Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ Wing Tzun


Τι είναι το Wing Tzun;
Το Wing Tzun είναι μία κινεζική πολεμική τέχνη αυτοάμυνας η οποία αναπτύχθηκε πριν από 300 χρόνια από μια γυναίκα ονόματι Ng Mui. Φέρει δε το όνομα της πρώτης μαθήτριάς της,  Yim Wing Tzun. Wing Tzun μεταφράζεται ως "όμορφη άνοιξη" ή "διαρκής άνοιξη”.


Τα κύρια σημεία του Wing Tzun είναι η αύξηση της αμυντικής ικανότητας, καθώς και η διατήρηση και βελτίωση της υγείας σε φυσικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Το Wing Tzun αυξάνει την σωματική και ψυχική ευελιξία και αναπτύσσει την ικανότητα αντίληψης. Χαρακτηρίζεται από απλότητα, προσήλωση στο στόχο, αποτελεσματικότητα και φυσικές κινήσεις. Χωρίς ακροβατικές κινήσεις και χωρίς κινήσεις με υπερβολική δύναμη πραγματοποιούνται οι ρέουσες, μαλακές, παρόλα αυτά  όμως πολύ αποτελεσματικές τεχνικές. Το Wing Tzun εκμεταλλεύεται την εισερχόμενη δύναμη του αντιπάλου με  υποχωρητικές/εύκαμπτες κινήσεις και κινήσεις τακτικής και την στρέφει εναντίον του.

Το πιο σημαντικό δεν είναι η συλλογή τεχνικών και συνδυασμών αλλά ένα γενικό πλάνο/στρατηγική  που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις καταστάσεις. Το Wing Tzun είναι καθαρή αυτοάμυνα, δεν είναι άθλημα. Σε ρεαλιστικές καταστάσεις αυτοάμυνας δεν υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι θα μας προστατέψουν από απρόβλεπτες ενέργειες του αντιπάλου, ούτε μπορούμε να βασιστούμε σε ξένη βοήθεια. Από τον επιτιθέμενο δεν μπορούμε να περιμένουμε αθλητική άμιλλα ή λύπη. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν αθλητικοί αγώνες στο Wing Tzun, αλλά προπονούμαστε σε ένα περιβάλλον συνεργασίας, για την βελτίωση της αμυντικής μας ικανότητας.
Αρχές

Οι διαφορές μεταξύ μεθόδου και συστήματος
Τα μεθοδολογικά μαχητικά στυλ χρησιμοποιούν προκαθορισμένες κινήσεις. Σε αυτά η αμυντική δράση, απαιτεί την ακριβή τήρηση μιας συγκεκριμένης τεχνικής. Λόγω του άπειρου πλούτου των επιθετικών  επιλογών και συνδυασμών προκύπτει για τον αμυνόμενο δυσκολία επεξεργασίας των πληροφοριών σε σχέση με τον χρόνο που απαιτείται για την απόφαση. Με τον αριθμό των τεχνικών τις οποίες ο χρήστης μπορεί, και θα πρέπει, να χρησιμοποιήσει, αυξάνεται επίσης και ο χρόνος για την επιλογή της σωστής τεχνικής. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις στην πράξη σημαίνουν ρίσκο. Στο ρόλο του επιτιθέμενου τα μεθοδικά στυλ εισβολέα χρησιμοποιούν τους λεγόμενους συνδυασμούς, μία σειρά από προπονημένες τυποποιημένες τεχνικές.

Τα συστηματικά μαχητικά συστήματα, όπως το Wing Tzun έπειτα από πληρέστερη εξέταση δεν περιέχουν τεχνική. Όλη η δράση καθορίζεται από μέσα-αρχές μάχης, ή πιο απλά από "μνημονικούς κανόνες". Σε αντίθεση με το μεθοδικό τρόπο μάχης τα συστήματα επιτρέπουν στον χρήστη την ερμηνεία και την εφαρμογή των αρχών. Στόχος είναι να εκπληρωθεί καθαρή λειτουργία μιας κίνηση, όχι όμως απαραιτήτως να πραγματοποιηθεί κάποια κίνηση με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Εξαιτίας αυτού, οι προχωρημένοι χρήστες μπορούν, να αναπτύξουν το δικό τους, με τις δικές τους δυνάμεις και  δυνατότητες εφοδιασμένο, στυλ.

Το Wing Tzun δεν είναι ένα συνονθύλευμα μεμονωμένων τεχνικών, αλλά σύστημα!
Οι τέσσερις αρχές μάχης

1. Αρχή:         Εάν είναι ελεύθερος ο δρόμος, προχώρα και κάνε επίθεση!
Με αυτή την αρχή ο αμυνόμενος μπορεί να κρατήσει από το ξεκίνημα “στα χέρια του τον έλεγχο” της μάχη: Ο μαχητής του Wing Tzun - απαντά στην εχθρική διάσχιση της απόστασης ασφαλείας με τη λεγόμενη καθολική λύση. Εδώ δεν παίζει θεμελιώδη ρόλο ο τρόπος της επίθεσης του αντιπάλου.

2. Αρχή:         Εάν συναντήσεις αντίσταση, κόλλα με πίεση προς τα εμπρός!
Εάν ο επιτιθέμενος μπορέσει να εμποδίσει την προώθηση του μαχητή του Wing Tzun, αυτός παραμένει κολλημένος, με ευέλικτη πίεση προς τα εμπρός, στην άμυνα του αντιπάλου.

3. Αρχή:         Εάν η δύναμη του αντιπάλου είναι μεγαλύτερη, υποχώρησε και εκμεταλλεύσου την!
Λόγω των συνθηκών πίεσης, ενεργοποιούνται τα «απτικά» αντανακλαστικά (τα αντανακλαστικά αφής (Chi Sao). Αυτά τα παθητικά (και απολύτως ταιριαστά [στην αντίστοιχη περίσταση]) αμυντικά αντανακλαστικά, τα οποία καθορίζονται απευθείας από τον αντίπαλο αφήνουν την δύναμη της επίθεσης να πέσει στο κενό. Το Wing Tzun είναι ένα μαλακό στυλ!

4. Αρχή:         Εάν υποχωρεί ο αντίπαλος, ακολούθησε τον και κάνε επίθεση!
Λόγω της συνεχούς πίεσης προς τα εμπρός εισχωρούμε άμεσα και αυτόματα, όπως το νερό, σε οποιαδήποτε κενό δημιουργηθεί. Έτσι η 4η αρχήν είναι η συνέπεια της πίεσης προς τα εμπρός.


Ενώ αποκτάμε τις ικανότητες για την πραγματοποίηση της δεύτερης και τρίτης αρχής κατά την προπόνηση του Chi-Sao («χέρια που κολλάνε"), εξασκούμε την αλληλεπίδραση και των τεσσάρων αρχών στο Lat-Sao (ελεύθερη μάχη). Το ρεπερτόριο κινήσεων το αποκτάμε  από τις φόρμες του Wing Tzun.

Όποιος μάθει να εφαρμόζει αυτές τις τέσσερις αρχές υπό συνεχώς μεταβαλλόμενες πραγματικές συνθήκες εν κινήση, δεν θα κάνει λάθος και δεν θα δεχθεί χτύπημα.

Ο πλούτος των κινήσεων που θα  συναντήσει κανείς στο Wing Tzun, δεν περιορίζεται σχεδόν καθόλου από τις αρχές του Wing Tzun και κάποια πρότυπα κινήσεων.
Η αρμονία των αντιθέσεων

Στο Wing Tzun η υλοποιημένη [εφαρμοσμένη] ιδέα της υποχωρητικότητας, της προσαρμογής και εκμετάλλευσης της δύναμης της τέχνης μας προέρχεται από τον Ταοϊσμό. Ως φυσική φιλοσοφία, διδάσκει πώς να αντιμετωπίσεις σαρωτική βία με υποχωρητικότητα και ευφυΐα. Το Wing Tzun είναι η εφαρμογή του Ταοϊσμού σε κίνηση. Ο ίδιος ο χρήστης πρέπει να κατέχει την αρμονία των αντιθέσεων:

* χρησιμοποιώντας υποχωρητικές και παθητικά εκτελεσμένες αμυντικές κινήσεις.
* εφαρμόζοντας πολύ σκληρές επιθέσεις σαν ελατήριο.
* τεντώνοντας και χαλαρώνοντας μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου μεμονωμένες ή πολλαπλές μυϊκές ομάδες.

Αλλάζοντας συνεχώς την ισχύ των δυνάμεων που χρησιμοποιεί, έτσι ώστε ο επιτιθέμενος να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε αυτόν.

Οι τεχνικές του Wing Tzun πληρούν όλα τα κριτήρια μιας λειτουργικής αυτοάμυνας!
Οι 5 φάσεις της μάχης

1. Μάχη με τα πόδια
Άμυνα και επίθεση σε μεγάλη απόσταση

2. Καταπολέμηση με τα χέρια σας
Άμυνα και επίθεση στη μέση απόσταση

3. Καταπολέμηση με τους αγκώνες και τα γόνατα
Άμυνα και επίθεση σε μικρή απόσταση

4. Αγώνα με την κατοχή και ρίψη
Άμυνα σε σπασίματα, κρατήματα, πνιγμούς, λαβές και ρίψεις

5. Μάχη εδάφους
Άμυνα και επίθεση από το επίπεδο του έδαφους


Το Wing Tzun δεν μας βοηθά μόνο στην μάχη. Μέσω της συμπεριλαμβανόμενης γυμναστικής στις φόρμες, τις ρέουσες κινήσεις και το χαλαρό, ευέλικτο στυλ μάχης μαθαίνεις να χρησιμοποιείς το σώμα σου με φυσικό τρόπο. Η εκπαίδευση της αίσθησης της αφής στο Chi-Sao οδηγεί σε νέα συνείδηση του σώματος και σε ζωντανές προσαρμοσμένες αντιδράσεις. Αν μη τι άλλο μαθαίνουμε να διατηρούμε την ψυχραιμία μας σε καταστάσεις στρες και  αποκτάμε υγιή αυτοπεποίθηση.

"Το Wing Tzun είναι η καθαρή [απόλυτη] τέχνη της αυτοάμυνας!"
Ιστορία
Σχετικά με την ιστορία γέννησης του Wing Tzun υπάρχουν διαφορετικές παραδόσεις. Σε ποιο βαθμό αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν μπορεί πλέον να ελεγχθεί λόγω της έλλειψης επιστημονικών στοιχείων. Πάντως το σύστημα Kung Fu, Wing Tzun, αναπτύχθηκε πριν από περίπου 300 χρόνια.

Στην πιο διαδεδομένη εκδοχή της ιστορία γέννησης περιγράφεται ότι η βουδίστρια μοναχή Ng Mui ανέπτυξε ένα μαχητικό σύστημα για σωματικά αδύναμους, το οποίο  μπορούσε να ανταγωνιστεί με την γεμάτη δύναμη πολεμική τέχνη των μοναχών Shaolin. Δημιούργησε ένα σύστημα που βασίζεται στην ταοϊστική αρχή της υποχώρησης και μπορούσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία  σωματικά ανώτερους μαχητές kung fu.

Βασικά χαρακτηριστικά της πολεμικής τέχνης Wing Tzun είναι η εκμετάλλευση των εισερχόμενων δυνάμεων, οικονομία κινήσεων και η φυσικότητα των κινήσεων.

Η Ng Mui μετέδωσε τις γνώσεις της σε ένα κορίτσι που έπρεπε να αμυνθεί κατά ενός μαχητού που κατοικούσε στην περιοχή και την ενοχλούσε επανειλημμένος. Το όνομα αυτού του κοριτσιού ήταν Yim Wing Tzun και ήταν η πρώτη της μαθήτρια.
Συνεπώς η "Yim Wing Tzun"  έδωσε και το όνομα στο σύστημα. Κυριολεκτικά, Wing Tzun σημαίνει   "όμορφη άνοιξη" ή "διαρκής άνοιξη".

Το Wing Tzun Kung Fu διαδίδονταν στα κρυφά εντός της οικογενείας και στους πιο στενούς φίλους και στα πιο έμπιστα άτομα από γενιά σε γενιά.

Ο μέχρι των ημερών μας πιο αξιοσέβαστος Wing Tzun Kung Fu Grand Master, ο Yip Man, έφερε την πολεμική τέχνη στη δεκαετία του '50 για πρώτη φορά από την Κίνα στο Χονγκ  και την έκανε γνωστή  στο κοινό, αφού ήταν ο πρώτος που άνοιξε σχολή επίσημα. Διασημότερος μαθητής του ήταν ο Bruce Lee.

Από το θάνατο του Yip Man το 1972, το Wing Tzun Kung Fu εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο.

Το Wing Tzun που διδάσκεται από εμάς προέρχεται από το τελευταίο μαθητή master του Yip Man, τον Grandmaster Leung Ting.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου