Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η σημασία των διατάσεων

Οι διατάσεις πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης σας. Οι πολλές και σωστές διατάσεις σαφώς μειώνουν τις πιθανότητες τραυματισμού. Άλλωστε οι περισσότεροι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της προπόνησης οφείλονται στο κακό ζέσταμα ή αποθεραπεία όπου δε έγιναν διατάσεις ή αν έγιναν βιαστικά και δεν τους δόθηκε η πρέπουσα σημασία και προσοχή. Επίσης οι συχνές διατάσεις συμβάλλουν στη απόκτηση ευλυγισίας και ευεξίας κάτι που κάνει τις κινήσεις των μυών πολύ πιο εύκολες. Οι διατάσεις επίσης συμβάλλουν στην αποκατάσταση και αποθεραπεία των μυών και συνολικά βελτιώνουν την αθλητική απόδοση που είναι και το ζητούμενο.

Με τις διατάσεις προετοιμάζουμε τους μύες για την άσκηση και τους κάνουμε πιο ικανούς και δραστήριους. Τ μυϊκά κύτταρα επιμηκύνονται και μπορούν να λειτουργούν πιο αποδοτικά ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε αθλήματος. όπως προαναφέραμε άλλωστε η απόκτηση ευλυγισίας των μυών λόγο των διατάσεων είναι βασικό συστατικό για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων αλλά και την απόκτηση ακόμα και της στοιχειώδους φυσικής κατάστασης.

Για να είναι οι διατάσεις ασφαλείς και αποδοτικές δεν πρέπει ποτέ να γίνονται βιαστικά. Ακόμα όμως και η υπερβολή στις διατάσεις μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες τραυματισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν διατάσουμε τους μύες περισσότερο απ’ ότι θα χρειαζόταν τότε περισσότερο διατάσσονται οι σύνδεσμοι και οι τένοντες , που όντας ευαίσθητοι κινδυνεύουν να τραυματιστούν. Οι διατάσεις απαιτούν υπομονή και χρόνο και όταν γίνονται αργά και σωστά δίνουν την ευκαιρία για ξεκούραση και χαλάρωση ιδίως κατά την αποθεραπεία μετά την προπόνηση.

Το ιδανικό είναι να γίνονται οι διατάσεις τόσο πριν όσο και μετά την προπόνηση. Στην αρχή χρειάζεται προθέρμανση ,ουσιαστικά μια πολύ ελαφριάς ένταση άσκηση του αθλήματος το οποίο θα προπονηθούμε στη συνέχεια κάτι που αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και οξυγονώνει τους μύες. Μετά ακολουθούν οι διατάσεις που κατά τη διάρκεια τους θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να τεντώσουμε όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες. Κατόπιν θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το κυρίως μέρος της προπόνησης. Οι ίδιες διατάσεις θα ρέπει να επαναληφθούν και μετά το τέλος της προπόνησης κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας. Με αυτό τον τρόπο μύες, τένοντες και σύνδεσμοι θα προετοιμάζονται ολοκληρωμένα και με ασφάλεια για την ένταση της προπόνησης ή θα χαλαρώνουν αντίστοιχα. Ποτέ μην κάνετε διατάσεις αν δεν έχετε πρώτα κάνει έστω και ένα γρήγορο ζέσταμα των μυών.


Πολλές φορές οι διατάσεις περνάν σε δεύτερη μοίρα ,δεν γίνονται ή γίνονται βιαστικά είτε επειδή δεν υπάρχει πολύς χρόνος και τις θεωρούμε χάσιμο χρόνου είτε επειδή τις θεωρούμε βαρετές και επίπονες. Ακόμα και αν δεν υπάρχει πολύς χρόνος για διατάσεις και μπορείτε μόνο να κάνετε ένα σετ διατάσεων τότε καλύτερα να προτιμάτε αν το κάνετε στο τέλος της προπόνησης. Οι μυς έχουν την τάση να σφίγγουν κατά την αερόβια άσκηση και έτσι οι διατάσεις μετά την προπόνηση τους επαναφέρουν σε μια κατάσταση χαλαρότητας και ευλυγισίας.

Οι διατάσεις δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Διαθέτοντας χρόνιο για διατάσεις πριν και μετά την προπόνηση είναι μια μεγάλη δέσμευση αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Οι άνθρωποι θα έπρεπε να κάνουν διατάσεις κάθε μέρα άσχετα αν γυμνάζονται ή όχι. Πάντως για αυτούς που δεν γυμνάζονται καθόλου, διατάσεις τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για τη διατήρηση των μυών σε μια ικανοποιητική κατάσταση ευλυγισίας. Σημαντικό όσον αφορά τις διατάσεις είναι ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερα ρούχα και εξοπλισμό ,αλλά και δεν χρειάζεται να είστε απαραίτητα σε χώρο άθλησης. Διατάσεις μπορείτε να κάνετε οπουδήποτε χωράτε να ξαπλώσετε και αρκεί να φοράτε κάτι που δεν δυσχεραίνει τις κινήσεις σας. Η διατήρηση της ευλυγισίας των μυών είναι κάτι σημαντικό γιατί αυτή ελαττώνεται στον άνθρωπο με την πάροδο των ετών και όσο μειώνεται η αθλητική δραστηριότητα. Πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι η ευλυγισία είναι ένας σημαντικός τομέας της συνολικής φυσικής κατάστασης και εξαρτάται από το φύλο ,την ηλικία και την ποσότητα της τακτικής άσκησης. Η διατήρηση αλλά και αύξηση της ικανότητα ευλυγισίας σαφώς επιτυγχάνεται εύκολα με τις διατάσεις. Αυτοί που δίνουν βάση στις διατάσεις ξέρουν καλά τα πλεονεκτήματα που αποκτούν καθώς και το ότι είναι πιο πιθανό να παραμείνουν ενεργοί αθλητές για περισσότερα χρόνια ακόμα και σε σχετικά προχωρημένη ηλικία.

Όταν κάνετε διατάσεις φροντίστε να ακολουθείτε τους παρακάτω κανόνες προς αποφυγή τραυματισμών. Πάντα προθερμαίνετε τους μύες σας για τουλάχιστον πέντε λεπτά προτού κάνετε διατάσεις. Οι διατάσεις θα πρέπει να γίνονται με αργές και σίγουρες κινήσεις. Αποφύγετε τις βιαστικές και απότομες κινήσεις. Μην προσπαθήσετε να τεντώσετε ένα τραυματισμένο μυ ή τένοντα. Καλύτερα συμβουλευτείτε κάποιο φυσιοθεραπευτή. Κάθε διάταση μυ θα πρέπει να διαρκεί 20-30 δευτερόλεπτα. Οι διατάσεις θα πρέπει να τεντώνουν τους μύες και όχι τους τένοντες και τους συνδέσμους. Κατά τη διάρκεια αυτών δεν πρέπει να νιώθετε κανένα πόνο. Αν έχετε χρόνο επαναλάβετε κάθε διάταση δύο ή τρεις φορές. Μην ξεχνάτε να κάνετε την ίδια διάταση και στις δυο μεριές του σώματος σας. Ποτέ μην εκβιάζετε την ευλυγισία σας. Η απόκτηση της χρειάζεται υπομονή και χρόνο όποιο και αν είναι.

πηγή running news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου