Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Το Τζούντο σκοτώνει...

Στην Ιαπωνία οι πολεμικές τέχνες αναμένεται να γίνουν υποχρεωτικό μάθημα στα κολέγια από το 2012, αρκετοί όμως είναι αυτοί που ανησυχούν και φοβούνται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αυτό γιατί σύμφωνα με έρευνα καθώς σύμφωνα με έρευνα τέσσερα παιδιά πεθαίνουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης στο άθλημα του Τζούντο.

Ο Γιοσιχίρο Μουρακάβα, είναι ένας από εκείνους που ανησυχούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα της κυβέρνησης, επειδή δηλώνει πεπεισμένος ότι ο μικρός Κόζι, ο 12χρονος ανιψιός του, έχασε τη ζωή του εξαιτίας μιας βίαιης προπόνησης στο άθλημα.

Η ένωση των θυμάτων από τα ατυχήματα του Τζούντο στην Ιαπωνία, που δημιουργήθηκε το Μάρτιο από τον Μουρακάβα από κοινού με άλλες οικογένειες, έχει καταθέσει προτάσεις στην κυβέρνηση για να καθορίσει κανόνες ασφάλειας για τα μαθήματα του αθλήματος στα σχολεία.

«Οι περισσότεροι εκπαιδευτές δεν ξέρουν τι να κάνουν σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Μουρακάβα, ενώ τους κατηγορεί επίσης ότι δεν αφήνουν τα παιδιά να ανακτήσουν τις δυνάμεις του μετά από μια δύσκολη προσπάθεια.

«Η μητέρα του μικρού Κόζι, είχε διευκρινίσει στους ανθρώπους του συλλόγου του σχολείου του ότι το παιδί της έπασχε από άσθμα. Όμως, μία ημέρα του Ιουλίου του 2009, το παιδί έχασε τις αισθήσεις του έπειτα από αγώνες που υποχρεώθηκε από τους εκπαιδευτές του να δώσει. Και μάλιστα απέναντι σε πιο μεγάλους σε ηλικία μαθητές και παρά την εμφανή κούραση που τον διακατείχε, σύμφωνα με μαρτυρίες των παρισταμένων συμμαθητών του, εξήγησε ο Μουρακάβα

Το παιδί έπεσε σε κώμα και ένα μήνα αργότερα κατέληξε. Από το 1983, τουλάχιστον 110 νεαροί τζουντόκα έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Ρίο Ουτσίντα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αϊτσι. «Στο Τζούντο, ο αριθμός των περιπτώσεων όσων έχουν πεθάνει εξαιτίας των συγκεκριμένων τεχνικών του αθλήματος όπως οι προβολές, είναι ιδιαίτερα αυξημένος», εξήγησε ο Ουτσίντα.

Τα δύο τελευταία χρόνια (2009 και 2010) 13 παιδιά έχουν πεθάνει και η τελευταία περίπτωση, τον περασμένο Νοέμβριο, αφορούσε ένα μικρό αγοράκι έξι ετών έγραψε ιαπωνική εφημερίδα.
 
Άλλοι γονείς που έχασαν το 15χρονο παιδί τους κατηγορούν τις αρχές γιατί δεν έχουν πραγματοποιήσει μια έρευνα για τα ατυχήματα μέσα στο άθλημα του Τζούντο. «Ενώ τόσο παιδιά έχουν πεθάνει, καμία υπόθεση δεν έχει φθάσει μπροστά στα δικαστήρια. Κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας γονιός.

Σύμφωνα με το καθηγητή Ουτσίντα οι εκπαιδευτές του Τζούντο στην Ιαπωνία θεωρούν, ότι «τα περιστασιακά τραύματα ή οι θάνατοι είναι κάτι θλιβερό, αλλά αναπόφευκτο». Ο Μουρακάβα από την πλευρά του κρίνει ότι το Τζούντο έχει μια «στρατιωτική κουλτούρα για να ανέχεται τα δυνατά χτυπήματα στο όνομα της πειθαρχίας που επιβάλλεται στους νεαρούς ασκούμενους. Τα παιδιά πρέπει να υπακούουν στον εκπαιδευτή και δεν μπορούν να ρωτήσουν ή να ξεκουραστούν».

Ο πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας Τζούντο, Ζαν-Λουκ Ρουζ, δήλωσε ότι δεν είναι ενήμερος για να μιλήσει για περιπτώσεις θανάτων σε συλλόγους της χώρας του, η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό ασκουμένων αθλητών στον κόσμο (600.000 εγγεγραμμένοι), εκ των οποίων το 75% είναι παιδιά κάτω των 14 ετών.

«Είναι ένα άθλημα και βέβαια μπορούν να υπάρξουν κάποιοι τραυματισμοί. Αλλά στη Γαλλία, ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί με το Τζούντο», είπε ο Ρουζ, ο οποίος πάντως αναγνώρισε ότι μερικοί Ιάπωνες τζουντόκα μοιάζουν με «καταδρομείς του στρατού».

Η ιαπωνική ομοσπονδία Τζούντο, δεν αναγνωρίζει παρά μόνο 56 σοβαρά ατυχήματα τα οποία οδήγησαν σε ισάριθμους θανάτους ανάμεσα στο 2003 και το 2009, ενώ έχει εκδώσει κανόνες ασφάλειας και δηλώνει ότι θα μελετήσει τους κινδύνους τραυματισμών στο κεφάλι με ιατρικούς εμπειρογνώμονες. Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει τις πολεμικές τέχνες ως υποχρεωτικό μάθημα στα κολέγια, όχι μόνο για τα αγόρια αλλά και για τα κορίτσια από το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου