Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Brazilian Jiu Jitsu: Η αέρινη πολεμική τέχνη

Οι ρίζες του Bjj 





Η ιστορία του Βrazilian Jiu-Jitsu ξεκινάει το 1917, όπου ο Ιάπωνας Μιτσούγιο Μαέντα, μαθητής του ιδρυτή του Τζούντο, Τζίγκορο Κάνο, δίδαξε την τέχνη του στον Carlos Gracie. Ο Μαέντα, ο οποίος είχε φύγει από την Ιαπωνία το 1904 για να επισκεφτεί πολλές χώρες στην πορεία του, όταν έφτασε στη Βραζιλία, το 1914, δίδασκε την τέχνη του χρησιμοποιώντας τον όρο Τζου Τζούτσου (Ζίου Ζίτσου, όπως είναι γνωστότερο στη Δύση). Ο Μaeda προσπάθησε να οργανώσει μια Ιαπωνική αποικία στην Βραζιλία και πολιτικά τον βοήθησε ο Gastao Gracie. Ο Maeda για να τον ευχαριστήσει αποφάσισε να διδάξει την τέχνη του στον μεγάλο γιο του Gastao, τον Carlos Gracie. Το 1921, η οικογένεια Gracie μετακόμισε στην Πόλη του Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου ο Carlos, σε ηλικία 17 ετών περίπου, άρχισε να διδάσκει ότι είχε μάθει στα αδέλφια του Gastao, Horhe και Οsvaldo. 


Ο Helio (μικρός αδελφός του Carlos) ουσιαστικά έμαθε βλέποντας τα αδέλφια του να προπονούνται, δεδομένου ότι δεν του επέτρεπαν να ασκηθεί, λόγω διαφόρων προβλημάτων υγείας… Ο Helio, όμως, ξεπέρασε τα όποια προβλήματα είχε, άρχισε να προπονείται και μετέπειτα να διδάσκει, μέχρι που έφτασε μάλιστα να γίνει ο κύριος εκπαιδευτής της σχολής. Εκείνη την περίοδο, ανακοίνωσε στα αδέλφια του για την ύπαρξη των αλλαγών που έκανε στο στυλ ιδιαίτερα στην μάχη εδάφους, καθώς και για τον διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας που πλέον εφάρμοζε. 

Ήταν ένας πολύ αδύναμος σωματικά άνθρωπος και γρήγορα κατάλαβε ότι για να χρησιμοποιήσει πολλές τεχνικές του Ju-Jutsu έπρεπε να καταβάλει μεγάλη δύναμη, έτσι λοιπόν άρχισε να προσθέτει νέες τεχνικές και να αφαιρεί ότι δεν ήταν λειτουργικό και χρειαζόταν δύναμη. Ο Ηelio Gracie έγινε πολύ γνωστός στην Βραζιλία για την συμμετοχή του και τις νίκες του σε αγώνες χωρίς όρουςενάντια σε βαρύτερους και δυνατότερους αντιπάλους που ήταν ασκούμενοι σε διάφορα μαχητικά στυλ και πολεμικές τέχνες. Για τις επιτυχίες του σε αγώνες χωρίς όρους, ο Helio παρασημοφορήθηκε και θεωρήθηκε ήρωας στην Βραζιλία, ενώ το μαχητικό στυλ της οικογένειας του απέκτησε την δική του ταυτότητα ως Gracie Jiu-Jitsu γνωστό τα τελευταία 20 χρόνια και ως Brazilian Jiu-Jitsu. 

O Helio Gracie απέκτησε 9 παιδιά στην ζωή του, τα οποία μεγάλωσαν στον κόσμο του Gracie Jiu-Jitsu και μερικά από αυτά καθώς και μαθητές τους, έγιναν από τους πιο γνωστούς δασκάλους στον κόσμο με πολλές επιτυχίες σε αγώνες Mixed Fight-(MMA), φέρνοντας μεγάλες αλλαγές στον κόσμο των Πολεμικών τεχνών τα τελευταία 20 χρόνια. 

Ήρθαμε σε επαφή με δύο από τους καλύτερους δασκάλους Bjj στην Ελλάδατον Άρη Χατζηιακώβου και τον Χρήστο Κ. Markez, υπεύθυνους της σχολής Gracie Barra Greece και μάθαμε τα πάντα για την «αέρινη» πολεμική τέχνη εν ονόματι Brazilian Jiu Jitsu. 

Το Bjj στην Ελλάδα 

«Το Brazilian Jiu-Jitsu ξεκίνησε στην Ελλάδα περίπου από το 1998 όταν ο Χρήστος Κ. Μαρκέζ επέστρεψε στην χώρα του από την Βενεζουέλα, όπου διέμενε για μερικά χρόνια. Εκεί διδάχτηκε από τον Isidoro Moreno, τον Kazeka Muniz και στην Βραζιλία από τον Vinicius Magalhaes-(απευθείας μαθητή του Carlos Gracie jr. γιο του Carlos Gracie) έναν από τους ποιο γνωστούς δασκάλους Brazilian Jiu-Jitsu στον κόσμο. Αυτόν εκπροσωπεί η σχολή μας «Gracie Barra Greece» επίσημα από το 2000, καθώς στην αρχή η διδασκαλία γίνονταν σε διάφορες σχολές χωρίς να υπάρχει μια συγκεκριμένη βάση. Στην Ελλάδα η ανταπόκριση του κόσμου ήταν με αρκετό σκεπτικισμό στην αρχή, καθώς η έλλειψη ενημέρωσης ή καθυστερημένης ενημέρωσης για τα παγκόσμια δρώμενα και η έλλειψη υποδομών της χώρας μας σε θέματα αθλητισμού, στάθηκε εμπόδιο στην γρήγορη εξέλιξη του στυλ. Παρόλα αυτά τα τελευταία 4 χρόνια και μετά από πολύ προσπάθεια και συνεχόμενους αγώνες σε Ελλάδα και εξωτερικό και πολλές επιτυχίες που σημείωσε η σχολή μας σε αγώνες BJJ και Grappling, ολοένα και περισσότερος κόσμος έρχεται να γνωρίσει το στυλ και να προπονηθεί.» 

Διαφορές- Ομοιότητες του Bjj με τις υπόλοιπες πολεμικές τέχνες 

To Βrazilian Jiu-Jitsu είναι μια Πολεμική τέχνη και μαχητικό άθλημα το οποίο βασίζεται στις ρίψεις και στις λαβές σε όρθια μάχη και κατά κύριο λόγο στην μάχη εδάφους, όπως καθηλώσεις, ακινητοποιήσεις, λαβές στα χέρια, πόδια, πνιγμούς και στραγγαλισμούς. Η προπόνησή του προσομοιάζει με αυτή του Judo, με σημαντικές όμως διαφορές στους κανόνες και ελευθερία που επιτρέπει πολύ περισσότερες τεχνικές. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο Brazilian Jiu Jitsu μοιάζουν αρκετά με τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε όλα τα στυλ του παραδοσιακού Ju-Jitsu και του Judo.”





Υπάρχουν κίνδυνοι; 

«Όλες οι αθλητικές δραστηριότητες έχουν κινδύνους και όποιος πει το αντίθετο θα σας πει ψέματα, παντός στατιστικά καθαρά μιλώντας το Brazilian Jiu-Jitsu έχει λιγότερους τραυματισμούς από το Ποδόσφαιρο ή το Μπάσκετ που είναι από τα πιο γνωστά αθλήματα στην κοινωνία και την χώρα μας. Στα 10 χρόνια που ασχολούμαστε με το στυλ δεν έχει σημειωθεί ποτέ κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Και φυσικά αυτό είναι και αποτέλεσμα σωστής προπονητικής και προσοχής. Ατυχήματα βέβαια πάντα μπορεί να συμβούν.» 

Ηλικίες που ενδιαφέρονται για το άθλημα; 

«Το BJJ είναι ένα στυλ για όλες τις ηλικίες και προτείνεται ιδιαίτερα για ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη φυσική δύναμη. Ανά τον κόσμο οι ασκούμενοι στο στυλ είναι από ηλικίας 5-6 ετών έως και 60-65.» 




Συνδυασμός Bjj και άλλων πολεμικών τεχνών (MMA) σε αγώνες χωρίς όρους. Αρκετοί είναι επιφυλακτικοί. Τι έχετε να τους πείτε; 

«To MMA-(αγώνες χωρίς ή με ελάχιστους όρους) είναι ένα μικρό κομμάτι σε ότι αφορά το Brazilian Jiu-Jitsu. Το στυλ μπορεί να έγινε γνωστό μέσα από τέτοιους αγώνες, όμως η προπόνηση του στυλ είναι καθαρά παλαιστική και χωρίς χτυπήματα. Συνήθως σε μια σχολή Brazilian Jiu-Jitsu με 100 μαθητές, οι 10 θα είναι που ενδιαφέρονται για αγώνες ΜΜΑ και θα προπονούνται και σε αυτό το κομμάτι. Ο περισσότερος κόσμος που προπονείται, το κάνει γιατί είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος εκγύμνασης, για αυτοάμυνα, για διασκέδαση, ή απλά για χόμπι, υπάρχουν λίγοι που το κάνουν αγωνιστικά και συμμετέχουν σε αγώνες Brazilian Jiu-Jitsu και Grappling και ακόμα λιγότεροι που ενδιαφέρονται για αγώνες ΜΜΑ.»

Γιατί το bjj δεν βρίσκεται στην λίστα των Ολυμπιακών αθλημάτων; Θα μπορούσε να μπει; «Το Βrazilian Jiu-Jitsu έγινε γνωστό στον κόσμο κατά κύριο λόγο την δεκαετία του 90 άσχετα αν ήταν πολύ γνωστό στην Βραζιλία από την δεκαετία του 60. Και αυτό οφείλεται στην εμφάνιση και την ραγδαία εξάπλωση των αγώνων χωρίς όρους. Στην Ολυμπιάδα όπως γνωρίζετε καλά, το να μπει κάποιο μαχητικό άθλημα ή κάποιο άθλημα γενικότερα είναι εξαιρετικά δύσκολο και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το τι θα μπει και τι θα βγει. Αυτή την στιγμή υπάρχει σαν Ολυμπιακό αγώνισμα, η Ελληνορωμαϊκή Πάλη, η Ελευθέρα Πάλη και το Judo. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για ακόμα ένα παλαιστικό στυλ να γίνει Ολυμπιακό άθλημα… «Εμπορικά δεν συμφέρει». Για τον ίδιο λόγο ή παρόμοιους λόγους έχουν μείνει εκτός Ολυμπιακών αγώνων και πολλά άλλα γνωστά στυλ Όπως για Παράδειγμα το Karate ή το Kick Boxing.» 

1 σχόλιο:

  1. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟ BLOG ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣEIΣ!

    Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ SPARTANFIGHTER

    ΑπάντησηΔιαγραφή