Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (ARNIS - ESKRIMA - ΚΑLI) VIDEO

  



   ΙΣΤΟΡΙΑ:

     Η τεκμηριωμένη ιστορία για τις φιλιππινέζικες πολεμικές τέχνες είναι αρκετά ασαφής. Ένα από τα λίγα πράγματα που είναι γνωστά είναι ότι το Κάλι είναι η παλαιότερη τέχνη και το Άρνις/ Εσκρίμα είναι μεταγενέστερο, καθώς και ότι, σχεδόν από καταβολής των πολιτισμών της, η περιοχή είναι γνωστή για τις τεχνοτροπίες μάχης με τη χρήση μαχαιριών –ακόμα και η ονομασία «εσκρίμα» προέρχεται από το ισπανικό «εσγκρίμα», που σημαίνει «ξιφασκία».

      Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που υπάρχουν μάλλον στοιχειοθετούν την υπόθεση ότι πρόκειται για τέχνες που προέκυψαν από την αλληλεπίδραση μεταξύ τοπικών μαχητικών συστημάτων και μεθόδων που έφεραν οι Ισπανοί όταν κατέκτησαν τις Φιλιππίνες, από τον 16ο ως τον 19ο αιώνα.
      Σήμερα, τα Άρνις/Εσκρίμα έχουν εξελιχθεί και σε μαχητικό άθλημα, αν και κατά βάση διδάσκονται ως παραδοσιακή τέχνη. Εξελισονται δε συνεχώς συμφωνα με τις σημερινες αναγκες και των νεων δεδομένων.
     Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή δασκάλους του Κάλι είναι ο Νταν Ινοσάντο, ο οποίος σχετίστηκε με τον κινηματογραφικό αστέρα Μπρους Λι. Η πολεμική τέχνη Eskrima, έλκει την καταγωγή της από τις Φιλιππίνες.
      Έχει μια σημαντικά μακροχρόνια ιστορία εφαρμογής της στο πεδίο της μάχης, είτε σε ειρηνικές είτε σε πολεμικές περιόδους και αποτελεί μέχρι σήμερα το εθνικό μαχητικό σπορ των Φιλιππίνων, με την διδασκαλία του να απαντάται σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας αυτής.   
     Η κύρια διαφοροποίηση του σε σχέση με άλλα συστήματα πολεμικών τεχνών, έγκειται στο γεγονός πως στο Eskrima η εκπαίδευση του μαθητή στις τεχνικές με όπλα, (ραβδιά, κοντάρια, μαχαίρια, σπαθιά), ξεκινά από την αρχή της διδασκαλίας του και ταυτόχρονα με την διδασκαλία των τεχνικών της άοπλης μάχης, που επίσης αποτελεί μέρος του συστήματος και της ύλης που διδάσκεται.
      Η ιδέα αυτή προκύπτει από το γεγονός πως το σύστημα προσπαθεί από την αρχή ακόμα της διδασκαλίας του στον μαθητή, να τον προετοιμάσει και να του δώσει την ευελιξία να χρησιμοποιήσει κάποια από τις αρχικές γνώσεις που θα αποκομίσει, αναλόγως της κατάστασης που θα βρεθεί, δηλαδή αν θα χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπος με ένοπλο ή άοπλο αντίπαλο και φυσικά τι να πράξει και ο ίδιος ο διδασκόμενος σε μια τέτοια πιθανή κατάσταση, όντας και ο ίδιος ένοπλος ή άοπλος. Αυτήν την γρήγορη προσαρμογή του μαθητή σε μια τέτοια πιθανή κατάσταση, την διασφαλίζει το ίδιο το σύστημα, μέσα από το γεγονός πως οι περισσότερες τεχνικές με όπλα που διδάσκεται έχουν ακριβώς τις ίδιες αρχές κίνησης και εφαρμογές, ακόμα και εάν εκτελεστούν χωρίς όπλα.
     Έτσι, μέσω αυτής της διασύνδεσης μεταξύ εφαρμογών τεχνικών με όπλα και άοπλης μάχης, τα Eskrima / Arnis / Kali  είναι αναγνωρισμένα κυρίως για την άνετη πρακτική του εφαρμογή σε μια δυσχερή κατάσταση, καθώς και για την αποτελεσματικότητα τους σε αυτήν. 

     ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
     Η κινησιολογία των φιλιππινέζικων πολεμικών τεχνών θυμίζει, από πλευράς στάσεων και βημάτων, αρκετά τις κινέζικες, με τη διαφορά ότι στις πρώτες καθορίζεται αρκετά από τη χρήση των όπλων των οποίων χρησιμοποιούνται περισσότερο σε επιθέσεις στις μέρες μας,  ιδιαίτερα των ραβδιών ρατάν (είδος συμπαγούς καλαμιού) και των μαχαιριών σε τρία βασικά μήκη : μικρό, μεσαίο, μεγάλο.
     Οι τεχνικές τους περιλαμβάνουν άμυνες, παγιδεύσεις και αφοπλισμούς, άλλοτε σε ευθείες κινήσεις και άλλοτε σε κυκλικές και σχεδόν πάντοτε σε πολύ γρήγορες συνέχειες (αφοπλισμός και αντεπίθεση). Αναλόγως το σύστημα η εκπαίδευση μπορεί να περιλαμβάνει μονά ή διπλά ραβδιά, μονά ή διπλά μαχαίρια κ.α.

     ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ (Ή ΟΧΙ):
     Είναι σίγουρο ότι τα Κάλι/ Άρνις/Εσκρίμα θα φανούν πολύ ελκυστικά σε όσους ενδιαφέρονται για ένα ένοπλο σύστημα μάχης, το οποίο να είναι πιο κοντά στη σημερινή πραγματικότητα (κάτι το οποίο δεν μπορούν να υποστηρίξουν όσοι ασκούνται π.χ. στα παραδοσιακά κινέζικα ή ιαπωνικά όπλα) ή για ένα σύστημα αντιμετώπισης ανθρώπων οπλισμένων με τα όπλα αυτά. Οι τακτικές τους είναι ρεαλιστικές και άμεσες, μπορούν να ασκηθούν σε αυτές σχεδόν όλοι και ο εξοπλισμός που απαιτούν είναι ελάχιστος.          
     Αξίζει να σημειωθεί ότι η διδασκαλία των τεχνικών ραβδιού, μαχαιριού και άοπλης, έχουν σχετικά όμοια κινησιολογία, με μικρές διαφορές, έτσι ώστε ο ασκούμενος να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση (ένοπλου ή άοπλου).
    Επίσης η τεχνοτροπία των κινήσεων και οι προσθήκες / προσαρμογή των τεχνικών σε καθημερινα αντικείμενα, αλλά και σε όπλα όπως του γκλοπ και του πτυσσόμενου γκλοπ (FCS KALI), κάνουν τις Φιλιππινεζικες πολεμικές τέχνες πολύ χρήσιμες για επίλεκτα ή μη τμήματα των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας.
                       Αν τα παραπάνω σας φαίνονται ενδιαφέροντα, αξίζει τον κόπο να τους ρίξετε μια ματιά.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:
απλός αθλητικός εξοπλισμός (φόρμα, πεντάτσεπο στρατιωτικό παντελόνι,T-shirt), ραβδιά από ρατάν, εκπαιδευτικά μαχαίρια (ξύλινα, αλουμινίου ή πολυμερικά), προστατευτικά για τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου