Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010
Πως Να Διαλέξετε Μια Πολεμική Τέχνη
που θέλετε? Θυμηθείτε, η προπόνηση είναι μια επένδυση που απαιτεί κάποιες θυσίες του χρόνου σας, των χρημάτων σας, των φίλων σας και της οικογένειάς σας. Για να επιτύχετε, θα πρέπει αυτές οι θυσίες ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΣ! Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να εκπαιδευτείτε σε μια σχολή με τον καλύτερο δάσκαλο. Λέγοντας τον «καλύτερο δάσκαλο», εννοούμε κάποιον που να είναι καταξιωμένος, ηθικός και σωστός. Η τεχνική δεξιότητα είναι σημαντική, αλλά δευτερεύουσα ως προς τις αρετές των δασκάλων.
Μιλήστε και ρωτήστε το δάσκαλο ό,τι θέλετε! Όσο χαζό κι αν ακούγεται! Μέρος της δουλειάς τους είναι να μπορούν να εξηγούν με σαφήνεια και ν’ απαντούν σ’ ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις. Μιλήστε με κάποιους από τους μαθητές (χαμηλές και ψηλές «βαθμίδες»), παρακολουθείστε μερικά μαθήματα (και σαν θεατής και σαν μαθητής) και σχηματίστε τη δική σας άποψη γι’ αυτό που βλέπετε. Σας άρεσε η προπόνηση; Πιστεύετε ότι μπορείτε ν’ ανταποκριθείτε; Μην αποθαρρύνεστε αν κάποιες τεχνικές φαίνονται πολύπλοκες και δύσκολες. Όλοι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν και να μαθαίνουν σιγά – σιγά. Οι προχωρημένοι μαθητές θα μπορούν να κάνουν πράγματα που εσείς ακόμη δε θα μπορείτε.
Επιπλέον, δώστε σημασία και στα συναισθήματά σας. Διασκεδάσατε; Ήταν οι δάσκαλοι / μαθητές φιλικοί; Τι λένε οι μαθητές για τη σχολή; Μήπως η σχολή προβάλλει ένα αίσθημα μη συντροφικότητας; Το σημαντικό είναι να βρείτε μια σχολή που να νιώθετε άνετα με το δάσκαλο και τους άλλους μαθητές. Ανάμεσα στις ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι:
1. Ταιριάζει η φιλοσοφία της σχολής με τη δική σας; Για παράδειγμα, αποφασίζετε ν’ ασχοληθείτε με το Karate και πηγαίνετε στη σχολή. Ο τρόπος διδασκαλίας δίνει έμφαση στην αυτοανάπτυξη και στην πνευματική τελμάτωση ή επικεντρώνεται στις αγωνιστικές προπονήσεις για προετοιμασία τουρνουά;
2. Υπάρχει επίσης και το ερώτημα του πώς διεξάγονται τα μαθήματα. Κάποιες σχολές είναι πιο «ελεύθερες», χωρίς πολλούς κανόνες και συγκεκριμένους τρόπους συμπεριφοράς (etiquette). Κάποιες άλλες είναι πιο αφοσιωμένες στη σωστή συμπεριφορά και στα τυπικά. Μολονότι οι «αυστηρές» σχολές πιθανόν να σας ξενίσουν στην αρχή, θα δείτε ότι θ’ αποκομίσετε σημαντικά οφέλη.
3. Αναφορικά με το δάσκαλο, επιλέξτε κάποιον που να διδάσκει ένα παραδοσιακό στυλ, που ν’ ανήκει σ’ έναν ευρύτερο οργανισμό. Επιπλέον, αναζητήστε έναν πιστοποιημένο δάσκαλο. Εάν είναι 25 χρονών με μαύρη ζώνη 10 Dan, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι κάτι δεν πάει καλά, αφού για να φτάσεις και μέχρι το 5ο DAN, απαιτεί αρκετές δεκαετίες. Μην εμπιστεύεστε αυτοδημιούργητα στυλ ή κάποιον νεαρό που έχει πολλά DAN σε πολλά στυλ.
4. Άλλο ένα ισχυρό σημείο είναι να παρατηρήσετε τους μαθητές. Αν υπάρχουν αρκετοί προχωρημένοι, σίγουρα κάτι τους «κρατάει». Αν όλοι είναι αρχάριοι, κάτι δεν πάει καλά. Σε γενικές γραμμές, θα χρειαστεί να πάτε αρκετές φορές στην σχολή για να σχηματίσετε μια σαφή εικόνα.
5. Θα πρέπει επίσης ν’ αναρωτηθείτε αν η εκπαίδευση της σχολής ταιριάζει στη φυσική σας κατάσταση. Εάν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το Karate καθαρά για εξάσκηση και πάτε σε μια σχολή που ειδικεύεται στους αγώνες (ακόμα και για τους αρχάριους), κινδυνεύετε να τις «φάτε»! Μπορεί ακόμα και ν’ αναθεωρήσετε πλήρως ως προς την τέχνη.
6. Παρατηρήστε τη δομή των τάξεων: Προσφέρεται ιδιαίτερη διδασκαλία; Προσφέρονται μαθήματα ίδιων ζωνών / επιπέδων; Προσφέρονται μεικτές ζώνες / επίπεδα και μαύρες ζώνες / επίπεδα; Προσφέρονται τάξεις μόνο για γυναίκες; Αυτές οι επιλογές απευθύνονται σε όλα τα άτομα και αν αφιερώσετε χρόνο για να ψάξετε σωστά, θα σας ανταμείψει η επιλογή σας!
Το παραπάνω ήταν το «εύκολο» κομμάτι! Αφού σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την τέχνη, το χώρο, το δάσκαλο, τους μαθητές και τον τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος, θα πρέπει να προχωρήσετε στις προσωπικές ερωτήσεις:
Α. Πόσο χρόνο μπορείς ν’ αφιερώνεις στην προπόνηση; Η ώρα προπόνησης και ο χρόνος μεταφοράς από / προς το γυμναστήριο μπορούν να μειώσουν αισθητά τον ελεύθερο χρόνο σας. Αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα, που πιθανόν να σας ωθήσει να επιλέξετε μια σχολή κοντά στο σπίτι σας.
Β. Πόσα χρήματα είσαι διατεθιμένος να πληρώνεις; Όλες οι σχολές έχουν τη μηνιαία συνδρομή. Επίσης υπάρχουν και τα επιπλέον έξοδα της στολής, του δελτίου ένταξης σ’ έναν οργανισμό (π.χ. Hellenic Aikido Federation), των εξετάσεων & των ζωνών. Σχετικά με τη μηνιαία συνδρομή, κάποιες σχολές προσφέρουν οικονομικά πακέτα 3μήνου, 6μήνου και ετήσια, τα οποία σε γενικές γραμμές είναι αρκετά συμφέροντα. Ωστόσο, να αποφύγετε πακέτα των 3ετών συνδρομών ή πακέτα «μαύρης ζώνης» (που σου εγγυώνται ότι σε 4 χρόνια θα πάρεις μαύρη ζώνη και πληρώνεις 12 μήνες x 4 χρονιές).
Γ. Μήπως έχεις κάποια προβλήματα υγείας που να σε αποτρέπουν από την προπόνηση γενικά ή της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης; Καλό θα ήταν προτού ξεκινήσουν οι προπονήσεις, να εξεταστείτε από έναν γιατρό. Όχι μόνο θα είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά επιπλέον θα μπορείτε να χαρτογραφείτε την πρόοδό σας και τα οφέλη της προπόνησης.
Δ. Είσαι έτοιμος να δεσμευθείς; Ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα: Θα πρέπει να επιλέγετε την προπόνηση έναντι κάποιων άλλων επιλογών που μπορεί να προκύψουν. Εάν δε μπορείτε να προπονείστε τακτικά, θα δείτε πολύ μικρή πρόοδο, που μπορεί να σας ωθήσει να τα παρατήσετε. Εάν προπονείστε θέλοντας να επιτύχετε συγκεκριμένους στόχους, θα πρέπει να δεσμεύεστε, ώστε ν’ αφιερώνετε τον ανάλογο χρόνο και προσπάθεια μέχρι να τα καταφέρετε.
Ε. Τέλος, θα πρέπει να εξηγήσετε σε οικογένεια και φίλους, γιατί θ’ αφιερώνετε τόσο χρόνο σ’ αυτό που επιλέξατε και γιατί είναι σημαντικό για σας. Εφόσον τους εμπλέξετε στη διαδικασία επιλογής της σχολής, θα έχετε λιγότερες παρεξηγήσεις εκ των υστέρων.
Η επιλογή μιας σχολής ή μιας τέχνης δεν είναι κάτι απλό ή εύκολο και είναι σημαντικό να κάνουμε τη σωστή επιλογή. Πολλοί μαθητές τα παρατάνε γιατί δεν έκαναν τη σωστή επιλογή. Άλλοι έκριναν και αποφάσισαν σωστά μ’ αποτέλεσμα να συνεχίζουν τις προπονήσεις τους (που τις λατρεύουν) και να τις έχουν κάνει τρόπο ζωής.
Εν κατακλείδι, η επιλογή να γραφτείτε σε μια σχολή και να ξεκινήσετε τις προπονήσεις είναι κάτι το εντελώς προσωπικό. Να νιώθετε άνετα να κάνετε ερωτήσεις, να ψάξετε μόνοι σας και ν’ αναλογιστείτε αν όντως θέλετε ν’ ασχοληθείτε με την τέχνη που διαλέξατε.!!!
Hap Ki!
Βιβλιογραφία: Some Advice On Choosing A Martial Arts School (By Victor Smith and Christopher Caile)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου