Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Τα ω-3 λιπαρά αυξάνουν την μυική πρωτεϊνική σύνθεση


Ένα νέο ρόλο για τα ω-3 λιπαρά οξέα που ενδιαφέρει και όσους αθλούνται βρήκαν αμερικανοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Washington που βρίσκεται στo Σεντ Λιόυις στο Μιζούρι των ΗΠΑ.
Ο κύριος σκοπός της μελέτης ήταν εάν η λήψη ω-3 λιπαρών οξέων από θαλασσινές πηγές (ιχθυέλαιο) θα μπορούσε να επηρέασει την μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση. Η μελέτη εκτελέστηκε σε ηλικιωμένους ανθρώπους λόγω του ότι η απώλεια μυικού ιστού με τα χρόνια (σαρκοπενία) αποτελεί σημαντικό θέμα υγείας.



Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 71. Ορισμένοι συμμετέχοντες έλαβαν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε μορφή συμπληρώματος συνολικής ημερήσιας ποσότητας 1500 mg DHA (δεκαεξανοϊκό οξύ) και 1860 mg EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) – δηλαδή πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλες δόσεις, συνολικά κοντά στα 3,5 γραμμάρια ω-3, ενώ μια δεύτερη ομάδα συμμετεχόντων έλαβε καλαμποκέλαιο (του οποίου τα πολυακόρεστα είναι κατά ~98% ω-6) ως placebo. Η μελέτη διήρκεσε 8 εβδομάδες.
Η πρωτεϊνική σύνθεση στους μυς μετρήθηκε σε δύο περιπτώσεις: α) σε συνήθεις συνθήκες, β) μετά από την τεχνητή πρόκληση υπεραμινοξαιμίας και υπερινσουλιναιμίας (η οποία αντιστοιχεί στην πραγματική ζωή σε λήψη πρωτεϊνών).
Στις συνήθεις συνθήκες, δεν βρέθηκε διαφορά μεταξύ καλαμποκελαίου και ιχθυελαίου. Όμως, στην περίπτωση λήψης πρωτεϊνών, η (κλασματική) μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση ενισχύθηκε περίπου 71% με το ιχθυέλαιο!
Είναι ένας ακόμα λόγος όσοι γυμνάζονται – ειδικά με βάρη – να μην ξεχνούν να καταναλώνουν τα ω-3 πολυακόρεστά τους.
Η περίληψη της μελέτης στο Pubmed:
Am J Clin Nutr. 2011 Feb;93(2):402-12. Epub 2010 Dec 15.
Dietary omega-3 fatty acid supplementation increases the rate of muscle protein synthesis in older adults: a randomized controlled trial.
Smith GI, Atherton P, Reeds DN, Mohammed BS, Rankin D, Rennie MJ, Mittendorfer B.
Washington University School of Medicine, St Louis, MO 63110, USA.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου