Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010
Οι Μοναχοί Σαολίν(Shaolin) και ο Bodhidharma!
H τεχνική των Mοναχών του Nαού Σαολίν (Shaolin), είναι απόλυτα συνυφασμένη με τα διδάγματα του Βουδισμού. Eχει σχέση με πολεμικές τέχνες αλλά και με θρησκευτικό διαλογισμό.
Οι Μοναχοί Shaolin αντιμετωπίζουν την τέχνη τους σαν κάτι μέσα στο οποίο υπάρχει ομορφιά και χάρη, αυτοέλεγχος και καθημερινή άσκηση. Πάνω στην τέχνη αυτή, όπου το σώμα βρίσκεται συνεχώς εκτός ορίων, βασίστηκαν όλες οι σημερινές σχολές Kung fu.
Ιδρυτής των Shaolin ήταν ένας ινδός βουδιστής μοναχός που λεγόταν Bodhidharma (Ta-mo στα κινεζικά) ο οποίος επισκεύτηκε τον αυτοκράτορα της Κίνας Wu Ti στο NANKIN, που προωθούσε τον Βουδισμό στην περιοχή αναθέτοντας σε μοναχούς να μεταφράσουν τα βουδιστικά κείμενα απο τα σανσκριτικά στα κινεζικά, πιστεύοντας οτι αυτός θα φθάσει έτσι στη Νιρβάνα.
Ο Bodhidharma διαφώνησε μαζί του λέγοντας οτι δεν μπορεί να φθάσει κάποιος στον πνευματικό του στόχο μέσα απο καλές πράξεις που εκτελούν άλλοι για λογαριασμό του και αναχώρησε για να συναντήσει τους μοναχούς αυτούς που ζούσαν σε ένα ναό με την ονομασία Shao Lin .
Στην αρχή δεν γίνεται δεκτός και ασκητεύει έξω απο τον περίβολο του ναού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο θρύλος διηγείται οτι ο ψηλός τοίχος που περιέβαλε το μοναστήρι, ήταν το θέμα διαλογισμού του απομονωμένου πατριάρχη για 9 ολόκληρα χρόνια.
Αφού ο Bodhidharma προσχώρησε στο τάγμα τους, μετά απο δοκιμασία, άρχισε να τους διδάσκει τεχνικές για διαλογισμό με ασκήσεις που μιμούνταν τις κινήσεις 18 ζώων που εμφανίζονται συχνά στην ινδοκινεζική εικονογραφία.
Η Ινδία διέθετε ήδη ένα εκλεπτυσμένο σύστημα πολεμικών τεχνών. Αυτό το σύστημα μάχης είναι γνωστό σαν Kalaripayit (Καλαριπαγίτ). Η φυσική και πνευματική εφαρμογή αυτού του συστήματος, αποτέλεσε τη βάση για τις ασκήσεις που δίδαξε ο Μποντιντάρμα στους μοναχούς του ναού Σονγκσάν (Σάο Λιν).
Ετσι οι μοναχοί πολεμιστές Σαολίν έφτασαν σε ένα άριστο επίπεδο ανάπτυξης των Πολεμικών Τεχνών, συνδυασμένο πάντα με τη θρησκεία τους και αναπτύσσοντας παραψυχολογικές ικανότητες, σαν μια φυσική και αρμονική κατάκτηση γι΄αυτούς.
Οι δοκιμασίας που περνούσαν κατά την εκπαίδευσή τους στο μοναστήρι, δείχνουν ότι ξεπερνούσαν τα φυσικά τους όρια, ελέγχοντας το Συναισθηματικό και Νοητικό τους επίπεδο.
Οι παραδόσεις λένε οτι οι μοναχοί Σαο-λίν είχαν γνώσεις βοτανολογίας, θεραπείας με διοχέτευση ζωτικής ενέργειας (Τσι), υγιεινής και αυτοάμυνας, που καθιερώθηκαν απο το Δάσκαλο Μποντιντάρμα μέσα απο τρείς ομάδες ασκήσεων:
CHUNG CHING(του εναλλακτικού μυός)
SHI SUI CHING(της πλύσης του μυελού)
SHI PA LOHANSROU(18 ασκήσεις του φωτισμένου).
Οταν λοιπόν ο σοφός Bodhidharma, 28ος Πατριάρχης του Ινδικού Βουδισμού και ο 1ος Πατριάρχης του κινέζικου ΖΕΝ(Chan) στην Κίνα, ήρθε απο τα δυτικά με πλοίο και αποβιβάστηκε στην πόλη Canton της Κίνας γύρω στο 526 μ.χ., τον είδαν τότε σαν αιρετικό και οι λόγιοι της βουδιστικής φιλοσοφίας δεν τον κατάλαβαν και τον αντιπάθησαν.
Ο Bodhidharma είπε :" Η δοξασία μου είναι μοναδική γιατί κατευθύνεται άμεσα στην ψυχή του ανθρώπου χωρίς να εμποδίζεται απο τις ορθόδοξες διδασκαλίες. Είναι η απόλυτη μεταβίβαση της αληθινής σφραγίδας."
Η Τέχνη της μάχης ήταν αλληλένδετη με την ιστορία της φιλοσοφίας, με τη θρησκεία, την ιατρική, την ποίηση, τη ρητορική.
Ο μοναχός Σαολίν ο όποίος διέτρεχε την Κίνα εθεωρείτο ο κατεξοχήν ολοκληρωμένος άνθρωπος σε σχέση βέβαια με το πολεμικό πνεύμα του Κινέζικου λαού και πολλές φορές τον σέβονταν σαν θεό.
Όπως πολλοί λαοί, παρατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ζώων, είδαν ότι αποτελούσαν την έκφραση μίας δύναμης εκφρασμένης σε ένα μεγάλο πεδίο της φύσης, έτσι και οι μοναχοί Σαολίν είδαν ότι οι τρόποι πολέμου των ζώων αντικαθρέπτιζαν τη μάχη των δυνάμεων της φύσης.
Όποιος θα κατάφερνε να πραγματώσει αυτές τις τεχνικές ήταν πια μια δύναμη της φύσης και στη φύση τίποτα δεν αντιστέκεται, είτε αυτή εκφράζεται μέσω της διαβρωτικής δύναμης του νερού, είτε της επίθεσης του αέρα και της φλόγας. Όμως, τα ζώα πολεμούν τα στοιχεία της φύσης μεταξύ τους. Οι στάσεις τους, δίδαξαν τους φυσικούς ανθρώπους.
Όμως, μια βαθύτερη ενδοσκόπηση τους έδωσε μια ακόμη ικανότητα, το να βρουν ποια ψυχική κατάσταση αντιστοιχούσε στην κάθε τεχνική αφού η τεχνική ήταν έκφραση αυτής της κατάστασης σε συνδυασμό με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ζώου.
Έτσι η καλλιέργεια της εσωτερικής στάσης με την παράλληλη εξωτερική τεχνική μετέτρεπε τον μοναχό σε μία ανίκητη δύναμη και ιδιαίτερα, όταν με ευκολία περνούσε από το ένα σύστημα στο άλλο.
Αλλά πάνω από όλα, κυρίαρχη ήταν η βουδιστική ηρεμία, η αυτοσυγκέντρωση η γεμάτη ένταση και δύναμη ειρήνη.
Για το Shaolin Kung Fu, λέγεται χαρακτηριστικά ότι: "Eίναι αθόρυβο σαν την γάτα, τρέμει σαν τίγρης, περπατάει σαν δράκος, κινείται σαν τον κεραυνό, ηχεί σαν τη βροντή. Στην ηρεμία είναι σαν μία τρυφερή παρθένα, ενώ στη κίνηση είναι σαν μία βίαιη τίγρη".
Για το μεγάλο Δάσκαλο και ιδρυτή της σχολής Σαολίν, Μποντιντάρμα, αναφέρεται ότι είχε κάνει μεγάλα κατορθώματα. Γνωστή είναι η ιστορία σύμφωνα με την οποία ένας μοναχός τον είδε να διασχίζει τα νερά του ποταμού ΓΙΑΝΓΚ-ΤΣΕ πάνω σε ένα φύλλο μπαμπού.
Ο Μποντιντάρμα, ήταν ο μόνος Δάσκαλος που κατείχε τον υψηλότερο βαθμό μύησης στις πολεμικές τέχνες, των τεσσάρων Χρυσών Δρακόντων!
Οι τέσσερεις χρυσοί δράκοι, συμβολίζουν τον έλεγχο επι των τεσσάρων στοιχείων (γη, νερό, αέρας, φωτιά)._
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου