλό, τότε αυτό το άτομο δεν χρειάζεται να χάσει κιλά.  Για τους περισσότερους είναι σπάνιο η προσθήκη βάρους να οφείλεται σε αύξηση μυϊκής μάζας. Μια ματιά στον καθρέφτη αρκεί για να καταλάβετε αν έχει προστεθεί λίπος σε κάποια σημεία του σώματός σας. Σε κάποιες περιπτώσεις η προσθήκη βάρους μπορεί να οφείλεται και σε κατακράτηση υγρών (πχ πριν από την περίοδο, διαταραχές θυρεοειδή, καρδιακή ασθένεια κτλ)  όμως για το 90% των περιπτώσεων το επιπλέον βάρος ισοδυναμεί με επιπλέον λίπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου