Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς η φωνή προδίδει την σωματική δύναμη

Από τον Αντρέα Ζουρδό
Η φωνή ενός ανθρώπου μαρτυράει τη σωματική του δύναμη. Μύθος ή πραγματικότητα;Σε ποιον δεν αρέσει να έχει λίγη σωματική δύναμη; Οι πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν το σε πολλούς αυτονόητο, δηλαδή πως οι δυνατοί άντρες είναι πιο ελκυστικοί σεξουαλικά, έχουν περισσότερες σεξουαλικούς συντρόφους και χάνουν την παρθενιά τους σε μικρότερη ηλικία απ΄ότι οι λιγότερο δυνατοί. Επίσης, η άθληση προκαλεί ιδιαίτερα θετικές αλλαγές στον εγκέφαλο, αυξάνοντας την απόδοσή του. Ok, το πιάσατε, η δύναμη είναι ένα χαρακτηριστικό που ακόμα και στην σημερινή κουλτούρα της καθιστικής ζωής είναι γενικά αξιοθαύμαστο και αποτελεί σήμα κατατεθέν του κυρίαρχου αρσενικού. Καμία έκπληξη ως εδώ.

Πώς όμως αναγνωρίζουμε αυτήν την δύναμη; Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που δίνουν στον εγκέφαλό μας την πληροφορία πως είμαστε λιγότερο ή περισσότερο δυνατοί από τους γύρω μας; Από εξελικτική άποψη, είναι λογικό η ικανότητα της αναγνώρισης ενός πιο δυνατού ανθρώπου να ευνοείται, αφού ενδεχομένως να προφύλασσε τον αδύναμο (ή τον λιγότερο δυνατό) από μία άνιση μάχη. Η’ βλέποντας το αλλιώς, να έδειχνε στον δυνατότερο ότι ο αντίπαλος είναι του χεριού του. Ενδεχομένως η ικανότητα αναγνώρισης του πιο δυνατού αρσενικού να βοηθούσε τις γυναίκες να καταλάβουν ποιος είναι ο πιο κατάλληλος αρσενικός για να τις προστατεύσει.
Ας πάμε πάλι πίσω στον κινηματογράφο, αυτήν την φορά έχοντας κλειστά τα μάτια. Πάρτε τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν στην αρχή του άρθρου και φέρτε στο μυαλό τις φωνές τους. Μετά αναπαράγετε από μέσα σας ατάκες όπως “This is Sparta” ή αν πάμε πιο πίσω “Adrian” ή “I’ll be back” έχουν αφήσει το στίγμα τους όχι γιατί είχαν κάποιο βαθύ νόημα αλλά για τον δυναμικό τρόπο εκφοράς τους. Δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη πως η σωματική δύναμη ευνοείται εξελικτικά. Μικρή παρένθεση: Φυσικά, και τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι κρίσιμοι δείκτες για έναν ήρωα που θέλει να φαίνεται δυνατός ακόμα και σιωπηλός – εδώ αρκεί να φέρουμε στο μυαλό μας όλα τα πρόσωπα των προαναφερθέντων παρέα με το παρουσιαστικό ηρώων που ξεπήδησαν από τα κόμιξ όπως ο Wolverine και o Batman. Αν πάμε ακόμα πιο πίσω στην ιστορία του κινηματογράφου θα δούμε πως ο πρώτος διδάξας δεν ήταν κανείς άλλος από τον Μάρλον Μπράντο, που η αγριοφωνάρα του και οι χαρακτηριστικές γωνίες στο πρόσωπο του αρκούσαν για να δώσει στον άλλον να καταλάβει ποιος είναι το αφεντικό.

Πρόσφατα οι επιστήμονες του Κέντρου Εξελικτικής Ψυχολογίας της Καλιφόρνια , μεταξύ των οποίων και η διακεκριμένη στο πεδίο Λήδα Κοσμίδη, άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι που μπλέκει την φωνή με την δύναμη και να κατανοούν περισσότερα για τα στοιχεία που μαρτυρά η φωνή ενός ανθρώπου στους υπόλοιπους. Πιο συγκεκριμένα το φαινόμενο αυτό ήταν πολύ έντονο στην αναγνώριση/εκτίμηση των ανδρικών φωνών (το διπλάσιο σε σχέση με τις γυναικείες), ενώ η κουλτούρα και η γλώσσα δεν φάνηκαν να παίζουν ρόλο. Αν το ακουστικό υλικό συνδυαζόταν με μία φωτογραφία του προσώπου τότε υπήρχε ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στην εκτίμηση της δύναμης.
Με άλλα λόγια, φαίνεται πως αρκούν οι φωνητικές χορδές να έχουν βουτήξει σε αρκετή τεστοστερόνη για να αποδείξουν, χωρίς χάσιμο χρόνου, ότι ένας άνδρας είναι δυνατός. Για λόγους επιβίωσης οι άνθρωποι έχουν μάθει να αξιολογούν την δύναμη των άλλων ανθρώπων αφού κάτι τέτοιο θα τους ωφελούσε στο αν πρέπει να τσακωθούν με κάποιον που δεν έχουν έρθει σε οπτική επαφή μαζί του είτε γιατί κρύβεται στα δέντρα, είτε γιατί είναι σκοτάδι. Οι πρόγονοί μας είχαν εξελιχθεί στο να δυναμομετρούν ο ένας τον άλλον μόνο ακούγοντας μία φωνή, γιατί αυτό τους βοηθούσε άμεσα στην καθημερινότητά τους. Σήμερα, η μυική δύναμη και ανάπτυξη δεν είναι τόσο σημαντικές για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους όσο ήταν παλιά αλλά το γεγονός ότι αυτή η ικανότητα αναγνώρισής της δεν έχει πάψει να εκφράζεται, ίσως συμπληρώνει ένα μικρό κομμάτι από το παζλ της κατανόησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου