Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Γρήγορη παέγια με λουκάνικα και γαρίδες


To «αν
άμεικτο» ισπανικό πιλάφι σε μια εκδοχή εξπρές...

Υλικά
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 πιπεριά τύπου Φλωρίνης, καθαρισμένη από το κοτσάνι και τα σπόρια και ψιλοκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 2 μικρά χωριάτικα λουκάνικα (ή 1 μεγάλο), κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 - 5 φέτες ζαμπόν βραστό από μπούτι, κομμένο σε καρέ
  • 150 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
  • 200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
  • 1 λίτρο νερό ζεστό
  • 12 μεγάλες κατεψυγμένες γαρίδες (καθαρισμένες από κεφάλια και κελύφη)
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1/3 κουτ. γλυκού κρόκος Κοζάνης (σαφράν), σε σκόνη ή 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (στα μπαχαράδικα)
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες 4
Προετοιμασία 15΄ Μαγείρεμα 30΄
Διαδικασία Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2–3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει κάπως και να μαραθεί. Προσθέτουμε την πιπεριά, το σκόρδο, τα λουκάνικα, το ζαμπόν και το ρύζι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για 1–2 λεπτά. Ρίχνουμε την πάπρικα, το σαφράν ή τον κουρκουμά και το νερό και μόλις πάρει βράση (έπειτα από περίπου 3–4 λεπτά) ρίχνουμε και τον αρακά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε. Εν συνεχεία, προσθέτουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο για 3-4 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σωθούν νωρίς τα υγρά, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε την παέγια με μια πετσέτα για περίπου 10 λεπτά, ώστε να απορροφηθούν οι υδρατμοί. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συμβουλές
  • Στη χειμερινή εκδοχή της παέγιας δεν μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκια πιπεριά Φλωρίνης που της πάει πολύ. Μπορούμε, όμως, να προσθέσουμε προς το τέλος του μαγειρέματος πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι, κομμένες σε μικρούς κύβους.
  • Αντί για λουκάνικο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κυβάκια από το ψητό κοτόπουλο που μας περίσσεψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου