Η λιποδιαλυτική δράση του ασβεστίου σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D έχει αρχίσει να αποσαφηνίζεται τα τελευταία περίπου 10 χρόνια. Θεωρείται ότι αύξηση του διαιτητικού ασβεστίου προκαλεί αναστολή της έκκρισης της παραθυρεοειδούς ορμόνης (PTH) και συνεπακόλουθη μείωση του ενδοκυτταρικού ασβεστίου. Όταν όμως μειώνεται το ενδοκυτταρικό ασβέστιο, προκαλείται μείωση της σύνθεσης του λίπους, και αύξηση της λιποδιάλυσης. Με λίγα λόγια, περισότερο ασβέστιο από τις τροφές = περισσότερη λιποδιάλυση.
Μετά το τέλος ενός γεύματος, παρατηρείται γενικά έντονη μείωση της λιποδιάλυσης, καθώς ο οργανισμός μας δίνει προτεραιότητα σε βιοχημικές πορείες αποθήκευσης ενέργειας. Εάν όμως το γεύμα αυτό περιέχει αυξημένη ποσότητα ασβεστίου, η μείωση αυτή της λιποδιάλυσης μπορεί να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο το φαινόμενο αυτό έχει επίδραση και στα επόμενα γεύματα. Μπορεί δηλαδή ένα γεύμα πλούσιο σε ασβέστιο+βιταμίνη D (γεύμα νο. 1) να συγκρατήσει τη μείωση της λιποδιάλυσης και μετά το γεύμα νο.2;
Το δείγμα περιελάμβανε 11 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας 54 ετών και δείκτη μάζας-σώματος 31, και οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία κατανάλωσε πρωϊνό χαμηλό σε ασβέστιο (LCB) και η δεύτερη υψηλό σε ασβέστιο (HCB) ίσων θερμίδων, πρωτεΐνης, υδατάνθρακα, και λίπους. Οι δύο ομάδες κατόπιν έφαγαν το ίδιο μεσημεριανό:
Το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό ήταν ότι με το υψηλό ασβέστιο, η καύση του λίπους (fat oxidation) έμεινε ανεπηρέαστη στο πρωϊνό, και συνεχίστηκε απρόσκοπτα και στο μεσημεριανό. Επιπλέον, η σιτιογενής θερμογένεση (diet induced thermogenesis) ήταν αυξημένη και στο πρωϊνό (6.9%) και στο μεσημεριανό (6.8%), σε αντίθεση με το πρωϊνό χαμηλού ασβεστίου (4.2% και 5.1% αντίστοιχα):
Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα (NEFA) και η γλυκερόλη (προϊόντα της λιπόλυσης των τριγλυκεριδίων) ήταν αυξημένα μετά το γεύμα με υψηλό ασβέστιο, υποδεικνύοντας την αυξημένη λιπόλυση:
Τέλος, παρατηρήθηκε μείωση της όρεξης με την αυξημένη ποσότητα ασβεστίου η οποία επιδικνύεται αρκετές ώρες μετά το πρωϊνό:
Ο συνδυασμός ασβεστίου και βιταμίνης D είναι ίσως ο πιο απλός και επιστημονικά αποδεδειγμένος λιποδιαλύτης, και με τον καιρό θα γίνονται γνωστές ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για τον ακριβή τρόπο δράσης του. Μην ξεχνάτε το ασβέστιό σας, είτε από γαλακτοκομικές πηγές (εφόσον αυτές είναι ανεκτές), είτε από ψάρια, είτε από αλλού.
http://www.xbody.gr/%ce%b1%cf%83%ce%b2%ce%ad%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bb%ce%b9%cf%80%ce%bf%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b7%cf%82
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου