Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Το Φαινόμενο Φιλικίδης


PDFΕκτύπωσηE-mail
 
altΌπως σε κάθε άθλημα υπάρχει ένας άνθρωπος «μύθος», έτσι και στο άθλημα των Δραμίων, υπάρχει ο Παντελής Φιλικίδης!
Ο Παντελής Φιλικίδης είναι ένας ζωντανός θρύλος για τα Kettlebells κι αυτό είναι αναγνωρίσιμο από όλους τους παραπάνω προπονητές αλλά και άλλους πολλούς ανθρώπους του αθλητισμού γενικότερα και αθλημάτων δύναμης ειδικότερα. 
Το σπουδαιότερο είναι οτι αυτός ο άνθρωπος τα τελευταία 7 χρόνια βρίσκεται στην Ελλάδα και συνεχίζει να κάνει παγκόσμια ρεκόρ και να παράγει παγκόσμιους πρωταθλητές. 

altΟ Π.Φ. αποτελεί αναμφισβήτητα ένα κόσμημα για τον παγκόσμιο αθλητισμό. Η πορεία και η Ιστορία του αποτελούν φωτεινό φάρο για τις αξίες και την ηθική του αθλητισμού στην πιο αγνή του μορφή. Σήμερα στα 58 του χρόνια έχει ακόμα την ίδια δίψα για προσφορά και δημιουργία πρωταθλητών όπως όταν ξεκίνησε. Οι διακρίσεις του; αναρίθμητες! Ο ίδιος αποτελεί ζωντανό θρύλο στις χώρες της Πρώην ΕΣΣΔ. Και είναι κρίμα αυτό το κεφάλαιο Να παραμείνει ανεκμετάλλευτο και να μην έχει στην ουσία καμία βοήθεια από το Ελληνικό Κράτος. 

Ο Παντελής Φιλικίδης είναι 13 φορές παγκόσμιος Πρωταθλητής  στα Δράμια. Ο ίδιος έχει σπάσει Το προσωπικό του παγκόσμιο ρεκόρ 15 φορές
Ενώ μια φορά έχει μπει στο βιβλίο γκίνες καθώς Ανύψωσε απο το πλατό με το ένα του δάκτυλο βάρος 112 κιλών! 
Στην Ελλάδα 5 μαθητές του έχουν γίνει παγκόσμιοι πρωταθλητές : Γιώργος Τσαγκουρίδης, Δημήτρης Φιλικίδης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Αναστάσιος Ηλιόπουλος και Παύλος Γρηγοριάδης. 

Στο Καζακστάν που ήταν 15 χρόνια προπονητής των προπονητών, πρόλαβε να βγάλει 20 παγκόσμιους πρωταθλητές που του χάρισαν τον τίτλο του Διακεκριμένου προπονητή (International Master of Sports). Τίτλος που στην πρώην Σοβιετική Ένωση δίνονταν μόνο σε προπονητές που έχουν βγάλει παγκόσμιους πρωταθλητές. Αυτός το έχει κάνει σε 3 αθλήματα (άρση βαρών, χειροπάλη, Δράμια). 

alt

Ο Παντελής Φιλικίδης γεννήθηκε στο Καζακστάν το 1951, στο Παβλαντάρ.
Απο την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα αντιμετώπισε δισταγμό και σκεπτικισμό, την ίδια στιγμή που το Καζακστάν θρηνούσε για την αποχώρηση του με πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες. Χαρακτηριστικά έγραφαν ότι η Ελλάδα που τα έχει όλα, ήλιο, θάλασσα, καλή ζωή, τώρα έχει και τον Φιλικίδη!
Αντιπρόεδρος ο ίδιος της παγκόσμιας ομοσπονδίας στο άθλημα στα Δράμια (International Federation Girevoy Sport) με έδρα την Μόσχα, αισθάνεται πολλές φορές σαν το θηρίο στο κλουβί , μη μπορώντας ο ίδιος να προσφέρει αυτά που μπορεί όχι μόνο στα Δράμια αλλά και στο άθλημα της Άρσης Βαρών. 
Μαθητές του όπως ο Valery Fedrenko, που έχει πάει και τα τελευταία χρόνια ζει στις ΗΠΑ και έχει αναδειχθεί 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής απο τον Φιλικίδη, απολαμβάνει σήμερα την αναγνώριση του Αμερικανικού κράτους και κατεστημένου και θεωρείτε στις ΗΠΑ κορυφαίος προπονητής για τα Δράμια!
Κι όμως ο Valery Fedorenko φέρνει τους μαθητές του στην Ελλάδα, στον Ασπρόπυργο, για να θαυμάσουν από κοντά οι ίδιοι τον προπονητή του που ακόμα δεν μπορεί κανείς να του σπάσει τα παγκόσμια ρεκόρ και μπροστά τους κάνει τόσο ο ίδιος όσο και οι μαθητές του ρεκόρ και επιδόσεις που οι Αμερικανοί μένουν κυριολεκτικά με ανοικτό το στόμα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αμερικανού δημοφιλούς προπονητή Steve Cotter, στην κεντρική σελίδα του στο διαδύκτιο που λέει όταν επισκέφθηκε το γυμναστήριο του Φιλικίδη «όταν είδα απο κοντά τον Μάστερ Φιλικίδη και τους μαθητές του να προπονούνται και να κάνουν επιδόσεις, τότε κατάλαβα το τι πραγματικά μπορεί να κάνει το ανθρώπινο σώμα!. Είναι ίσως το πιο σοβαρό μέρος στον πλανήτη για να προπονηθεί κανείς στα αθλήματα δύναμης»!! Steve Cotter

Για να πάρει κανείς μια ιδέα για τις δυνατότητες των αθλητών του, ο ίδιος στοιχηματίζει ότι κανείς απο την εθνική ομάδα Άρσης Βαρών δε μπορεί να συναγωνιστεί τους αθλητές του ούτε στο ελάχιστο. 
Αθλητές του Παντελή Φιλικίδη στα 10 λεπτά μπορούν με δράμια 32 κιλών σε κάθε χέρι να κάνουν απο 100 έως 170 επαναλήψεις στο Ζετέ. Και πάνω απο 80 με 100 αρασέ σε κάθε χέρι!
Απο το Καζακστάν έφυγε σχετικά αργά με τους υπόλοιπους Έλληνες. Πάντα ήθελε να επιστρέψει στην μητέρα πατρίδα και να βάλει κι αυτός ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη των βαρέων αθλημάτων. Δεν είχε κανένα οικονομικό πρόβλημα εκεί και ακόμα και τώρα του προσφέρουν τεράστιες εκτάσεις για να επιστρέψει. Παρόλο που είναι χριστιανός και το Καζακστάν κατά βάση είναι μουσουλμανικό κράτος, οι συνθήκες δουλειάς και η συμπεριφορά όλων απέναντι του ήταν άψογη. Αυτό βέβαια είχε να κάνει με το γεγονός ότι το 90% των αθλητών στις Εθνικές ομάδες ήταν δικοί του μαθητές. 

Ο Παντελής Φιλικίδης επιλέγει και ξεχωρίζει τα παιδιά για τα διάφορα τμήματα ανάλογα των σωματικών τους προσόντων αλλά και των πρώτων επιδόσεων και ειδικών μετρήσεων που τους κάνει. 
Τονίζει ότι έχει περάσει απο όλα τα αθλήματα. Δουλεύοντας 20 χρόνια σαν ανθρακωρύχος στο Καζακστάν δεν θα τα είχε καταφέρει αν δεν είχε ασχοληθεί με τα Δράμια. Σου δίνουν ενέργεια, δύναμη και προπαντός υγεία, λέει χαρακτηριστικά. 
Η μεγαλύτερη του πικρία είναι ότι το Ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει την ιστορία, τα πτυχία, τις επιτυχίες που έχει εδώ και 30 χρόνια για να του αναγνωρίσει το δίπλωμα του στην Άρση Βαρών. Έχει αθλητές του συνέχεια στα κλιμάκια των εθνικών ομάδων που παίρνουν πρώτες θέσεις και απο την στιγμή που παίρνει το κράτος τα αποτελέσματα του τους κόπους του γιατί δεν παίρνει και την μέθοδο μου λέει χαρακτηριστικά, πως έγιναν οι αθλητές, μόνοι τους; Η πολιτική του κράτους δεν βοηθάει, μόνο αν πίνεις φραπέ με τις ομοσπονδίες τα καταφέρνεις. Δεν θέλουν επαγγελματίες και αφοσιωμένους προπονητές που χύνουν ποτάμια ιδρώτα στα γυμναστήρια. 
Ο Παντελής Φιλικίδης ίσως είναι ο «τελευταίος των Μοϊκανών» όσον αφορά το ήθος του και τις γνώσεις του στα αθλήματα δύναμης. Έχει βοηθήσει πάρα πολλούς αθλητές όπως παλαιστές, πυγμάχους κ.α. με τα Δράμια να βελτιώσουν τις αθλητικές τους ικανότητες και γνωρίζει πολύ καλά τι απαιτεί το κάθε άθλημα ώστε να χρησιμεύσουν τα δράμια σαν εργαλείο ανάπτυξης των αθλητών και των επιδόσεων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου