Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Τι είναι το Kenpo karate η ιστορία, η εξέλιξη (video)

Το 1956 αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Brigham Young της Utah με Bachelor στην ψυχολογία και κοινωνιολογία. Η προσωπικότητα του, η δεξιοτεχνία του και ο επιβλητικός του χαρακτήρας ήταν αυτά που τον καθιέρωσαν πολύ γρήγορα μεταξύ των μεγάλων προσωπικοτήτων στον χώρο των πολεμικών τεχνών. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκε να διδάσκει μεγάλες προσωπικότητες της εποχής κυρίως από τον χώρο του κινηματογράφου.
Μαθητές του υπήρξαν οι Robert Wagner, Robert Culp, George Hamilton, Warren Beatty, Dick Martin, Joey Bishop, Jef Speakman (4th Degree Black Belt), Audie Murphy, ο βασιλιάς του rock 'n' roll Elvis Presley (8th Degree Black Belt) και πάρα πολλοί άλλοι, ενώ και ο ίδιος έλαβε μέρος σε αρκετές ταινίες ( Pink Panther, The hunt for Golden Goose και άλλες ).


Μαθητής του Ed Paker υπήρξε επίσης ο κατασκευαστής μαχαιριών Gil Hibben ο οποίος σαν εργασία για τον 1ο βαθμό μαύρης ζώνης σχεδίασε και παρουσίασε, πάντα υπό τις οδηγίες του Ed Paker, ένα μαχαίρι μάχης με σκοπό την χρησιμοποίηση του στις τεχνικές του Kenpo Karate, γνωστό ως Kenpo knife. Ο Gil Hibben κατασκευάζει μαχαίρια ακόμα και σήμερα και έχει δημιουργήσει τα μαχαίρια για πολλές ταινίες του κινηματογράφου όπως RAMBO, STAR TREK, DEEP SPACE NINE και πολλές άλλες.


Στον Ed Paker έχουν αναφερθεί και συνεχίζουν να αναφέρονται όλα τα περιοδικά του χώρου των πολεμικών τεχνών και όχι μόνο.
Το περιοδικό Black Belt έγραφε το 1975:
"Πολλοί στυλίστες του Kenpo απευθύνονται στον Ed Paker σαν την τελευταία λέξη για την σωστή εκτέλεση των τεχνικών τους".
Το Inside Kung Fu έγραφε το 1974:
"Δεν γίνεσαι ο πατέρας του Αμερικάνικου Karate με το να είσαι δεύτερος στη σειρά…Ο Ed Paker υπήρξε ένας απ' τους ανθρώπους που εισήγαγε τις περισσότερες καινοτομίες και επηρέασε επιτυχώς την ανάπτυξη της Τέχνης στο νέο περιβάλλον".
Επίσης το Karate Kung Fu Illustarted έγραφε το 1986 αναφερόμενο στο Ed Parker's Kenpo:
"Ένα λογικότατο και ασταμάτητο σύστημα μάχης που ανακαλύφθηκε στην Αμερική, είναι το χρυσωρυχείο της κίνησης του Karate".
Επίσης αναφορές στον Ed Paker έχει κάνει και το περιοδικό Time. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο κ. Parker ήταν αυτός ο οποίος παρουσίασε τον θρυλικό Bruce Lee στο Αμερικάνικο κοινό το 1964 στο πρώτο International Karate Championships ένα απ' τα μεγαλύτερα τουρνουά πολεμικών τεχνών παγκοσμίως ακόμα και σήμερα.

O Grand Master Ed Parker έχει γράψει και πολλά βιβλία καθώς και εκπαιδευτικά φυλλάδια με αποκορύφωμα το Infinite Insights into Kenpo 1-5 όπου αποκρυπτογραφεί όλο το σύστημα που δημιούργησε. Επίσης ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να δοθεί στη συγγραφή της εγκυκλοπαίδειας του Kenpo όπου αναφέρεται αλφαβητικά όλη η ορολογία του συστήματος.
Ο Ed Paker λοιπόν δημιούργησε ένα σύστημα πολεμικών τεχνών που συνδυάζει κυκλική και γραμμική κίνηση με συνεχής ροή και οικονομία κινήσεων ενώ η μεθοδικότητα και η λογική είναι διάχυτες σε όλο το φάσμα του συστήματος. Η εξέλιξή του βασίστηκε σε αρχές και νόμους διαφόρων επιστημών όπως της φυσικής, γεωμετρίας, κινησιολογίας και μαθηματικών. Επίσης ο ίδιος ήταν άριστος γνώστης της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την εμπειρία του στη μάχη του δρόμου, αφού γεννήθηκε και μεγάλωσε στους άγριους τότε δρόμους της Hawaii, και σπάζοντας πολλές φορές παραδοσιακές ιδέες και αντιλήψεις του χώρου των πολεμικών τεχνών οδήγησαν στην δημιουργία ενός συστήματος βασισμένου στο street fight με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση πολλαπλών αντιπάλων.
Όπως αναφέρεται από ανθρώπους των πολεμικών τεχνών το Kenpo Karate δημιουργεί τον επιστημονικό μαχητή του δρόμου και χαρακτηρίζεται ως το απόλυτο σύστημα αυτοάμυνας. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Chuck Norris όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους "ποιο θα ήταν το σύστημα με το οποίο αν έρχονταν αντιμέτωπος μια μέρα έξω θα του δημιουργούσε τα περισσότερα προβλήματα" απάντησε "το Ed Parker's Kenpo, λόγω των θεωριών και της φιλοσοφίας του σαν σύστημα".

Το Kenpo Karate διδάσκεται σήμερα σε πάρα πολλές χώρες ανά την υφήλιο όπως Νότια Αφρική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Λατινική Αμερική, Κεντρική Αμερική, Ευρώπη, Καναδά ακόμα και στην Κορέα. Στυλίστες του Kenpo Karate φιγουράρουν στις σελίδες των περιοδικών του χώρου των πολεμικών τεχνών και όχι μόνο σε όλο τον κόσμο ενώ πολλοί από αυτούς συμμετέχουν σε ταινίες του κινηματογράφου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Jef Speakman (4th Degree Black Belt) ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ταινία "Τέλειο Όπλο", στην οποία οι σκηνές μάχης είχαν γίνει υπό την εποπτεία του Ed Paker, και έκτοτε έχει πρωταγωνιστήσει σε πάρα πολλές ταινίες του Hollywood.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στην Ελλάδα το Kenpo Karate έχει αποτελέσει θέμα εξωφύλλου για τα περιοδικά του χώρου αρκετές φορές ενώ άρθρα που αφορούν στο σύστημα δημοσιεύονται σχεδόν σε κάθε τεύχος. Επίσης η παρουσία του συστήματος σε τηλεοπτικές εκπομπές πολεμικών τεχνών και όχι μόνο είναι συνεχής.


3 σχόλια:

  1. FYI sto video den einai ed parkers kenpo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπάρχουν σχολές οχι κενπο θελω να μάθω για σχολες καζουκεμπο καρατε!σε ποιες περιοχες υπαρχουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φιλε μου δεν εχω ακουσει κατι.ριξε μια ματια εδω ομως. http://kajukenpokarate.blogspot.gr/?zx=ab0e07048b98364a

    ΑπάντησηΔιαγραφή