Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη με το Γιάννης Σοφοκλέους

Ο Γιάννης Σοφοκλέους είναι ένας απο τους καλύτερους Έλληνες αθλητές του kickbox με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τώρα, είναι ο δεύτερος αθλητής στην ιστορία του Ελληνικού kickbox που κατάφερε και πήρε την ζώνη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, της WAKO. είναι ίσως ο σημαντικότερος τίτλος που μπορεί να πάρει αθλητής σε παγκόσμιο επίπεδο. Ελπίζουμε να την κρατήσει για πολλά χρόνια...

Καλημέρα Γιάννη, συγχαρητήρια για τη μεγάλη διάκριση. Είσαι άλλος ένας αθλητής που θυμίζει στον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη καρδιά…
Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το kickbox;
Βρίσκομαι περίπου είκοσι χρόνια στο χώρο, από δέκα χρονών. Οι επιρροές μου ήταν ταινίες με τον Bruce Lee.
Έχεις κατακτήσει πολλούς τίτλους στην καριέρα σου. Αυτός είναι ο σημαντικότερος; Γιατι;
Ναι είναι ο σημαντικότερος γιατί είναι της ομοσπονδίας της W.A.K.O. Είμαι ο δεύτερος που κατακτώ αυτόν τον τίτλο. Πρώτος ήταν ένας από τους δασκάλους μου, ο Πάρης Βασιλικός.
Πώς γίνεται κάποιος αθλητής τόσο υψηλού επιπέδου? Το ταλέντο παίζει ρόλο;
Το βασικό είναι το ταλέντο κάποιου σε συνδυασμό με τη θέλησή του και τη σοβαρή δουλειά. Επίσης είναι καλό να διαλέξει κανείς έναν προπονητή, γιατί αν αλλάζει συνέχεια δεν θα κάνει τίποτα στο χώρο μας. Ο δάσκαλός μου τόσα χρόνια είναι ο Καραίτης.
Τα σχεδιά σου για το μέλλον;
Θέλω να υπερασπιστώ αυτόν τον τίτλο σε όποια πρόκληση μου εμφανιστεί στι μέλλον γιατί δεν θέλω να τον χάσω.
Σχετικά με το kickboxing στην Ελλάδα και την αναπτυξή του, τι συμβουλές έχεις να δώσεις στους νέους αθλητές;
Τους νέους αθλητές θα τους συμβούλευα να ασχοληθούν με το kickboxing, να το αγαπήσουνε. Εμείς βρισκόμαστε σιγά σιγά στο τέλος της καριέρας μας και ανοίγουμε δρόμο για τους νέους, ώστε να σκεφτούν καλά τι θέλουν να κάνουν, να μας ακολουθήσουν και να διαγράψουν τη δική τους πορεία σε αυτό το άθλημα.
Εκτός από το σώμα, η ενασχόληση μα το άθλημα βοηθάει και αλλού;
Εκτός του ότι είναι μια πολύ καλή γυμναστική για τη φυσική κατάσταση βοηθάει στο μυαλό, την εκτόνωση και φυσικά το ήθος και την πειθαρχία.
Πως θα ήθελες να δεις το χώρο του αθλήματος σε μερικά χρόνια;
Θα ήθελα να υπάρχει μια ομοσπονδία που να ελέγχει τα πράγματα για να μπορέσουν όλοι οι αθλητες του kickboxing να είναι αγαπημένοι, ώστε αυτό να πάει μπροστά στην Ελλάδα. Οι Έλληνες αθλητές έχουν αποδείξει ότι έχουν σημαντικές επιδόσεις σε αυτό το άθλημα, αλλά δεν βοηθάει ο ένας τον άλλον ενώ υπάρχουν δυνατότητες.
Που αφιερώνεις τη νίκη σου;
Την αφιερώνω μέσα από την καρδιά μου στο γιό μου που είναι ενός χρόνου. Θα ήθελα να ασχοληθεί με το kickboxing και γενικότερα με τον αθλητισμό αλλά δεν θα τον πιέσω.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κυριάκο Κρητικόπουλο γιατί χωρίς τη βοήθειά του δεν θα έφτανα ώς εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου