Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Rhodiola Root: Το κρυμμένο μυστικό της αναζωογόνησης




rhodiola_root_extract.jpgΤου Ιωάννη Αδαμίχου




Η Rhodiola γνωστή σαν Golden Root ή Arctic Root είναι ένα αλπικό φυτό που αναπτύσσεται στις βόρειες περιοχές της Σιβηρίας, καθώς και σε άλλες αρκτικές περιοχές, αλλά και στα μεγάλα υψόμετρα της Ρωσίας και της Ασίας. Είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά είδη φυτών ανά τον κόσμο, το οποίο μέχρι τώρα δεν είχε γίνει δημοφιλές, επειδή λόγω των εξαιρετικών ιατρικών ιδιοτήτων του, τα μέρη όπου φυόταν ήταν μυστικά.
Ο Dr. L. Utkin, ένας Ρώσος βοτανολόγος και διατροφολόγος, πραγματοποίησε τις πρώτες μελέτες πάνω στη Rhodiola το 1931. Εκτός από την ιδιότητα του φυτού να ανεβάζει τη σωματική αντοχή, ο Dr. Utkin ανακάλυψε ότι το φυτό ανέβαζε επίσης και τη σεξουαλική ικανότητα. Η χρήση της Rhodiola έχει αφήσει θρύλους, οι οποίοι έχουν περάσει από γενιά σε γενιά στην ιστορία της Ρωσίας και μιλούν για την καλή υγεία και την μακροζωία που μπορεί να προσφέρει αυτό το φυτό.

Προσαρμογενές βότανο
Η Rhodiola δεν είναι απλά ένα ακόμη προσαρμογενές βότανο. Αυτό συμβαίνει γιατί η Rhodiola κατέχει πολλές και μοναδικές ιδιότητες. Τα δραστικότερα φυτοχημικά της με την υψηλότερη βιολογική δραστικότητα, είναι οι phenylpropanoids από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι η salidrosid, η rosavin, η rhodiolin, η rosarin και η rosin. Αυτές οι χημικές ουσίες έδειξαν να έχουν θετικά αποτελέσματα σε διάφορες ιατρικές καταστάσεις.
Άτομα που έλαβαν δοκιμαστικά απόσταγμα από Rhodiola, παρουσίασαν πολύ γρήγορα ενδείξεις βελτίωσης των αθλητικών προσπαθειών τους, υψηλή σωματική κατάσταση, μειωμένη κόπωση και βελτιωμένη γενική νοητική και φυσική κατάσταση, συνοδευόμενη από μείωση του χρόνου ανάρρωσης. Μέσα από εκτεταμένες δοκιμές σε κολυμβητές, σκιέρ και άλλους αθλητές, ερευνητές από όλο τον κόσμο έδειξαν με αξιοπιστία την αξία της Rhodiola, ως προσαρμογενούς φυτού. Φυτού που ανεβάζει την αντοχή και επιταχύνει τις διαδικασίες ανάληψης μετά από φυσική άσκηση και δεν παρουσιάζει παρενέργειες. Η Rhodiola αποτοξινώνει το ήπαρ και βοηθάει στην καύση του λίπους σε προγράμματα φυσικής άσκησης, χωρίς να εξαντλεί τα επίπεδα ενέργειας του ασκούμενου.
Σ’ ένα συγκριτικό πείραμα που διεξήχθη με γνωστά αναβολικά στεροειδή, η επίδραση της Rhodiola φάνηκε ότι ήταν συγκρίσιμη με αυτή των στεροειδών ουσιών, χωρίς να παρουσιάζει αρνητικές επιδράσεις στα επινεφρίδια. Πολλές εργαστηριακές μελέτες έδειξαν τα θετικά αποτελέσματα της Rhodiola, συμπεριλαμβανομένων των ικανοτήτων που έχει να αυξάνει τη σωματική μάζα, μέσω της βελτίωσης της αναλογίας μυϊκής μάζας και λίπους στο σώμα, να αυξάνει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και ερυθροκυττάρων, να αυξάνει τα συνολικά επίπεδα πρωτεϊνών στο αίμα και να μειώνει το σχηματισμό γαλακτικού και ουρικού οξέος.

Αντικαταθλιπτικό βότανο
Υπάρχουν πολλοί ψυχολογικοί μηχανισμοί που παρουσιάζονται στον οργανισμό και που μπορούν να δικαιολογήσουν την εμφάνιση της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη είναι αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων και το τελικό αποτέλεσμα ευρέων σωματικών και ψυχολογικών διεργασιών. Μία από τις κύριες αιτίες της κατάθλιψης, είναι τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.
Τι ρόλο λοιπόν παίζει η Rhodiola στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης; Μετά από 35 χρόνια ερευνών, Ρώσοι επιστήμονες έδειξαν ότι το απόσταγμα από Rhodiola (η rosavin και η salidroside) αυξάνει τη μεταφορά της τρυπτοφάνης και της 5-HTP (πρόδρομος ουσία της σεροτονίνης) στον εγκέφαλο και ασκεί ανασταλτικά αποτελέσματα στη δραστηριότητα των ΜΑΟ και των COMT (ουσίες που μεταβάλουν σε ανενεργή ουσία τη σεροτονίνη) με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα σεροτονίνης κατά 30% στον εγκέφαλο. Ένας άλλος ρόλος τον οποίο μπορεί να παίξει η Rhodiola είναι να προλάβει την έναρξη κεφαλαλγιών, παρέχοντας στον οργανισμό αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης, γιατί όπως είναι γνωστό η απουσία σεροτονίνης στον εγκέφαλο, προκαλεί αγγειοδιαστολή και διάταση, γεγονός το οποίο επιφέρει κεφαλαλγίες. Η Rhodiola μπορεί επίσης να επηρεάσει έναν ακόμη σημαντικό νευροδιαβιβαστή, τη ντοπαμίνη. Χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης προκαλούν εγκεφαλικές δυσλειτουργίες, όπως ασθένεια του Parkinson. Η δυνατότητα της Rhodiola να αναστέλλει τα ΜΑΟ και τα CΟMT, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και να βελτιώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται μ’ αυτές τις καταστάσεις.

Αφροδισιακές ιδιότητες
Το ρίζωμα της Rhodiola rosea ήταν γνωστό ως ισχυρό διεγερτικό για αιώνες. Μεταγενέστερες έρευνες επιβεβαίωσαν τις θεραπευτικές του επιδράσεις σε σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Άντρες με αδύναμη και/ή πρόωρη εκσπερμάτωση, μετά τη χρήση αποστάγματος Rhodiola, ανέφεραν ουσιαστική βελτίωση στη σεξουαλική λειτουργία.

Άλλες ιδιότητες της Rhodiola
Έρευνες που έδειξαν ότι η Rhodiola μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη όγκων και τη δημιουργία μεταστάσεων. Πιθανόν να παρουσιάζει αυτές τις δράσεις λόγω της ιδιότητας που έχει, να εμποδίζει τη δημιουργία αποικιών, διαδικασία πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των όγκων. Τα αποστάγματα Rhodiola περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από την υπεροξείδωση των λιπιδίων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές καταστροφές και εκφυλιστικά αποτελέσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό.



Αναδημοσίευση από το 4ο τεύχος του περιοδικού «Μονοπάτι του Πολεμιστή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου