Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Καμπανάκι για την παρακεταμόλη

Αμερικανοί επιστημόνες ανακοίνωσαν ότι συνδέεται με ηπατικές βλάβες και ζήτησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας δύο σκευασμάτων

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες η συμβουλευτική ομάδα επιστημόνων της Αμερικανικής Αρχής Τροφίμων και Φαρμάκων για τη χρήση της ακεταμινοφένης (παρακεταμόλης). Η ουσία αυτή, που για τα τελεταία 50 χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί ως αντιπυρετικό-αναλγητικό φάρμακο, συνδέεται με ηπατικές βλάβες. Ως εκ τούτου η επιτροπή συνέστησε αφενός την απαγόρευση της κυκλοφορίας δύο σκευασμάτων (Ρercocet και Vicodin) που χορηγούνται κατόπιν συνταγογράφησης και περιέχουν παρακεταμόλη και κωδεΐνη, αφετέρου τη μείωση της χρήσης ενός σκευάσματος (Τylenol) που πωλείται χωρίς συνταγή και το οποίο περιέχει υψηλές δόσης παρακεταμόλης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής, η κατάχρηση ακεταμινοφένης συνδέεται κατά μέσον όρο με 458 θανάτους και 26.000 νοσηλείες ετησίως από το 1990 ως το 2001. Η ουσία αποτελεί την κύρια υπεύθυνη των θανάτων από οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Επιπροσθέτως επισημαίνεται ότι όχι μόνον η υπερκατανάλωση αλλά και η συγχορήγησή της με αλκοόλ έχει εξίσου καταστρεπτικά αποτελέσματα.

Υπό το φως των παραπάνω δεδομένων η σύσταση της αμερικανικής επιτροπής είναι μη λαμβάνεται δόση μεγαλύτερη των 4.000

χιλιοστογραμμαρίων ακεταμινοφένης ημερησίως. Παρά το γεγονός ότι η Αρχή δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τις συμβουλές της επιτροπής, η παγκόσμια ευρύτατη κατανάλωση σκευασμάτων παρακεταμόλης (μαζί με την ασπιρίνη αποτελούν τα πρώτα αντιπυρετικάαναλγητικά που αγοράζονται) καθιστά τη σύσταση εξαιρετικά σημαντική.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του «Βήματος», η καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ζέτα Νταϊφώτη σημείωσε: « Για άλλη μία φορά γίνεται φανερό πόσο σημαντική είναι η σωστή χρήση των φαρμάκων. Κανένα φάρμακο δεν είναι αθώο αν δεν χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες που δίδονται. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι λέμε πάντοτε πως τα φάρμακα δεν πρέπει να λαμβάνονται συγχρόνως με αλκοόλ. Πάντως στη χώρα μας, όπου τα φάρμακα πωλούνται μόνο σε φαρμακεία και όχι και σε καταστήματα, όπως σε άλλες χώρες, η κατάσταση είναι περισσότερο ελεγχόμενη».

Ποια φάρμακα περιέχουν την ουσία
Τα φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και περιέχουν παρακεταμόλη (μόνη ή σε συνδυασμό με άλλες ουσίες) είναι με αλφαβητική σειρά τα ακόλουθα: Αctifast, Αlgine, Αlgocit, Αlgon, Αpotel, Αpotel C 500, Αpotel Εxtra, Αpotel Ρlus, Βiocetamol, Βufferin, Βuscopan-Ρlus, Calmodor, Comtrex Cold, Dalminette, Depon, Depon Μaximum, Depon Οdis, Depon Vit C, Dolal, Genspir, Lonalgal, Lonarid, Lonarid-Ν, Μedamol, Νeo-Κalmol, Νorgesic, Ρanadol, Ρanadol Αctifast, Ρanadol Cold & Flu, Ρanadol Εxtra, Ρanadol+C, Ρar 500, Ρaracetamol, Ρaracetamol+Codeine, Ρaracetamol/Gener, Ρerfalgan, Ρrotalgon, Relacton-C, SpasmoΑpotel, Splentir, Τylenol, Ζenol.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου