Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Χατζηκαλλινικίδης Ευθύμης: Τα μυστικά του MUAI THAI


soyzaΟ Ευθύμης Χατζηκαλλινικίδης, δάσκαλος του MUAY THAI Kickboxing  αν και δεν υπήρχαν το χρονικό διάστημα 1987-1993 επίσημες διακρίσεις στο συγκεκριμένο άθλημα, κατάφερε να γίνει ένας ένας από τους λίγους 'πρωταθλητές σεunderground περιβάλλον'. Μοιράζεται με το mart-art τα μυστικά του MUAI THAIκαι μας εξηγεί τι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει σαν άθλημα από τα υπόλοιπα.

1. Πότε και γιατί ξεκινήσατε να ασχολείστε με το MUAI THAI; Υπήρχαν τότε οι απαραίτητες υποδομές για το άθλημα;
-Το MUAI THAI το ξεκίνησα στη ηλικία των 12 ετών, ηλικία που τότε θεωρούνταν σχετικά μικρή. Ήταν καθαρά δικιά μου επιλογή και άρχισα να ασχολούμαι γιατί πίστευα ότι μου ταίριαζε το στυλ του. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ξεκίνησα δεν υπήρχαν ούτε δάσκαλοι.

2. Υπάρχουν γυναίκες που να ασχολούνται ή είναι ανδροκρατούμενο άθλημα και αν υπάρχουν πως παίρνουν την απόφαση να ασχοληθούν με ένα τόσο βίαιο άθλημα;

-Υπάρχουν γυναίκες, βέβαια η αναλογία είναι περίπου 10 άντρες και 1 γυναίκα. Η αρχή για τις περισσότερες είναι συνήθως η γυμναστική ή η αυτοάμυνα και μετά προχωράνε στο MUAI THAI. Συνολικά είναι πολύ λίγες αυτές που είναι από την αρχή συνειδητοποιημένες και σίγουρες.
3. Από που προήλθε το MUAI THAI  και ποια η διαφορά του από το Kickboxing;

-MUAI σημαίνει πυγμαχία και το THAI δείχνει την Ταϋλανδέζικη προέλευση του. Το Kickboxing ουσιαστικά προήλθε από το MUAI THAI και είναι σαν το μικρό του αδερφάκι. Η διαφορά είναι ότι στο MUAI THAI χρησιμοποιούνται αγκώνες, γόνατα και πάλη ενώ στο Kickboxing μόνο γροθιές. Το THAI είναι πολεμική τέχνη και όχι απλώς ένα άθλημα. Δεν είναι στη τύχη που λένε για το THAI ότι είναι ο βασιλιάς της μάχης.

4.  Ποία είναι τα θετικά στοιχεία που μπορεί να δώσει σε κάποιον αυτή η πολεμική τέχνη;
-Γνώμη μου είναι ότι αξίζει το κόπο κάθε είδους γυμναστική. Οι μαχητικές τέχνες όμως ένα παραπάνω, γιατί σε κάνουν 'άντρα' και όταν λέω 'άντρα' εννοώ ότι σε σκληραγωγούν και σε προετοιμάζουν να αντιμετωπίσεις τη ζωή. Κανένας μαχητής δεν μπορεί να είναι και μπουνταλάς και όταν θα έρθει η ώρα να βγεις στη πιάτσα θα είσαι δυνατός. Ακόμα δεν μπορείς να είσαι ούτε κομπλεξικός, ούτε μίζερος όταν είσαι τόσο σίγουρος για τον εαυτό σου. Με λίγα λόγια γίνεσαι ένα free άτομο.

5. Ποιός έδωσε σ' εσάς όλες αυτές τις αξίες;
-Ήμουν τυχερός, γιατί ξεκίνησα πολύ δυνατά. Ο δάσκαλός μου είχε κινέζικη φιλοσοφία και ίσως είναι και ο πιο δυνατός άνθρωπος στον κόσμο. Ήμουν κάθε μέρα στη σχολή και ήμουν ο αγαπημένος του μαθητής. Ήταν πολύ διαφορετικός άνθρωπος. Δεν υπάρχουν τέτοιοι δάσκαλοι σήμερα όσο και αν ψάξεις.
6. Πόσο διαφορετική είναι η καθημερινότητα αλλά και η διατροφή ενός αθλητή σαν εσάς;

Κάθε μέρα ξυπνάω από της 7 το πρωί για να κάνω τη καθιερωμένη γυμναστική, όποιες και αν είναι οι καιρικές συνθήκες, η οποία διαρκεί περίπου 1,5 ώρα. Η γυμναστική είναι ένας τρόπος ζωής, όπως και η διατροφή που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γι' αυτό και κάποιος ξοδεύει κατά μέσο όρο 400 ευρώ το μήνα για τα προσωπικά του έξοδα της διατροφής.

7. Από ποία ηλικία ξεκινάνε σήμερα τα παιδιά;
-Ξεκινάν από 6 ετών. Βέβαια σε ένα τέτοιο άθλημα αρχίζεις
 να αποδίδεις στην ηλικία των 10-12 ετών.

8. Υπάρχουν προβλήματα στην οργάνωση του αθλήματος;
-Πιστεύω ότι δεν υπάρχει συνοχή και ο κάθε ένας είναι για τον εαυτό του. Δεν υπάρχουν βέβαια και χρήματα έτσι ώστε να διεκδικήσεις κάτι. Γι 'αυτό το λόγο και αγώνες γίνονται περίπου μία φορά το χρόνο.

9. Πόσοι σύλλογοι υπάρχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;
-25 σύλλογοι περίπου υπάρχουν που περιλαμβάνουν και το  Kickboxing. Για τοMUAI THAI είναι συνολικά 4-5 σχολές και στη Θεσσαλονίκη είμαι μάλλον ο μοναδικός που διδάσκω MUAI THAI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου