Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011


Σείεται η βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής

Αναταραχές στη βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής φέρνει ένα προσχέδιο νόμου του αμερικάνικου FDA (Food and Drug Administration), το οποίο εάν τελικά περάσει αυτούσιο, ενδέχεται να οδηγήσει στην κατάρρευση της βιομηχανίας συμπληρωμάτων, στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, αλλά και σε συνέπειες σε αθλήματα όπως το επαγγελματικό bodybuilding, όπου κύριοι χορηγοί είναι οι εταιρίες αυτές. Το προσχέδιο ήρθε στη δημοσιότητα από τον FDA στις αρχές του Ιουλίου με τίτλο:Dietary Supplements: New Dietary Ingredient Notifications and Related Issues και αποτελεί την επόμενη μεγάλη “κρατική” παρέμβαση στον τρόπο με τον οποίο τα συμπληρώματα διατροφής πωλούνται στο εμπόριο.


Η τελευταία παρέμβαση – υπό την οποία κινείται η βιομηχανία συμπληρωμάτων τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια, έγινε το 1994 με το γνωστό νομοσχέδιο υγείας και επιμόρφωσης περί συμπληρωμάτων διατροφής (Dietary Supplement Health and Education Act), το οποίο μεταβίβαζε το βάρος της ευθύνης της ασφάλειας ενός συμπληρώματος στην εταιρεία που το εμπορεύεται. Με λίγα λόγια, η εταιρεία έπρεπε να έχει φροντίσει ότι το συμπλήρωμα είναι ασφαλές πριν προωθηθεί στο εμπόριο, και θεωρείτο νομικά υπέυθυνη σε αντίθετη περίπτωση. Η ευθύνη του FDA περιοριζόταν στην ανάληψη δράσης αφού το προϊόν βρεθεί στο εμπόριο (π.χ. διερεύνηση καταγγελιών για προβλήματα, κτλ). Έτσι, το νομοσχέδιο του 1994 έκανε πιο εύκολη την εμπορία συμπληρωμάτων διατροφής. Η ανάπτυξη αυτή οδήγησε στην εμφάνιση τόσων πολλών νέων συμπληρωμάτων τα οποία συχνά αποτελούσαν ελαφρώς τροποποιημένες “εκδόσεις” άλλων συμπληρωμάτων (π.χ. μονοϋδατική κρεατίνη, αιθυλεστερική κρεατίνη, νιτρική κρεατίνη, κ.ο.κ.), αλλά και πολλών εκχυλισμάτων από βότανα, κτλ. Η πολυπλοκότητα έγινε ακόμα μεγαλύτερη με την ανάμιξη διαφορών από αυτά τα συστατικά σε διάφορες αναλογίες για την κατασκευή και εμπορία νέων συμπληρωμάτων (π.χ. διάφορα fat burners).
Με το νέο νομοσχέδιο ο FDA προσπαθεί να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη κατασκευή νέων συμπληρωμάτων απαιτώντας από όλες τις εταιρείες συμπληρωμάτων να ενημερώνουν τον FDA κάθε φορά που προσθέτουν ένα νέο συστατικό στα προϊόντα τους. Στην πραγματικότητα, η ενημέρωση αυτή προϋπήρχε και στο νόμο του 1994, όμως ήταν ιδιαίτερα χαλαρή και αφορούσε απλή γραπτή ενημέρωση. Με το νέο νόμο, οι εταιρίες καλούνται να αποστέλλουν στον FDA δημοσιευμένες μελέτεςσε επιστημονικά περιοδικά με κλινικές μελέτες οι οποίες θα πρέπει να αποδεικνύουν την ασφάλεια του προϊόντος για να λάβει έγκριση κυκλοφορίας.
Το δραματικό της όλης υπόθεσης είναι ότι ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ και αφορά όλα τα συμπληρώματα τα οποία κατασκευάστηκαν και πρωτοεμφανίστηκαν στο εμπόριο μετά το 1994! Οι εταιρίες συμπληρωμάτων δηλαδή, οφείλουν να τσεκάρουν ένα-ένα τα συστατικά σε όλα τα συμπληρώματα τα οποία κατασκευάζουν, να δουν ποια από αυτά δεν κυκλοφορούσαν πριν το 1994, και να ετοιμάσουν φακέλους με όλη την απαιτούμενη ενημέρωση (συμπεριλαμβανομένων δημοσιευμένων μελετών, εφόσον υπάρχουν βέβαια) και να τα καταθέσουν στον FDA. Σε αντίθετη περίπτωση – και ειδικότερα απουσία κλινικών μελετών – ο FDA θα επιβάλλει την απόσυρση όλων των προϊόντων με τα συγκεκριμένα συστατικά.
Ως αναμενόταν, τη στιγμή αυτή υπάρχει τεράστια αναταραχή όχι μόνο στη βιομηχανία αθλητικών συμπληρωμάτων, αλλά και συμπληρωμάτων βοτάνων και φυσικών προϊόντων, καθώς το νομοσχέδιο υπό συζήτηση περιλαμβάνει και εκείνες τις κατηγορίες. Μένει να δούμε τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα – οι οποίες και ενδέχεται να αλλάξουν δραστικά το τοπίο στο χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου