Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ


Συχνά οι γυναίκες τοποθετούν την ανάγκη για αυτοάμυνα χαμηλά στις προτεραιότητές τους, καθώς υποθέτουν ότι μπορούν να αποφύγουν μία ενδεχομένως δύσκολη κατάσταση, απλώς με το να μην επιτρέπουν αγνώστους στο σπίτι τους, ή να μην περπατούν μόνες τα βράδια.





«Αυτό δεν μπορεί, δεν γίνεται να συμβεί ποτέ σε μένα.», σκέφτεται η πλειοψηφία των γυναικών.



Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζετε ότι:



• Περίπου τα 3/4 των επιθέσεων σε γυναίκες (με το 45% αυτών να περιλαμβάνει πολλαπλούς επιτιθέμενους), γίνονται από ανθρώπους που το θύμα γνωρίζει.

• Οι άγνωστοι είναι υπεύθυνοι μόνο για το 1/4 των επιθέσεων σε γυναίκες.

• Οι γυναίκες έχουν 6 φορές πιο πολλές πιθανότητες από τους άντρες να δεχθούν επίθεση.



Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν να ασκούνται στη γιόγκα, παρά στην αυτοάμυνα.

















ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ένα κομμάτι της αυτοάμυνας ασχολείται με το να δίνει χρήσιμες συμβουλές που βοηθούν στο να είμαστε ασφαλείς και σε διαρκή επαγρύπνηση. Μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές από ειδικούς είναι:



• Να έχετε αντίληψη του γύρω χώρου. Να περπατάτε μόνο σε καλά φωτιζόμενους και ανοιχτούς χώρους.

• Να μην κόβετε δρόμο μέσα από απομονωμένες περιοχές.

• Tη νύχτα να είσαστε πάντα μαζί με παρέα.

• Σιγουρευτείτε ότι οι φίλοι και οικογένειά σας γνωρίζουν το καθημερινό σας πρόγραμμα και το πού βρίσκεστε.

• Να δείχνετε με τη γλώσσα του σώματός σας μια αίσθηση αυτοπεποίθησης.



Σε περιπτώσεις επίθεσης σε γυναίκες οι ειδικοί λένε: Αν δεν πολεμήσεις θα πάθεις κακό. Είναι καλύτερο, λοιπόν, να πολεμήσεις με ό,τι μέσο διαθέτεις. Αν δεν το κάνεις, η ψυχολογική και συναισθηματική ζημιά που θα υποστείς θα είναι ανυπολόγιστη. Τα εξωτερικά τραύματα αντιθέτως θα επουλωθούν.



















Η ΛΥΣΗ

Το Κραβ Μαγκά είναι ένα σύστημα αυτοάμυνας με μεγάλη χρησιμότητα και πολλές εφαρμογές στις γυναίκες. Οι μαθητές σε αυτό εξασκούνται σε ρεαλιστικά σενάρια και μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις και κινδύνους σε συνθήκες υψηλής πίεσης. Όταν κάποιος δεχθεί επίθεση βρίσκεται σε διαδικασία πανικού και αν δεν έχει μάθει να αντιδρά αυτόματα, μπορεί να παγώσει. Το Κραβ Μαγκά εξομοιώνει την πραγματικότητα, ώστε να είναι κάποιος συναισθηματικά και σωματικά έτοιμος κάθε στιγμή.



Το Κραβ Μαγκά επίσης βοηθά στο να:

• Χτίσει τη αυτοπεποίθηση και την αντίληψή σου, ώστε να μπορείς να αποφύγεις μια επίθεση.

• Σου μάθει να αμύνεσαι ενάντια σε συχνές επιθέσεις που έχουν ως στόχο τις γυναίκες.

• Μάθεις να χρησιμοποιείς σωστά τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και καθημερινά αντικείμενα, ώστε να μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου όταν αυτό χρειαστεί.

• Σου διδάξει τεχνικές που αποδεδειγμένα λειτουργούν κάτω από συνθήκες πίεσης και να σου μάθει να αντιμετωπίζεις τον πανικό.



Μία μέση γυναίκα θα χρειαστεί 6 με 9 μήνες για να μάθει τις τεχνικές του Κραβ Μαγκά σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Παρ’ όλα αυτά, οι τεχνικές που διδάσκονται ακόμα και από το πρώτο μάθημα θα βοηθήσουν αμέσως. Οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται τα μαθήματα αυτοάμυνας και το Κραβ Μαγκά. Σε αυτό εμπεριέχονται τεχνικές που είναι εύκολες να μαθευτούν και να διατηρηθούν από γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματικής διάπλασης.

Και μια τελευταία συμβουλή. Να έχετε ως στόχο το να επενδύετε στον εαυτό σας και να του δίνετε τη γνώση και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται, στοιχεία που μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια σε κάποια στιγμή της ζωής σας.







Το παρόν δημοσιεύθηκε στο τεύχος 91 του περιοδικού «Μονοπάτι για τις Πολεμικές Τέχνες»



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αρκεί να αναφέρεται η πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου