Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

7 άγνωστα κόλπα για να χάσετε κιλά

Οι επικίνδυνες “αυστηρές δίαιτες” μπορεί να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, αλλά το να χάσει κανείς επιπλέον κιλά για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι πιο περίπλοκο. Η επίτευξη μιας καλύτερης γραμμής σημαίνει να ακολουθούμε και μια παλιά συμβουλή – οι μικρές και σταθερές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και την άσκηση εξακολουθούν να είναι το καλύτερο για μακρόχρονη απώλεια βάρους, λένε οι ειδικοί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η δίαιτα πρέπει να είναι βαρετή. Μερικά έξυπνα κόλπα ενσωματωμένα σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν. Ορίστε μερικές νέες τακτικές για χάσιμο βάρους, συμπεριλαμβανομένων και μερικών που εισάγουν μια νέα εκδοχή των δοκιμασμένων μεθόδων.
7. Πείτε όχι στους αριθμούς
Όταν η λίστα με τα συστατικά ενός συσκευασμένου τροφίμου περιλαμβάνει αριθμούς, αφήστε το πίσω στο ράφι. Τα συστατικά που περιλαμβάνουν αριθμούς στο όνομά τους δείχνουν συνήθως ότι ένα τρόφιμο είναι γεμάτο λίπος και συντηρητικά, είπε ο Dr. Carson Liu, χειρούργος παχυσαρκίας με βάση το Λος Άντζελες. “Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι πολύ, πολύ δύσκολο να το πετύχετε με επεξεργασμένα τρόφιμα,” είπε ο Liu, “επειδή έχουν τόσους πολλές υδατάνθρακες, σάκχαρα και κρυμμένα συστατικά.” Για τον ίδιο λόγο, ο Liu συνιστάνα σταματήσετε να τρώτε φαγητά που παραδίδονται στο σπίτι, είτε πρόκειται για ένα πολυδιαφημιζόμενο διαιτητικό πρόγραμμα ή ένα τριπλό cheeseburger. “Είναι μία μη βιώσιμη και εξαιρετικά δαπανηρή συνήθεια”, είπε.


6. Μην τρώτε σκέτες σαλάτες
“Τρώγοντας μόνο μια σαλάτα για μεσημεριανό είναι ίσως το χειρότερο πράγμα για τη διαχείριση του βάρους σας”, δήλωσε ο Manuel Villacorta, διαιτολόγος με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διαιτητικής Ένωσης (American Dietetic Association). “Φάτε τη σαλάτα, αλλά μαζί με ένα σάντουιτς, ή με ένα μπολ με φασολάδα.” Όσο λίγες θερμίδες και όσο ελεύθερα από υδατάνθρακες και να είναι τα σαλατικά, δεν κάνουν τίποτα για να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης, η οποία ελέγχει την πείνα, ενημερώνοντας τον εγκέφαλο πότε να φάει. Ο Villacorta συνιστά τρόφιμα με υδατάνθρακες, όπως φρούτα, δημητριακά, ζυμαρικά και ψωμί. “Αν δεν τρώτε αρκετά, δεν μειώνετε τα ποσά γκρελίνης σας, και θα φάτε περισσότερο αργότερα”, δήλωσε ο Villacorta.

5. Κοιμηθείτε
Αυτοί που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ έχουν κατά 73% πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι. Αυτοί που κοιμούνται πέντε με έξι ώρες, ρίχνουν αυτήν την πιθανότητα στο 27%, είπε ο Villacorta. “Ο ύπνος είναι μια μεγάλη υπόθεση,” δήλωσε ο Villacorta, “επειδή η γκρελίνη αυξάνεται όταν κοιμόμαστε λιγότερο. Εάν σας λείπει ύπνος, επειδή πάτε στο γυμναστήριο αντί να κοιμηθείτε, καλύτερα να πάτε λιγότερο στο γυμναστήριο. Κοιμηθείτε τουλάχιστον επτά ώρες.”


4. Γυμναστείτε πριν το πρωινό
Η καλύτερη ώρα για αερόβια προπόνηση είναι πριν από το πρωινό, δήλωσε η Dr. Kathleen Hickey, βαρίατρος σε ιδιωτικό ιατρείο στο Hillsborough, του Νιού Τζέρσι. “Τότε, το επίπεδο της ινσουλίνης σας συνήθως είναι χαμηλότερο, και ως εκ τούτου η ενέργεια για την άσκηση πρέπει να προέλθει από το λίπος,” είπε η Hickey. “Κάθε φορά που τα επίπεδα ινσουλίνης είναι αυξημένα – σχεδόν όλη την υπόλοιπη μέρα, ανάλογα και το πόσο συχνά τρώτε – οι αποθήκες λίπους προστατεύονται και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή ενέργειας.”

3. Αλλά μην το παρακάνετε
Η άσκηση για περισσότερο από 45 λεπτά μπορεί να διεγείρει την παραγωγή της κορτιζόλης, μιας ορμόνης άγχος, που μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά της στην παραγωγή λίπους, είπε ο Dr Marc Tinsley, σύμβουλος υγείας, fitness, ασφάλειας και ευεξίας από το Monroeville, PA. Χωρίζοντας μία ωριαία άσκηση σε δύο μισάωρα τμήματα, θα “μετατρέψετε το σώμα σας σε μια μηχανή καύσης λίπους,” δήλωσε ο Tinsley.



2. Κινηθείτε
Οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής όλη την ημέρα – δηλαδή του να κάθεστε σε ένα γραφείο για οκτώ ώρες – δεν μπορούν πάντα να ξεπεραστούν πηγαίνοντας στο γυμναστήριο μετά τη δουλειά, είπε ο Tinsley. Αντ’ αυτού, το να εντάξετε κάποια ελαφριά σωματική δραστηριότητα όπως γρήγορο περπάτημα ή λίγα αλματάκια κατά τη διάρκεια της ημέρας, που ονομάζεται NEAT (Non-Exercise Activity Thermogenesis – ενεργειακό κόστος των καθημερινών σωματικών δραστηριοτήτων), μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες συνολικά. “Λέω στους ασθενείς μου ότι είναι κάτι σαν να ανακατεύεις την κατσαρόλα όταν φτιάχνεις μια σάλτσα”, είπε ο Tinsley. “Αν ξεχάσετε να την ανακατέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να την ανακατέψετε μέχρις εσχάτων στο τέλος της ημέρας, αλλά δεν θα αναπληρωθεί έτσι ό,τι δεν έγινε.”

1. Εναλλάξετε την πρόσληψη θερμίδων
Εναλλάσσοντας την πρόσληψη θερμίδων σας όλη την εβδομάδα, μπορείτε να επιταχύνετε την απώλεια βάρους, ξεγελώντας τους μηχανισμούς διατήρησης του λίπους που έχει το σώμα, δήλωσε ο Brad Schoenfeld, εκπαιδευτής fitness στο Scarsdale της Νέας Υόρκης, και συγγραφέας του “Women’s Home Workout Bible” (Βίβλος γυναικείας άσκησης στο σπίτι). Για παράδειγμα, αν στόχος σας είναι η πρόσληψη 1.500 θερμίδων την ημέρα, μπορείτε να καταναλώσετε 1.200 θερμίδες τη Δευτέρα, 1.500 την Τρίτη, και 1.800 την Τετάρτη, και στη συνέχεια να επαναλάβετε. “Αυτό βοηθά να παρακάμψετε το φυσικό μηχανισμό πείνας του σώματος, ξεγελώντας το ώστε να πετύχετε μεγαλύτερη απώλεια λίπους,” δήλωσε ο Schoenfeld.

myhealthnewsdaily.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου