Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ KWANG SIK MYUNG

ΑΜΥΝΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ
Το χαπκίντο είναι η αρχαιότερη κορεάτικη τέχνη και “μητέρα” όλων των πολεμικών τεχνών, που ζωντάνεψε και πάλι στην Κορέα μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο ενώ πρόσφατα άρχισε να διαδίδεται και στην Ελλάδα, αφού στην ουσία οι τεχνικές που διδάσκονται σε μικρούς και μεγάλους προτείνουν έναν εναλλακτικό τρόπο για καλύτερη ποιότητα στην καθημερινότητά μας.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε το καράτε, το κουνγκ φου, το ζίου ζίτσου, το τζούντο, το τάι τσι, και κυρίως το ταεκβοντο, το Ολυμπιακό άθλημα στο οποίο η χώρα μας έχει πολλές διακρίσεις στις τρεις τελευταίες Ολυμπιάδες. Τελευταία προστέθηκε και το χαπκίντο, μεγάλη και πολύπλοκη τέχνη αυτοάμυνας που γεννήθηκε πριν από 3.000 χρόνια στην Κορέα από βουδιστές καλόγερους και γρήγορα διαδόθηκε ανάμεσα στα μέλη της βασιλικής αυλής και της υψηλής κοινωνίας. Το χαπκίντο έπαψε να είναι δημοφιλές όταν ο Βουδισμός έδωσε τη θέση του στη διδασκαλία του Κομφούκιου, διατηρήθηκε όμως κρυφά στα βουνά της Κορέας και έκανε πάλι την εμφάνισή του μετά την γιαπωνέζικη κατοχή και τον πόλεμο ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.
Ο κορεάτης Kwang Sik Myung, ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους πολεμικών τεχνών στον κόσμο, έχει διδαχθεί -και διδάξει- κέντο, τζούντο, αϊκίντο και ταεκβοντό, λατρεύει όμως το χαπκίντο για την αυθεντικότητά του και σ’αυτό κυρίως έχει αφιερώσει τη ζωή του. Εγκατεστημένος από το 1973 στην Αμερική, ο Kwang Sik Myung έγραψε το πρώτο βιβλίο με τις τεχνικές του χαπκίντο και μερικά από τα καλύτερα κείμενα για τις πολεμικές τέχνες όπως λένε οι ειδικοί. Φρόντισε επίσης να διαδόσει την πανάρχαιη τέχνη της πατρίδας του σε περισσότερες από 120 χώρες σε όλο τον κόσμο και είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χαπκίντο. Συναντήσαμε τον 65χρονο σήμερα κορεάτη, στο Κλειστό Γυμναστήριο της Αργυρούπολης όπου έγινε το 3ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Χαπκίντο.
Τελευταία στη Δύση είναι πολύ της μόδας οτιδήποτε έχει σχέση με το μίνιμαλ, το ζεν και γενικά με το λάιφ στάιλ της Ανατολής. Μήπως η εξάπλωση του χαπκίντο είναι κι αυτή θέμα μόδας;Το χαπκίντο δεν είναι μόνον πολεμική τέχνη, αλλά τρόπος ζωής, άσκηση του σώματος και ταυτόχρονα άσκηση του πνεύματος, που σε κάνει να ζεις καλύτερα. Η εξάπλωσή του, λοιπόν, δείχνει την ανάγκη της ανθρώπινης ύπαρξης για καλύτερη ζωή. Οπως οι Κινέζοι, οι Κορεάτες πιστεύουμε στο γιν και στο γιανγκ. Επίσης πιστεύουμε ότι όπως ο χρόνος έχει τέσσερις εποχές και 365 ημέρες έτσι και το σώμα μας έχει αντίστοιχα τέσσερα άκρα και 365 διαφορετικά σημεία πίεσης. Το χαπκίντο, δηλαδή, λειτουργεί και ιατρικά σαν “φάρμακο” αφού αν σε πονάει για παράδειγμα το κεφάλι ή το στομάχι πιέζεις το αντίστοιχο σημείο και ο πόνος περνάει.
Το χαπκίντο διαφέρει από τις άλλες πολεμικές τέχνες μόνο στην τεχνική ή και στη φιλοσοφία;Η φιλοσοφία του είναι πολύ διαφορετική. Χαπκίντο σημαίνει τέχνη και ταυτόχρονα ανθρώπινη ενέργεια. Θεωρείται η “μητέρα” όλων των πολεμικών τεχνών γιατί ενώ η κάθε μια από αυτές έχει διαφορετικό στιλ, το χαπκίντο τα συνδυάζει όλα, κλωτσιές, χτυπήματα, πιέσεις σε σημεία και από αυτό προέρχονται όλες οι άλλες πολεμικές τέχνες. Οι περισσότερες συνδυάζουν το πολύ 10-20 τεχνικές, το χαπκίντο έχει 3684 εξατομικευμένες τεχνικές, που απαιτούν βεβαίως πάρα πολλά χρόνια μάθησης. Μια ουσιαστική διαφορά επίσης είναι ότι οι περισσότερες πολεμικές τέχνες ασχολούνται κυρίως με το σώμα, ενώ το χαπκίντο προσφέρει και πνευματικό έλεγχο. Με την εξάσκηση γίνεται καλύτερο όχι μόνο το σώμα αλλά και το πνεύμα, και έτσι βελτιώνεται συνολικά ο άνθρωπος.
Τι προσόντα απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να εκπαιδευτεί;Το χαπκίντο είναι ανεξάρτητο από το βάρος του σώματος και τη ρώμη του. Η νίκη είναι θέμα τεχνικής και όχι δύναμης γιαυτό και ο “αδύναμος” μπορεί να νικήσει τον “δυνατό”. Μπορεί να διδαχθει σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, παιδιά και ενήλικες, άντρες και γυναίκες και δεν χρειάζονται ιδιαίτερα προσόντα, στη συνέχεια, όμως, αυτός που μαθαίνει χαπκίντο γίνεται καλύτερος άνθρωπος. Μερικοί έρχονται γιατί είναι ευέξαπτοι, άλλοι γιατί βαριούνται και κάποιοι γιατί θέλουν απλά να χάσουν βάρος και μαθαίνουν τεχνικές αναπνοής και ασκήσεις που εκπαιδεύουν ταυτόχρονα το σώμα και το πνεύμα τους. Κάποιοι πιστεύουν ότι πολεμική τέχνη σημαίνει μόνον εξάσκηση του σώματος, είναι όμως και έλεγχος του μυαλού.
Το χαπκίντο, δηλαδή, φροντίζει την υγεία συνολικά
Ακριβώς! Η υγεία του σώματος από τη μια πλευρά και η υγεία του πνεύματος από την άλλη χρειάζεται να βρίσκονται σε ισορροπία, γιατί τα προβλήματα δημιουργούνται όταν η ισορροπία αυτή χαθεί. Οταν έχει κανείς κακή υγεία χάνει τα πάντα, το χαπκίντο όμως βοηθάει στη διατήρηση της υγείας μέχρι τα βαθειά γεράματα.
Η εκμάσθηση (το training) είναι διαφορετική στη Δύση -και ειδικά στην Ευρώπη- από ότι στην Κορέα;
Μπορεί να διαφέρουμε πολιτιστικά, να έχουμε διαφορετικό χρώμα, και διαφορετικό τρόπο ζωής, ο άνθρωπος όμως σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεται, έχει εξ ίσου ανάγκη από αέρα, νερό και φως για να ζήσει. Αν δεν αναπνεύσουμε, θα πεθάνουμε μέσα σε μερικά λεπτά, χωρίς πόσιμο νερό δεν μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο από μια εβδομάδα και χωρίς φως επίσης δεν μπορούμε να διατηρηθούμε στη ζωή. Το χαπκίντο, λοιπόν, διδάσκεται με τον ίδιο τρόπο παντού και δεν απευθύνεται μόνον σε νέους ανθρώπους που κλωτσάνε και χτυπάνε αλλά και σε μεγαλύτερους. Ειδικά όσο μεγαλώνουμε χρειάζεται να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία μαθαίνοντας να ελέγχουμε το νου.
Τι γνώμη έχετε για τους έλληνες ασκούμενους του χαπκίντο;
Οι έλληνες μπορεί να άρχισαν πρόσφατα μόλις να ασχολούνται με το χαπκίντο, ασκούνται, όμως, με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό και πιστεύω ότι μέσα στην επόμενη πενταετία η ελληνική ομάδα θα είναι από τις καλύτερες του κόσμου. Το 2000 είχαμε στην Ελλάδα πέντε σχολές, μέσα σε πέντε χρόνια, όμως, χάρη στη σκληρή δουλειά των εκπαιδευτών Βαγγέλη Θάνου και Μιχάλη Παλαιολόγου, που είναι οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χαπκίντο στην Ελλάδα, διπλασιάστηκαν και σύντομα θα γίνουν πολύ περισσότερες.
Χαπκίντο ή Ταεκ βο ντο?
Το Ταεκ βο ντο είναι η πιο γνωστή πολεμική τέχνη στην Ελλάδα, αφού άλλωστε είναι και Ολυμπιακό άθλημα. Σε τι διαφέρει το Χαπκίντο (HKD) από το Ταεκ βο ντο (TKD); Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Θάνο, δάσκαλο και των δύο πολεμικών τεχνών και επιπλέον εκπαιδευτή και επίσημο εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χαπκίντο (WHF) στην Ελλάδα:
• Το HKD είναι αρχαία κορεάτικη τέχνη που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτοπροστασία και σήμερα εξακολουθεί να διδάσκεται στην αυθεντική του μορφή, ενώ το TKD είναι πολεμική τέχνη που με τα χρόνια εξελίχθηκε σε άθλημα και πολλά από τα αρχικά χαρακτηριστικά του διαφοροποιήθηκαν για να προσαρμοστούν στους κανονισμούς των Ολυμπιακών Αγώνων.
• Η διδασκαλία του HKD περιλαμβάνει μια τεράστια γκάμα από τεχνικές (3864 βασικές και 10.000 παραλλαγές) κλειδωμάτων, ρίψεων, λακτισμάτων, αναπνευστικών ασκήσεων και χτυπημάτων, ενώ το TKD ακόμη και στην παραδοσιακή του μορφή είναι σχετικά φτωχό και επικεντρώνεται κυρίως στη χρήση λακτισμάτων.
• Το HKD δεν απαιτεί σωματική δύναμη, γιατί χρησιμοποιεί τη δύναμη του αντιπάλου, ενώ το TKD βασίζει την αποτελεσματικότητά του στην σκληρή προπόνηση, την ταχύτητα, τη δύναμη και την καλή φυσική κατάσταση.
• Το HKD είναι η μοναδική τέχνη στον κόσμο που προσαρμόζεται στον σωματότυπο του κάθε ασκούμενου και με την τέχνη αυτή μπορεί να ασχοληθεί οποιοσδήποτε ενήλικας μέχρι τα βαθειά γεράματα, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα φυσικά και σωματικά προσόντα. Αντίθετα, όσο νεώτερος ξεκινήσει κάποιος με το TKD τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει να προσαρμοστεί το σώμα του στα δύσκολα λακτίσματα που χρειάζεται να εκτελεί κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
• Οι τεχνικές του HKD είναι ρεαλιστικές, αποτελεσματικές και ταυτόχρονα απόλυτα ασφαλείς. Μπορούν, μάλιστα, να χαρακτηριστούν ακόμη και θεραπευτικές, αφού ενεργοποιούνται και γυμνάζονται “ξεχασμένα” σημεία του ανθρωπίνου σώματος με αποτέλεσμα την βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ψυχικής ευεξίας.
Info

Που διδάσκεται το χαπκίντο

Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα αρκετές σχολές που διδάσκουν διάφορες παραλλαγές του χαπκίντο ή προσμίξεις του με άλλα στυλ (aikido, myal thai, kick box, κλπ) Η αυθεντική του όμως μορφή διδάσκεται μόνο σε σχολές και συλλόγους εξουσιοδοτημένους από «WHF». Τα μαθήματα γίνοται 3 φορές την εβδομάδα από μία ώρα και στοιχίζουν περίπου 40 ευρώ το μήνα.
Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ στην ιστοσελίδα:
http://www.hapkidogreece.com/, e-mail: info@hapkidogreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου