Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ο διεθνής διαιτητής των ελληνικών ΜΜΑ διοργανώσεων Γιάννης Μαυρίδης μιλάει εφ' όλης της ύλης

mmafigt.grreferee1
Τι μας λέει για τις απαιτήσεις της διαιτησίας, την συνεργασία του με τον γιατρό Δημήτρη Μπακιρτζή, τις ελληνικές διοργανώσεις αλλά και για τους ανθρώπους που προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την έυνοια του!

Γιάννη πες μας λίγο την διαιτητική σου πορεία και πως προέκυψε αυτή η ενασχόληση, πέρα από την αθλητική διατροφή - διαιτολογία την οποία και έχεις σπουδάσει.
Ξεκίνησα την ενασχόληση μου με τον χώρο τον πολεμικών τεχνών από την ηλικία των 9 χρονών ύστερα από προτροπή του πατέρα μου.
Πέρασα απο τον χώρο του καράτε(καφέ ζώνη) , του ταεκβοντο(κάτοχος μαύρης ζώνης), hapkido(μαύρη ζώνη και δίπλωμα προπονητικής). Στην ηλικία των 19 ξεκίνησα το kick box σε σχολή όπου διδασκόταν και mma και σιγά σιγά ξεκινησα προπονήσεις grappling και mma. Από το 2005 μου προτάθηκε να ασχοληθώ με τον χώρο της διαιτησίας στα mma και στο grappling και χωρίς δισταγμό, μιας και η αγάπη μου για το συγκεκριμένο άθλημα ήταν πολυ μεγάλη είπα το ναι!

Είσαι εγκεκριμμενος από την ίδια την FILA - την παγκόσμια ομοσπονδία, έτσι; Σε τί επίπεδο μπορείς να σφυρίξεις;
Έχω εξεταστεί απο τον RAFAEL PERLUNGEN, τον ελβετό δάσκαλο και αυτή την στιγμή κατέχω δίπλωμα διαιτησίας ΄γ κατηγορίας ενώ στους άμεσους στόχους μου είναι η απόκτηση του διπλώματος β κατηγορίας για πανευρωπαϊκό επίπεδο μιάς και το ΄γ κατηγορίας είναι για πανελλήνιους αγώνες.

Όσον αφορά τους επαγγελματικούς ΜΜΑ αγώνες στην Ελλάδα, είσαι ουσιαστικά ο μοναδικός διεθνής pro MMA διαιτητής αν δεν κάνω λάθος...
Βάση της εμπειρίας μου Χρήστο σε αγώνες διεθνούς επιπέδου θα μπορούσα να απαντησω ναι.

Που έχεις διαιτητεύσει μέχρι στιγμής και που να περιμένουμε να σε δούμε στο άμεσο μέλλον;
Έχω διαιτητεύσει στο παρελθόν στην Ε.Ο.Π.Υ.Μ.Υ. Σε διασυλλογικά και πανελλήνια πρωταθλήματα, σε διοργανώσεις επιλεκτων μαχητών, στα Νο Limits , σε διασυλλογικά πρωταθλήματα της FILA , στο πανευρωπαϊκό πρόκρισης grappling και combat grappling της FILA, στην EUROPEAN FIGHT LEAGUE 1 (EFL 01),EUROPEAN FIGHT LEAGUE 2(EFL 02) σε διασυλλογικό πρωτάθλημα της Ε.Ο.Μ.Α.
Στο προσεχές μέλλον Χρήστο ακολουθούν πολλές και σημαντικές διοργανώσεις όπως το EFL 03 όπου θα διαιτητεύσω, στο THE BATTLE καθώς και άλλες 2 μεγάλες διοργανώσεις MMA όπου βρισκόμαστε στις συζητήσεις και πιστεύω πως όλα θα πάνε πολύ καλά.

Έισαι έτοιμος δηλαδή να δεχθείς κάθε πρόσκληση/πρόκληση για διαιτησία ε;
Βεβαίως Χρήστο, η διαιτησία είναι κομμάτι του εαυτού μου το αγαπάω και σκοπεύω να το εξελίζω ακόμα περισσότερο. Είμαι ανοικτός σε κάθε πρόταση και σε κάθε διοργάνωση. αρκέι να στηρίζεται πάνω από όλα στον σεβασμό του αθλητή.

Ως οι πλέον έμπειρος διαιτητής ΜΜΑ στην Ελλάδα, ποιά πιστέυεις ότι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει όποιος βρεθεί στη θέση σου; Και ποιές είναι οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει
Δεν θα μιλήσω Χρήστο για την θέση την δική μου αλλά γενικότερα για την θέση ενός pro mma referee. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να ασχολείται και ο ίδιος με τον χώρο και να έχει περάσει ως αθλητής ώστε να γνωρίζει την θέση στην οποία βρίσκονται οι αθλητές. Είναι απαραίτητο να διαθέτει τρομερή ψυχραιμία, ταχύτατα αντανακλαστικά και ικανότητα εκτίμησης της κάθε στιγμής-φασης, να μην παγώνει την ώρα δύσκολων αποφάσεων είτε αυτές είναι διακοπή αγώνα για να μην τραυματιστεί καποιος αθλητής,ή σε περιπτώσεις knock out όπου η επέμβαση πρεπει να είναι ταχύτατη για να μην τραυματιστεί ο αθλητής που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση ενώ θα πρεέπει να είναι γνώστης πρώτων βοηθειών.
Ο διαιτητής πρέπει να γνωρίζει άριστα όλους τους κανονισμούς και να κερδίζει τον σεβασμό του κάθε αθλητή που αγωνίζεται, πρέπει να μελετά αγώνες σε συνεχή βάση και να ενημερώνεται διαρκώς. Τελειώνοντας ο διαιτητής θα πρεπει να είναι αντικειμενικός και αξιοκρατικός, να μην επηρρεάζεται απο κανέναν και με κανένα τρόπο, να είναι δίκαιος και να επιτρέπει πάντα να κερδίζει ο καλύτερος. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν βασίζονται στο ευ αγωνίζεσθε αλλα επιζητούν την εύνοια του διαιτητή...
Επίσης την ώρα του αγώνα και μέσα στο κλουβί η αδρεναλίνη βρίσκεται στα ύψη και υπάρχουν στιγμές που οι αθλητές δεν συμμορφώνονται ή δεν θέλουν να υπακούσουν στις εντολές του διαιτητή ειδικά αν δεν ευνοούνται απο αυτές. Όπως και να εχει ο διαιητητής είναι αυτός που πρέπει να γνωρίζει πως να επιβάλλει την τάξη και να εξασφαλίσει την ομαλή ροή των αγώνων

Εννοείς ότι σε έχουν πλησιάσει με πλάγιο ή και ευθή τρόπο άνθρωποι για να εξασφαλίσουν την διαιτητική σου εύνοια;
Δυστυχώς Χρήστο μου ακόμα και ο χώρος του αθλητισμού αν και πρέπει να πρεσβεύει μόνο αξίες και ήθη , διέπεται και από ατομα που δεν ενδιαφέρονται για το καλό του αθλήματος αλλά για το προσωπικό τους συμφέρον!!!

Νομίζω καταλάβαμε όλοι. Πάντως είναι οι πλειοψηφία ή η μειοψηφία αυτοί οι άνθρωποι;
Σίγουτα η μειοψηφία !!! Δεν μπορούμε να τους βάζουμε όλους την ίδια μοίρα. Ο χώρος των πολεμικών τεχνών περιβάλεται από ανθρώπους που πραγματικά έχουν ως στόχο να προάγουν το άθλημα και χαίρομαι γιατί έχω γνωρίσει πολλούς απο αυτούς.

Και πως "κρίνεις" το επίπεδο της διαιτησίας σε ΜΜΑ και grappling σήμερα στην Ελλάδα, με βάση όλα τα παραπάνω;

Δεν θα ήθελα Χρήστο να είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω το επίπεδο της διαιτησίας στην Ελλάδα. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι και εγώ κρίνομαι και μέσα από την δίκαιη και αμερόληπτη κρίση εξελισσόμαστε και γινόμαστε καλύτεροι.

Ποιός άλλος ρόλος εκτός του διαιτητή θεωρείς ότι είναι εξίσου σημαντικός για έναν αγώνα;
Χαίρομαι που κάνεις αυτην την ερώτηση Χρηστο! Θεωρώ καθοριστικό και υπέρτατης σημασίας τον ρόλο του γιατρού στους αγώνες. Χωρίς την ύπαρξη ενός εξειδικευμένου αθλητίατρου στους αγώνες πολλά μπορούν να συμβούν διακινδυνέυοντας την υγεία και την ασφάλεια των αθλητών. Η συνεργασία διαιτητή γιατρού είναι καθοριστικής σημασίας για τους αγώνες!!!
Ο ένας αποτελεί τα μάτια του άλλου εδώ θα ήθελα να εκφράσω τον σεβασμό μου στον πιο έμπειρο γιατρό αθλητικών διοργανώσεων, τον Μπακιρτζή Δημήτρη, ο οποίος έχει προσφέρει με τις άρτιες ιατρικές του γνώσεις τα μέγιστα κατά την διάρκεια των αγώνων. Ένας άνθρωπος-γιατρός δίπλα σε όλους τους αθλητές έτοιμος να επέμβει κάθε στιγμή για να προστατεύσει την σωματική τους ακεραιότητα. Ένας γιατρός με όλη την σημασία της λέξεως.

Ας αλλάξουμε λίγο φόκους. Πως σου φανηκαν τα mma events που έχουν γίνει στην Ελλάδα φέτος; Και σε αγωνιστικό και σε επίπεδο παραγωγής;
Οφείλω να ομολογήσω πως οι προσπάθειες που γίνονται τον τελευταίο χρόνο είναι πολύ αξιόλογες!!! Οι διοργανωτές φαίνεται ότι πραγματικά προσπαθούν να φέρουν τις mma στην ελλάδα να τις γνωρίσει ο κόσμος και πιστεύω οτι το μέλλον προβλέπεται ακόμα καλύτερο!!!!
Η απήχηση πάντως στον κόσμο παρατηρώ ότιι είναι πολύ μεγάλη. Το διοργανωτικό επίπεδο, διοργάνωση με την διοργάνωση, ανεβαίνει. Όσον αφορα το αγωνιστικό θεωρώ ότι η Ελλάδα ήδη διαθέτει πολύ ταλαντούχους αθλητές οι οποίοι τολμώ να πω ότι έχουν την δυνατότητα να διακριθούν και εκτός Ελλάδας αλλά ακόμα και στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα

Σου έκανε έτσι ιδιαίτερη εντύπωση κάποιος αγώνας ή αθλητής, ανεξαρτήτως διοργάνωσης κτλ
Χρήστο υπάρχουν πολλοί αθλητές που εκτιμώ και αναγνωρίζω το ταλέντος τους όπως ο Σοκόλης ο Νίκος. ο Ανδρέας ο Μιχαηλίδης, ο Ζuraby Zarnage και πολλοί άλλοι.

Κάποιος αγώνας, ανεξαρτήτως πάλι σχολών και διοργανώσεων, που σαν οπαδός θα ήθελες να δείς να γίνεται;

Να ειμαι ειλικρινής δεν επιζητώ καποιον συγκεκριμένο αγώνα αλλα γενικότερα μάχες αθλητών που δίνουν την ψυχή τους.

Και για κλείσιμο το σχόλιο δικό σου!
Σε αυτό το σημείο καταρχήν θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω 2 ανθρώπους: τον Νταουκάκη Μάρκο , τον διοργανωτή του EFL που μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω το πάθος μου για την διαιτησία πραγματικότητα και να βοηθήσω και εγώ από την πλευρά μου τo χώρο των MMA και τον Τραμπάκουλο Δημήτρη,πρώην πρωταθλητή Ελλάδος και Βαλκανιονίκη, υπεύθυνο για το grappling της Fila στην Ελλάδα ο οποίος πίστεψε σε μένα σαν άνθρωπο και εμπιστευτηκε τις ικανότητες μου στο χώρο του grappling στηρίζοντας με σε κάθε προσπάθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου