Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011


Βυζαντινός Αθλητικός Όμιλος

Ο Βυζαντινός Αθλητικός Όμιλος ιδρύθηκε την Κυριακή 9η Μαΐου 1926, από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες, με σκοπό την διάδοση και ανάπτυξη της αθλητικής ιδέας μέσα από τα νέα τμήματα αθλοπαιδιών και κλασσικού αθλητισμού.











VAO Founders 1926 - Thessaloniki
The founders of VAO Byzantine Athletic Society of Thessaloniki in a photograph taken in 1926: Stefanos Vafeiades President, Stylianos Chatzigeorgiou Secretary General, Constantinos Paganitides Cashier, Demetrius Santaltzides Councelor, Theologos Theodorides Counselor (VAO archives).
Οι ιδρυτές ήταν οι Στέφανος Βαφειάδης, Δημήτριος Σανταλτζίδης, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης, Θεολόγος Θεοδωρίδης, Θεοκλής Ευστρατιάδης, Ιωάννης Βασιλειάδης και Στυλιανός Χατζηγεωργίου. Την πρωτοβουλία αυτή πλαισίωσαν γρήγορα και άλλοι πρόσφυγες, οι οποίοι μετά από συγκεντρώσεις και συζητήσεις συγκρότησαν προσωρινό πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη και το καταστατικό του νέου συλλόγου. Στις 15 Οκτωβρίου 1926 κατατέθηκε στο Πρωτοδικείου η αίτηση για αναγνώριση του σωματείου με την ονομασία ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (Β.Α.Ο). Η επίσημη ίδρυση του σωματείου σύμφωνα με το αρχείο του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1926.Την προσωρινή διοίκηση αποτελούσαν οι Στέφανος Βαφειάδης (Πρόεδρος), Στυλιανός Χατζηγεωργίου (Γενικός Γραμματέας), Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης (Ταμίας), Δημήτριος Σανταλτζίδης (Σύμβουλος – έφορος αθλητικού) και Θεολόγος Θεοδωρίδης (Σύμβουλος – έφορος Καλαθοσφαίρισης). Συμπαραστάτες τους στο ξεκίνημα του νέο σωματείου ήταν και οι Θεόκλητος Ευστρατιάδης, Ιωάννης Βασιλειάδης, Λεωνίδας Ιορδανίδης, Αντώνης Κωνσταντινίδης, Αλέξανδρος Λεοντιάδης και άλλοι.
Το έμβλημα του συλλόγου είναι ένας επιβλητικός δικέφαλος αετός, στο στήθος του οποίου αναγραφόταν με κίτρινα γράμματα η ονομασία του Ομίλου ΒΑΟ και το έτος ιδρύσεως 1926. Επίσημα χρώματα του συλλόγου το κίτρινο και το μαύρο.
ΒΑΟ Ninjutsu
Οι ιδρυτές του ΒΑΟ οραματίζονταν ένα σύλλογο με σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό της πόλης. Η δημιουργία εντευκτηρίου, αίθουσας εκδηλώσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων ήταν οι άμεσοι στόχοι τους.
Byzantin Athletic Society Thessaloniki - VAO 1
1936: Inauguration of first VAO facilities in Thessaloniki centre.
Από το 1928 άρχισαν να αποδίδουν οι προσπάθειες και ο ΒΑΟ έκανε δυναμικά την εμφάνισή του σε αγώνες στίβου, αθλοπαιδιών, ποδοσφαίρου και ποδηλασίας. Από την επόμενη χρονιά η άνοδος ήταν αλματώδης καθώς ο ΒΑΟ ενισχύθηκε σημαντικά σε αθλητικό δυναμικό.
Το 1929, με την διάλυση των σωματείων Βυζαντινή Αθλητική Ένωση και ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, οι αθλητές συνέχισαν την καριέρα τους στο νέο και πολλά υποσχόμενο σωματείο του ΒΑΟ. Τότε ιδρύθηκε το νέο τμήμα της Πετοσφαίρισης (Βόλεϊ).
Το 1930 ανέλαβε την διοίκηση του ΒΑΟ ο φίλαθλος λοχαγός Ιωάννης Μπουζιώτης, ένας από τους πλέον δραστήριους ανθρώπους του Ομίλου.
VAO Thessaloniki 1937
During the inauguration of the first athletic facility of VAO Byzantine Athletic Society of Thessaloniki: February 20 1937 (VAO archives).
Το 1931 ιδρύθηκε το τμήμα Χειροσφαίρισης.
Το 1934 διαλύθηκε το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ομίλου.
Έτσι, το 1935 λειτουργούσαν τα τμήματα Καλαθοσφαίρισης, Πετοσφαίρισης, Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, Στίβου, Ποδηλασίας, ενώ καταργήθηκε το τμήμα Ποδοσφαίρου και αδρανοποιήθηκε προσωρινά το τμήμα Χειροσφαίρισης.
Το 1936 αποτελεί χρονιά σταθμό για την ιστορία του Ομίλου, με τα εγκαίνια του πρώτου Γυμναστηρίου του στην συμβολή των οδών Μανουσογιαννάκη 21 και Δεσπεραί, κοντά στην ΧΑΝΘ όπου στεγάζονται τα γραφεία και το πρώτο εντευκτήριο. Τότε ξεκινά η ίδρυση του τμήματος Ελληνορωμαϊκής Πάλης, μοναδικού στην βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα άρχισε να καλλιεργείται η ιδέα της ίδρυσης εκδρομικού - ορειβατικού τμήματος.
Με την έναρξη του πολέμου και την κατοχή, σταμάτησε κάθε αθλητική δράση. Πολλοί από τους νέους στρατευμένους αθλητές του ΒΑΟ δεν επέστρεψαν από το μέτωπο. Ο πρώτος αθλητής του ΒΑΟ που σκοτώθηκε στον πόλεμο, αναφέρεται ότι ήταν ο καλαθοσφαιριστής Γεώργιος Παππάς.
Μετά την απελευθέρωση το 1945, ο ΒΑΟ ήταν από τους πρώτους συλλόγους που συνέχισε δημιουργικά την πορεία του, με βάση τα ιδανικά και τις αρχές που έθεσε από την ίδρυσή του, αν και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ήταν δύσκολα. Τα πρώτα τμήματα που δραστηριοποιήθηκαν μεταπολεμικά ήταν η καλαθοσφαίριση, ο στίβος και η πάλη. Την περίοδο αυτή η αθλητική δραστηριότητα του ΒΑΟ αναπτύχθηκε στο δεύτερο γυμναστήριο του στην οδό Σωκράτους, όπου βρήκαν στέγη οι αθλητές της καλαθοσφαίρισης, της πάλης και του στίβου.
Την περίοδο αυτή, ο Όμιλος δεν περιορίστηκε μόνο στον αθλητικό τομέα, αλλά στράφηκε και σε άλλους τομείς ιδρύοντας το ορειβατικό - εκδρομικό τμήμα, με το σκεπτικό της εξασφάλισης μιας ακόμη πηγής εσόδων για την άρτια λειτουργία των αθλητικών του τμημάτων. Το 1949 ο Όμιλος ενισχύθηκε με την εγγραφή νέων μελών, εκ των οποίων οι 77 ήταν Κωνσταντινουπολίτες. Σε απολογισμό του Δ.Σ. αναφέρεται ότι το 1950 λειτουργούσαν τα τμήματα, "…αθλητικόν, αθλοπαιδιών, ποδηλατικόν, παλαιστικόν, γυναικείου αθλητισμού, εκδρομικόν". Αριθμούσε δε 300 τακτικά μέλη και περί τους 150 αθλητές στα τμήματά του. Την χρονιά δε αυτή, επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από της ιδρύσεώς του, εκδόθηκε ένα μικρό έντυπο με την δράση του Ομίλου (1926- 1950) και διοργανώθηκαν εκδηλώσεις, εκδρομές και αθλητικοί αγώνες στίβου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης. Ο εορτασμός των 30 χρόνων του ΒΑΟ πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1956 με ποδηλατικούς αγώνες, εκδρομές, ψυχαγωγικές βραδιές , αθλητικούς αγώνες, περιπάτους, ομιλίες και την εκδήλωση τιμής με απονομή διπλωμάτων σε όλους τους αθλητές και τα μέλη που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στα 30 χρόνια λειτουργίας του Ομίλου. Τιμήθηκαν οι Στέφανος Βαγιάνος, Αθανάσιος Βεργόπουλος, Μενέλαος Γκράτζιος , Θεολόγος Θεοδωρίδης, Αντώνης Κωνσταντινίδης, Νικόλαος Λαζάρου, Ιωάννης Μακριδάκης, Ιωάννης Μανιτάκης, Εμμανουήλ Μανωλόπουλος, Παναγιώτης Μανωλόπουλος, Χρήστος Μαυρογορδάτος, Κωνσταντίνος Μιχαήλ, Ιωάννης Μιχαηλίδης, Ασπασία Μιχαηλίδου, Ηρακλής Μπουζιώτης, Κωνσταντίνος Πιπιντάκος, Π. Προσπαθοπούλου, Ηλίας Σίσκος, Ιωάννης Σούλας, Νικόλαος Ταγαράς, Βύρων Τιάλιος και Γρηγόριος Τσίτσης.
Παράλληλα με την λειτουργία του εντευκτηρίου και την ανέγερση του καταφυγίου στο όρος Πάικο (υψόμετρο 1450μ.), τακτοποιήθηκε οριστικά και το θέμα του Γυμναστηρίου με την εγκατάσταση του στις Συκιές, στην τοποθεσία «Πράσινος Μύλος», στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Byzantine Athletic Society Thessaloniki - BAO 2
15 April 1962: Athanasios Kapotopoulos, VAO President, at the inauguration of VAO relocated athletic complex in Sykies, Thessaloniki, at the site of an ex-pit (VAO archives).

BAO - Byzantine Athletic Society Thessaloniki 1962
15 April 1962: during the inauguration of the relocated VAO athletic facility. “The President of VAO, Athanasios Kapotopoulos successfully requested the concession of a 7 hectares plot at the slope of an old pit in the location called “Green Mill” of Sykies. This site belonged to the Commission for the Restitution of Refugees, Ministry of Welfare” (THC, 2007, 25).
Το 1965 γιορτάστηκαν τα σαραντάχρονα με διάφορες εκδηλώσεις .
Το 1971 στα αθλητικά τμήματα του ΒΑΟ προστέθηκαν και αυτά της Άρσης Βαρών και αργότερα το 1979 το τμήμα της Χειροσφαίρισης. Το 1978 ιδρύθηκε νέα ομάδα Σκάκι στο εντευκτήριο, αποτελούμενη από τους Λιάπη, Λιάλια, Βελισσαρόπουλο και Γρηγοριάδη, η οποία κατέλαβε τότε την 3η θέση στο πρωτάθλημα Γ κατηγορίας Ελλάδος.
Το 1985, πρώτο χρόνο λειτουργίας του κλειστού γυμναστηρίου στις Συκιές, οι εν ενεργεία αθλητές και αθλήτριες του ΒΑΟ ξεπερνούσαν τους 1200, ενώ προσήλθαν πάνω από 300 νέοι αθλητές. Στις αξιολογήσεις των συλλόγων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού των ετών 1985 και μετά ο ΒΑΟ κατατασσόταν στους 5 πρώτους συλλόγους της χώρας μετά τον Ηρακλή, τον Πανελλήνιο,τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, έχοντας κατακτήσει 100 και πλέον πανελληνίους τίτλους σε όλα τα αθλήματα και σε όλες τις κατηγορίες.
Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα κ. Γεωργίου Καλέση ιδρύθηκε το 1981 ο Σύνδεσμος Φίλων του ΒΑΟ στην Θεσσαλονίκη και αργότερα τα παραρτήματα του στις Συκιές, τη Βέροια και την Κατερίνη. Μέλη του βετεράνοι αθλητές και φίλοι του συλλόγου. Το 2003 ο ΒΑΟ αριθμούσε περίπου 2000 μέλη, ενώ ο αύξων αριθμός στα μητρώα αθλητών ξεπερνούσε τα 7000 ονόματα.
Σήμερα ο ΒΑΟ λειτουργεί σε σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις στην οδό Ελπίδος 52 στις Συκιές, με τμήματα Καλαθοσφαίρισης ανδρών, εφήβων , παίδων, Πετοσφαίρισης γυναικών, νεανίδων και κορασίδων, Χειροσφαίρισης ανδρών, Πάλης ανδρών, εφήβων, και παίδων, Ποδηλασίας ανδρών, εφήβων και παίδων, Ποδοσφαίρου 5Χ5 εφήβων, παίδων και παμπαίδων, καθώς και Τμήματος βελτίωσης φυσικής κατάστασης και αυτοάμυνας ενηλίκων (Ninjutsu). Ο ΒΑΟ υπήρξε ο πρώτος ιστορικός αθλητικός όμιλος της χώρας μας που ιδρύσε τμήμα παραδοσιακών μη-αγωνιστικών ιαπωνικών πολεμικών τεχνών. Σήμερα, διαθέτει τη μεγαλύτερη ιδιωτική εγκατάσταση για εξάσκηση πολεμικών τεχνών στη χώρα. Έφορος των τμημάτων πολεμικών τεχνών, παραδοσιακής άσκησης και του πολυνίκους ιστορικού τμήματος της ποδηλασίας του ΒΑΟ είναι ο Δρ. Ιωάννης Νασιούλας, Διδακτωρ Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ninjutsu - Hellenic Bujinkan Dojo Hombu
Παράλληλα ιδρύθηκαν ακαδημίες στα τμήμτα Μπάσκετ, Βόλεϊ, Χάντμπολ, Πάλης και Ποδοσφαίρου 5Χ5, με σκοπό να λειτουργήσουν ως φυτώρια για μελλοντική τροφοδοσία των αγωνιστικών αθλητικών τμημάτων.
Στην όλη προσπάθεια λειτουργίας και ανάπτυξης του Ομίλου δραστηριοποιείται ένα δυναμικό Διοικητικό Συμβούλιο, μέχρι πρότινος με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Όθωνα Μοσχίδη, Ολυμπιονίκη της Ελληνορωμαϊκής Πάλης και σήμερα το νέο δυναμικό Πρόεδρο κ. Νικόλαο Ρούσση.
Ninjutsu - Hellenic Bujinkan Dojo Hombu Office
Άποψη του Εντευκτηρίου και Γραφείου του Τμήματος Ninjutsu στο Βυζαντινό Αθλητικό Όμιλο της Θεσσαλονίκης [έτος ίδρυσης 1926].
VAO Board of Directors 2011
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Βυζαντινού Αθλητικού Ομίλου, 2011. Στο κέντρο, ο Δήμαρχος Συκεών κ.κ. Σίμος Δανιηλίδης.

 Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Β.Α.Ο. [2011-2014]
1) ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ
2) Α! ΑΝΤ/ΔΡΟΣ : ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ ΟΝΤΑΜΠΑΣΟΓΛΟΥ
3) Β! « : ΘΩΜΑΣ ΤΙΜΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
4) Γ! « : ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
5) Γ. ΓΡΑΜ/ΤΕΑΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΡΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
6) ΤΑΜΙΑΣ : ΜΙΜΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ
7) ΓΕΝ. ΑΡΧΗΓΟΣ: ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΝΤΕΜΟΣ
8) ΕΦΟΡΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΓΗΣ
9) « « : ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΡΑΣΗΣ
10) « « : ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ
11) ΕΦΟΡΟΣ ΒΟΛΕΪ : ΛΕΝΑ ΝΤΑΡΛΑΓΙΑΝΝΗ
12) « « : ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ
13) « « : ΜΙΜΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ
14) ΕΦΟΡΟΣ ΠΑΛΗΣ : ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΛΥΚΙΔΗΣ
15) « « : ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
16) ΕΦΟΡΟΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ : ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ
17) ΕΦΟΡΟΣ 5Χ5 : ΜΑΚΗΣ ΑΔΑΛΟΓΛΟΥ
18) « « : ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
19) ΕΦΟΡΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ
20) ΕΦΟΡΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ : ΣΑΒΒΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
21) ΕΠΙΤΡ. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΓΗΠΕΔΩΝ: ΔΗΜ. ΣΠΥΡΑΚΟΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΓΗΣ
22) ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΕΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου