ο Μιχάλης Κοσσυβάκης πρωτοπόρος στον χώρο των Φιλλιπινέζικων πολεμικών τεχνών διοργανώνει ακόμα ένα κύκλο πεκπαιδευτών στις Φιλλιπινέζκες πολεμικές τέχνες.
Η Ελληνική Ακαδημία Φιλιππινέζικων Πολεμικώ Τεχνών, διοργανώνει σχολή εκπαιδευτών ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ με βάση τις μεθόδους άοπλης μάχης Panantukan, Filipino “Dirty” Boxing”, της Δυτικής Πυγμαχίας και την μάχιμη χρήση και εφαρμογή του μαχαιριού.
Σκοπός της σχολής είναι η γνωριμία των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των Πολεμικών τεχνών και των μαχητικών σπορ με την συγκεκριμένη μέθοδο ά......οπλης μάχης, μέσα από την έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση και επιμόρφωση σε όλα τα δεδομένα που την αποτελούν
Σε αντίθεση με τις γνωστές και τις Κλασικές Πολεμικές τέχνες άοπλης μάχης, το Panantukan είναι από την πρώτη στιγμή της μαθητείας του εύκολο, απλό, κατανοητό και πρακτικό, χωρίς τίποτα που να απομακρύνει την επικέντρωση του μαθητή από τον ρεαλισμό της μάχης-συμπλοκής. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση, που κρατά συνεχώς το ενδιαφέρον των μαθητών σε υψηλό επίπεδο, παρέχοντας τους διαρκώς νέες και χρήσιμες γνώσεις που δένουν αρμονικά μεταξύ τους.
Η συμμετοχή σου στην σχολή θα σε βοηθήσει να εμπλουτίσεις ή να προσθέσεις στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις σου ή ακόμα και να επαναπροσδιορίσεις ή και να εξελίξεις κάποιες ή αρκετές από αυτές.
Έτσι ως μέλος και ειδικότερα ως απόφοιτος της σχολής θα είσαι διαρκώς στην προνομιούχα θέση να γνωρίζεις και να διδάσκεις απλές, χρήσιμες, πρακτικές, ρεαλιστικές και αποτελεσματικές τεχνικές, τακτικές, στρατηγικές και μεθόδους άοπλης μάχης, μέσα από μια τεχνοτροπία που “μοιάζει” με την δυτική πυγμαχία και με το Kick/Thai Boxing, αλλά βασίζεται στην Φιλιππινέζικη τεχνοτροπία (Διαβάστε το σχετικό άρθρο στο τέλος της ενημέρωσης)
Ο σχεδιασμός και η δομή της σχολής ακολουθούν τα πιο υψηλά διεθνή πρότυπα και αποτελούν μια ποιοτική και υπεύθυνη πρόταση για ανανέωση και αναβάθμιση της γνώσης και των ιδεών, για ασφαλείς και σωστές μεθόδους διδασκαλίας σε όλο το φάσμα αυτών της συγκεκριμένης τεχνοτροπίας.
Θα παρουσιαστούν και θα διδαχτούν πλήρως και αναλυτικά όλες οι σύγχρονες τεχνικές και μέθοδοι για την επιστημονική, θεωρητική και πρακτική τεκμηρίωση των προγραμμάτων εκπαίδευσης του συγκεκριμένου τομέα.
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε καλώ να δηλώσεις την συμμετοχή σου σχολή εκπαιδευτών ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ, η οποία αποτελεί την συνέχεια μιας προσπάθειας ποικιλόμορφης και εξειδικευμένης ουσιαστικής και πραγματικής γνώσης των αντικειμένων των Φιλιπινέζικων Πολεμικών τεχνών με εμπειρία διδασκαλίας παρόμοιων σχολών στην χώρα μας από το 2003. (17 σχολές εκπαιδευτών)
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Α. Διάρκεια σπουδών
Ο κύκλος της σχολής ορίζεται σε 6 ημέρες (3 Σαββατοκύριακα) και το σύνολο ωρών εκπαίδευσης σε 30 ώρες (5 ώρες ανά ημέρα)
Β. Τόπος διεξαγωγής
Στην έδρα της Filipino Martial Arts Academy
Aδριανείου 3 - Μεταμόρφωση
Τηλ. 210.28.37.885.
Γ. Θεματικές ενότητες της σχολής
Η πλήρης διδακτέα ύλη με κάθε λεπτομέρεια και επεξήγηση του Beginner, του 1st Level, και του 2nd Level,
Δ. Εισηγητής
Ο Τεχνικός Διευθυντή της Ακαδημίας, Μιχάλης Κοσσυβάκης, με 37 χρόνια εμπειρία στις πολεμικές τέχνες, ο μόνος Ελληνας με τον βαθμό του εκπαιδευτή σε δύο Φιλιππινέζικες πολεμικές τέχνες και Διευθυντής/Aντιπρόσωπος Βαλκανίων και Κύπρου της Modern Arnis Remy P Presas International Organization
Ε. Πιστοποίηση βαθμού
Ο βαθμός των επιτυχόντων θα επικυρωθεί από τα επίσημα διπλώματα της FMA Greece (1 για κάθε βαθμό)
Ζ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν
• Όλοι οι εκπαιδευτές που διατηρούν δική τους σχολή πολεμικών τεχνών, ή δικό τους τμήμα σε σχολές ή γυμναστήρια, ανεξαρτήτως βαθμού που κατέχουν και τέχνης που διδάσκουν.
• Όλοι οι προπονητές που είναι υπεύθυνοι σε συλλόγους μαχητικών σπορ, σχολές ή γυμναστήρια ανεξαρτήτως βαθμού που κατέχουν και αθλήματος που εξασκούν.
• Ο κάθε σπουδαστής / σπουδάστρια, αθλητής / αθλήτρια, άνω των 18 ετών, που έχει εμπειρία και ενεργή συμμετοχή τουλάχιστον 2 χρόνια σε Kick Boxing ή Thai Boxing και 3 χρόνια σε οποιαδήποτε Πολεμική τέχνη ή μαχητικό σπορ.
Η. Ημερομηνίες λειτουργίας της σχολής
Η έναρξη της λειτουργίας της σχολής θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011 και η λήξη της, στις 25 Σεπτεμβρίου 20011.
Αναλυτικά:
Σάββατοκύριακο 10 & 11 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρες 13:00 -18:00
Σάββατοκύριακο 17 & 18 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρες 13:00 -18:00
Σάββατοκύριακο 24 & 25 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρες 13:00 -18:00
Ι. Κόστος συμμετοχής της σχολής
Το κόστος της σχολής εκπαιδευτών χωρίζεται σε δύο κατηγορίες και ορίζεται ως εξής:
1η Κατηγορία: Με προεξόφληση της σχολής: 450 Euro (15 ευρώ ανά ώρα)
ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011
Εμπορική Τράπεζα: 65948788
Eθνική Τράπεζα: 165/498342-46
2η Κατηγορία: Πληρωμή κάθε ΣΚ 200 Χ 3 = 600 Εuro (20 ευρώ ανά ώρα)
Κ. Έξτρα προνομιακές παροχές
H Αναλυτική και πλήρης καταγραφή της διδασκόμενης ύλης κατά ζώνη / βαθμό ΔΩΡΕΑΝ
Δυνατότητα σεμιναρίου ή παρουσίασης της τέχνης στην σχολή σας ή σε ομάδα ατόμων, (μίνιμουμ 8 εντός Αττικής και 15 στην υπόλοιπη Ελλάδα) με 50% ποσοστό κέρδους επί της τιμής συμμετοχής
Πιστοποιητικό παρακολούθησης της σχολής
Εκπτωση 20% στα DVD με την ύλη της τέχνης.
Μ. Απαραίτητα δικαιολογητικά
1. 2 φωτό τύπου ταυτότητας (έγχρωμες ή ασπρόμαυρες)
2. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας
3. Συμπλήρωση της αίτησης εγγραφής στη σχολή
..........................
PANANTUKAN
Filipino “DIRTY” Boxing
Του Μιχάλη Κοσσυβάκη*
Eίναι πραγματικά δύσκολο να προσεγγίσει κανείς με απόλυτη ακρίβεια τον όρο Panantukan και αυτό κυρίως για δύο λόγους. Α. Οι Φιλιππίνες (λόγω πολλών συγκυριών) δεν σώζουν ιστορικά αρχεία και ντοκουμέντα και κατά συνέπεια (Β) σε μια “χώρα” που υπάρχουν εκατοντάδες διάλεκτοι και που οι τέχνες Arnis – Eskrima – Kali και τα δεκάδες στυλ τους, ήταν κατά βάση οικογενειακή υπόθεση, πολλά από τα γραφόμενα κατά καιρούς για το Panantukan είναι αμφισβητήσιμα.
Ωστόσο οι πιο κυρίαρχες απόψεις είναι οι εξής:
1) Eίναι παραδοσιακός κ πολύ παλιός Φιλιππινέζικος τρόπος μάχης με μαχαίρια που στο πέρασμα των χρόνων, έγινε τρόπος άοπλης μάχης.
2) Προ υπήρχε στις Φιλιπίνες από τα μέσα του 18ου αιώνα ως μέθοδο άοπλης μάχης με πιο γνωστό όρο την λέξη Panuntukan.
O Professor Ricano, έβαλε το Α, στη θέση του U (όπως λεγόταν στα Tagalog)
3) Eίναι η απόδοση της φράσης “μάχη με γροθιές”, σε μια Φιλιππινέζικη διάλεκτο.
4) Eίναι Φιλιππινο-Αμερικάνικη "εφεύρεση" και όχι αμιγώς, Φιλιππινέζικη.
Την ίδρυσε στην Χαβάη η οικογένεια Lucaylucay
Ιστορικά υπάρχει και η εξής εκδοχή (η πιο διαδεδομένη, αν και έχουν καταγραφεί αντιρρήσεις)
Το 1898 στον Αμερικανικο-Ισπανικό πόλεμο, με το που επικράτησε η Αμερική πήρε στον έλεγχο της και τις Φιλιππίνες. Με την εκεί εγκατάσταση του Αμερικανικού ναυτικού, ιδρύθηκε ένας νέος στρατός που αποτελούταν από Φιλιππινέζους στρατιώτες και Αμερικανούς αξιωματούχους. Σε αυτό τον κύκλο ηγεμονίας, ένας τρόπος ψυχαγωγίας ήταν και οι φιλικοί αγώνες πυγμαχίας, μεταξύ των Αμερικανών και των Φιλιππινέζων στρατιωτών.
Η διάρθρωση της μεθόδου μάχης των Φιλιππινέζων ήταν τέτοια, που επικρατούσαν συνέχεια έναντι των Αμερικανών που ακολουθούσαν την μέχρι τότε δυτική τεχνοτροπία (Οι αρθρώσεις των δάχτυλων ήταν προς τα επάνω, τα χέρια ήταν μακριά από τον κορμό, δεν υπήρχε κίνηση ποδιών και το σαγόνι ήταν αφύλαχτο)
Αντίθετα οι Φιλιππινέζοι “πυγμάχοι” είχαν κλειστή στάση, με τους αγκώνες κοντά στον κορμό (προστατεύοντας τον κοιλιακό χώρο από slash επιθέσεις του μαχαιριού κ απομακρύνοντας τα δάχτυλα και τους πήχεις από το μαχαίρι του αντιπάλου), είχαν την κάτω γνάθο χαμηλά (προστατεύοντας το εμπρόσθιο μέρος του τραχήλου από slash επιθέσεις του μαχαιριού), οι αρθρώσεις των δάχτυλων ήταν κάθετες (λόγω της διπλής χρήσης μαχαιριού σε reverse grip) και είχαν κίνηση στα πόδια. Επίσης είχαν μεγαλύτερη ποικιλία στα χτυπήματα, όπως για παράδειγμα το γνωστό πλέον και στην δυτική πυγμαχία, Bolo punch (κίνηση που προέρχεται από συγκεκριμένη γωνία εκτέλεσης του σπαθιού).
Οι Αμερικανοί άρχισαν να υιοθετούν τον Φιλιππινέζικο τρόπο για να μπορούν αρχικά να αντιμετωπίζουν τους Φιλιππινέζους με ίσους όρους. Στην συνέχεια σε όλα τα Αμερικάνικα πρωταθλήματα πυγμαχίας μεταξύ των Αμερικάνικων στρατευμάτων πάντοτε νικούσε το Ναυτικό έχοντας ως προτέρημα αυτές τις αλλαγές τεχνοτροπίας. Σύντομα όλοι παρατήρησαν ότι η νέα μέθοδος ήταν λειτουργικότερη και σιγά σιγά ο τρόπος δυτικής πυγμαχίας πήρε την νέα – σημερινή μορφή του.
Βέβαια το Panantukan παρέμεινε και παραμένει πάντα μια μορφή άοπλης μάχης, χωρίς κανόνες, προσανατολισμένη και επικεντρωμένη 100% στην αυτοάμυνα, (γι’ αυτό και πήρε το προσωνύμιο “Dirty”) διατηρώντας και εξελίσσοντας πολλά στοιχεία που δεν έχει η δυτική πυγμαχία.
Στα μεσαία και υψηλά επίπεδα γνώσης του panantukan, o μαχητής αντιμετωπίζει τον αντίπαλο του σαν να κρατά ένα λογχοειδές όπλο ή λεπίδα, δίνοντας έμφαση στην ελαχιστοποίηση της επαφής μαζί του. Μερικά από τα εμφανή στοιχεία αυτής της αντιμετώπισης, είναι ότι προτιμά τις αποφυγές και τις εκτροπές των χτυπημάτων και όχι τις «απορροφήσεις» τους, διενεργώντας ταυτόχρονα χτυπήματα περισπασμού (nerve/bone destruction), εφαρμόζει τεχνικές παραπλάνησης και ελέγχου (body manipulation – body check), σαρωτικά χτυπήματα (devastating strikes) κ.α
Είναι επιθετικό και εξαιρετικά καταστρεπτικό για τον αντίπαλο, χρησιμοποιώντας χτυπήματα με τα χέρια και τα πόδια, όπως και τεχνικές σαρωμάτων, πτώσεων, εγκλωβισμών, πνιγμών, κλειδωμάτων, αρπαγών κλπ. Τυπικά όλα εκτός των χεριών, περιλαμβάνονται σε μεθόδους με ειδική ορολογία (Sikaran & Dumog), αλλά ουσιαστικά ολοκληρώνουν το Panantukan ως πλήρες σύστημα άοπλης μάχης.
Ο ερευνητής μπορεί να συναντήσει για το Panantukan τους εξής όρους
Δυτικούς: Filipino "Dirty" Boxing, Filipino empty handed boxing, unarmed applications in Filipino martial arts, Filipino fistfight … και Εθνικούς (σε διάφορες διαλέκτους): Panuntukan, Suntukan, Sumbagay, Pananuntukan, Suntukanay …
O όρος που το εκφράζει περισσότερο, σύμφωνα με την άποψη μου είναι:
a street-oriented survival system
Τα περισσότερα Φιλιππινέζικα συστήματα δεν το διδάσκουν αυτεξούσιο, αλλά ως μέρος του προγράμματος σπουδών στο Arnis – Eskrima – Kali, δίνοντας του μικρή ή μεγαλύτερη έμφαση, αποκλειστικά ως μέθοδο άοπλης μάχης, ενώ αρκετές Φιλιππινέζικες τέχνες έχουν παραμελήσει αυτή την πτυχή σχεδόν ολοκληρωτικά.
Μέσα στην ύλη του Panantukan, διδάσκονται και αναλύονται, με βάση την ύλη και τα επίπεδα της τέχνης, μεταξύ των άλλων, 15 Basic Foot Work, 30 Βasic Feeds, 17 Basic Single Defense, 18 Βasic Foot & Leg Fighting, 24 Basic Combinations, 3 Guards καθώς και Basic Flow Drills, Basic Partner Drills, Basic Focus Drills, Basic Flash Pads Drills, Progressive Flash Pads Drills, Double Defenses, Single Defenses in Double Attacks, Double Defenses in Double Attacks, Basic Distractions κ.α με ανάπτυξη πολλών variations και what if και έμφαση, όχι μόνο στο πως γίνεται κάτι, αλλά και στο πότε γίνεται και στο γιατί γίνεται…
Eίναι απλό, εύκολο και απόλυτα πρακτικό. Aκολουθεί την ροή της κίνησης χωρίς να την διακόπτει στις μεταβολές της μάχης όπου προσαρμόζεται φυσικά και αντιδρά αβίαστα, αντιμετωπίζοντας τον αντίπαλο ρεαλιστικά σε κάθε κατάσταση. Είναι μέθοδος με γερές βάσεις κ με συνεχή εξέλιξη.
Περισσότερες Πληροφορίες
E-mail: fmagreece@yahoo.com
Web site: http://www.modernarnisgree
Mobile: 6976.142.172
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου