Σάββατο 30 Απριλίου 2011

GRACIE JIU JITSU SHELF DEFENCE (μέρος α)

DIMITRIOS GLETZAKOS ~ GRANDMASTER REYSON GRACIEαπο τον Δημήτριο Γλετζάκο

black belt under grandmaster Reyson Gracie


Tο Gracie jiu jitsu η Brazilian Jiu jitsu , όπως έγινε γνωστό στίς μέρες μας επίσης,ξεκίνησε την λαμπρή πορεία του
ως αμιγώς πολεμική τέχνη.
Παρακάτω θα αναφέρω μερικές πολύ βασικές παραμέτρους που προσδιορίζουν και τατοποιούν το στύλ με
την έννοια της παραγματικής πολεμικής τέχνης.

1) Περιβάλλον
Το περιβάλλον παίζει όπως πάντα σπουδαίο ρόλο σε όλες τις περιπτώσεις συγκρούσεων υπο την έννοια της δυναμικής του χώρου που περεμβάλλεται ανάμεσα στα κινούμενα και μαχόμενα σώματα δυο ανθρώπων .


Περιβάλλον είναι ο χώρος σε όλες τις διαστάσεις του,το έδαφος ως μέτρο σταθερότητος και αντιστάσεως ,ο κενός χώρος ως αντικείμενο προσπελάσεως για πλησίασμα του αντιπάλου η απομάκρυνση απο αυτόν.
Ένας μαχητής αναγκαστικά πρέπει να αναπτύξει μεθοδολογικά όλες τις αισθήσεις και δεξιότητές του για την σωστή κίνηση και χρήση όλου του χώρου και όχι μόνον ενός μικρού μέρους όπως γίνεται στο σπόρ.
Στο gracie~brazilian jiu jitsu ο μαχητής εκτός της αυτονόητης κινήσεως, όρθιος η στο έδαφος, σε κλασσικές στάσεις πρέπει να εκπαιδευτεί να μάχεται με άνεση και σε θέσεις όχι συμβατικές,που του επιτρέπουν όμως να εφαρμόσει τις τεχνικές του χωρίς αντίσταση,αφου ο αντίπαλος ούτε καν αντιλαμβάνεται την εξέλιξη της
μάχης σε τέτοια επίπεδα και γωνίες.Δεν θα ήταν υπερβολικό να υποστηρίξουμε ότι ο καλός jiu jitsu fighter έχει την πλέον αναπτυγμένη αντίληψη του χώρου και των διαστάσεων συνολικά.

2) Έδαφος
Η πρωτοτυπία του gracie jiu jitsu, έγκειται κυρίως στην μοναδικά επιτυχημένη χρήση του εδάφους ως εργαλείου για την κατανίκηση του αντιπάλου.
Αυτό αντανακλάται σε 3 πολύ σημαντικούς παράγοντες
α) Τα submissions(τεχνικές υποταγής πολύ μεγάλου εύρους), μηχανικά απαιτούν την σταθερότητα και ακαμψία μιας βάσεως ώστε να αποτελέσει το επίπεδο εκτελέσεως τους.Στο έδαφος ορισμένες έννοιες μηχανιστικού τύπου βρίσκουν πλήρη εφαρμογή.Το παλαιό ρητό ότι submission επιτυγχάνεται μόνον στο έδαφος είναι απολύτως ρεαλιστικό και επαληθεύεται στο 90 τοις εκατό των περιπτώσεων.
β) Η ροή της ελεύθερης και πολυπαραγοντικής μάχης οδηγεί σε τεράστιο ποσοστό και για διαφόρους λόγους τους αντιμαχομένους στο έδαφος.Αυτό κατ‘εξαίρεσιν δεν συμβαίνει , παρά μόνον εκεί όπου, η ποιοτική διαφορά των αντιπάλων είναι τεράστια και απλώς ο ισχυρότερος οτι και να εκτελέσει θα στεφθεί με επιτυχία.Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα αποδεδειγμένα στατιστικά στοιχεία κατατάσσουν την κατάληξη στο έδαφος στην κορυφή της λίστας ποσοστιαίως.
ΖΥΡΙΧΗ ΜΑΙΟΣ 2009" ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ GRANDMASTER REYSON GRACIE 9 DAN"
γ) Το έδαφος απο μόνο του είναι ένα ισχυρώτατο όπλο.Οι ρίψεις με τον γοφό,οι πτώσεις με χειρισμό του κάτω μέρος του αντιπάλου (take downs) και κυρίως οι ανασηκώσεις στον αέρα του αντιπάλου σώματος και η βίαιη ώθησή του πρός τα κάτω (slams) είναι συνήθως απο μόνα τους ικανά να τερματίσουν μιά αναμέτρηση και μάλιστα με πολύ άσχημο τρόπο δηλ σοβαρό τραυματισμό.Απο τις απαρχές της γεννέσεως του brazilian jiu jitsu όλα αυτά ήταν μέσα στην κύρια ύλη του ,αφού η μοναδική ιδέα για την ύπαρξη και πρόοδο της μαχητικής αυτής τέχνης ήταν η νίκη με κάθε μέσο. Με την πάροδο των ετών και λόγω της αναπτύξεως της σπόρ μορφής μέσω των αγώνων, αρχικά για λόγους δημιουργίας αθλητικής εικόνας συμπλέουσας με τα ‘ολυμπιακά‘ ιδεώδη και την σύγχρονη εμπορευματοποιημένη αθλητική κουλτούρα και κατόπιν για λόγους καθαρά μικροοικονομικούς
(μαζική προσέλευση μαθητών ),μεγάλος όγκος των πλέον αποτελεσματικών και εν δυνάμει σκληρών τεχνικών παραγκωνίσθηκαν.(Πρέπ ει να αναφέρω όμως επίσης και την ιδιαίτερη ανάγκη της καλιτερεύσεως της εικόνας του στύλ στην Βραζιλία σε μια συγκεκριμένη εποχή όπου η βία είχε κορυφωθεί και ανάγκασε τον Ηelio Gracie να ιδρύσει την πρώτη ιστορικά επίσημη ομοσπονδία του Rio de Janeiro ώστε να πιστοποιηθεί και η σπόρ μορφή της τέχνης απενοχοποιώντας την παράλληλα.) αυτό είναι πραγματικά μαζικό και αφορά σχεδόν όλα τα μαχητικά στύλ,σπόρ,συστήματα κλπ.
Βεβαίως δεν είναι αρνητικό φαινόμενο ο όλο και αυξανόμενος αριθμός αθλουμένων.’Ομως εαν δεν υπαρχει ειλικρινής αναφορά στην απύθμενη διαφορά των ολοκληρωμένων μαχητικών στυλ με την υπεραπλουστευμένη (η με την αναλόγως φοβερά περιπλεγμένη με απίθανες,αστείες τεχνικές για να κερδίζει κανείς πόντους σε πρωταθλήματα,)σπόρ μορφή που ούτε κατα διάννοια δεν πλησιάζει το συνολικό οικοδόμημα μιας εφαρμοσμένης μεθόδου μαχης,τότε αυτό λέγεται απάτη και καταντά επικίνδυνο. Με απλά λόγια ενώ δεν είναι καθόλου κακή,μάλλον το αντίθετο,η αθλητική ενασχόλησις των πολλών με τα μαχητικά σπόρ,αντιθέτως είναι υπερβολικά αρνητικό και δόλιο να πείθονται απλοί άνθρωποι ότι με την απλή αθλητική εκπαίδευση γίνονται ικανοί για μάχη, με αποτέλεσμα,εάν κάτι συμβεί να το πληρώσουν ακριβά!!
Το gracie jiu jitsu η brazilian jiu jitsu shelf defence απέχει έτη φωτός απο το αθλητικό brazilian jiu jitsu σε νοοτροπία,τακτικές,πρ οπονητική,ψυχολογία κλπ
Εαν κάποιοι επιμένουν ότι το να ‘σκάς‘ με την πλάτη στο έδαφος από μόνος σου!!! περιμένοντας τον αντίπαλο να κατέβει για να αρχίσει η ‘μάχη ‘ των πόντων και ίσως που και πού κανένα submission,ας το δοκιμάσουν στον δρόμο για να προσφέρουν θέαμα στους περαστικούς και ηδονή στον εξαγριωμένο αντίπαλό τους!
Ο Helio Gracie o πατριάρχης του brazilian jiu jitsu και master mind πραγματικά πίσω απο αυτό,μετά απο τόσες δεκαετίες προκλήσεων και αγώνων για να αποδείξει την πρακτικότητα και ανώτερότητα του στύλ του,ως γνήσιος άνθρωπος,μαχητής και δάσκαλος δήλωσε:Εάν κάποιος καλά εκπαιδευμένος στο γνήσιο
brazilian jiu jitsu αγωνισθεί,χωρίς να υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες,εάν οι τεχνικές και η στρατηγική της μάχης εφαμοσθούν σωστά,τότε πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες νίκης.Συγκρίνετε τα λόγια του παλαίμαχου σοφού γέροντα αγωνιστή που μιλά με ειλικρίνια και σεμνότητα για την μαχητική τέχνη που ίδρυσε και μέσω χιλιάδων αγώνων απέδειξε την ανωτερότητά της,αναφερόμενος σε ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ, με τα αντίστοιχα διαφόρων ‘ειδικών‘ της θεωρίας και της εμπορευματοποιήσεως που δεν έχουν την παραμικρή εμπειρία μάχης, αλλά διακηρύσουν τις εξωπραγματικές ικανότητές τους εκμηδενίζοντας τα πάντα.

3) Αφνιδιασμός.
Οι περιπτώσεις όπου δύο άνθρωποι κατόπιν προφανών λόγων ξεκινούν να μάχονται την ίδια ακριβώς στιγμή,μετά απο ενεργοποίηση της πλήρους ετοιμότητός τους και ευρισκόμενοι σε όρθια guard είνα εξωφρενικά λίγες.Ο αιφνιδιασμός είναι κανόνας απαράβατος και εφαρμόζεται με ατελείωτες μεθοδεύσεις.Είναι ανθρώπινο ένστικτο βαθιά ριζωμένο και συνδέεται με την επιβίωση.
Αυτή ακριβώς η ιδέα ώθησε τον Carlos Gracie στις αρχές του 20 αιώνα να κατασκευάσει η μετασκευάσει αν θέλετε,σε μαθηματικά ακριβή ως πρός την ρεαλιστικότητά της, βάση,το σύστημα που έγινε γνωστό ώς gracie~brazilian jiu jitsu.
O Carlos Gracie διαισθανόμενος τον βασιζόμενο στην τύχη παράγοντα επιτυχίας όταν δύο άνθρωποι γρονθοκοπούνται στο κεφάλι(κατά δική του ιστορικά καταγεγραμμένη ομολογία),καθώς και την ανάγκη ρεαλιστικών τεχνικών για το μέγιστο μέρος των μαχών που ξεκινά με αιφνιδιασμό του ενός είτε με χτυπήματα, είτε με εγκλωβισμό σε δυσμενή θέση(πχ με αρπαγή από πισω), ξεκίνησε τους πειραματισμούς του, που, μέσα απο αγώνες μιάς εκατονταετίας απέδωσαν και συνεχίζουν να βελτιώνονται έως και σήμερα.
Η βάση του συστήματος ήταν ,είναι και θα είναι οι τεχνικές shelf defence. Αφορούν κάθε απλό άνθρωπο που απαιτεί την μετάδοση ρεαλιστικής γνώσεως για να υπερασπίζεται τον εαυτόν του.Είναι οι ίδιες ακριβώς τεχνικές που αποτελούν τον κορμό σήμερα όλων των ΜΜΑ(MIXED MARTIAL ARTS).Eίναι επίσης αυτή ακριβώς η ύλη που διδάσκεται ΕΠΙΣΗΜΑ σε όλον τον αμερικανικό στρατό, και σε όλες τις ειδικές μονάδες σε όλον τον Δυτικό κόσμο και όχι μόνον..Είναι ακριβώς αυτό το σύστημα που λεηλατήθηκε(καταληστ� �ύτηκε) απο δεκάδες άλλα στύλ που σήμερα υπάρχουν ως κόπιες με διαφορετικά ονόματα αλλά και από στύλ πού έκλεψαν τόσα πολλά απο την τέχνη brazilian jiu jitsu που τελικώς παραμορφώθηκαν. Είναι οι τεχνικές αυτές που μπόλιασαν ατελείωτα συστήματα παγκοσμίως με αποτέλεσμα σήμερα να απολαμβάνουμε το φοβερού επιπέδου grappling.
H βασική ιδέα πίσω απο τις τεχνικές,στραtηγική του gracie,brazilian jiu jitsu .είναι η επιτυχής αντιμετώπισις μιας αιφνιδιαστικής επιθέσεως και κατόπιν της κατά μετωπον αναμετρήσεως φυσικά.Όλο το υπόλοιπο οικοδόμημα αφορά τεχνικές σπόρ που δεν έχουν καμμία απολύτως εφαρμογή σε πραγματικές
περιστάσεις μάχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου