Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ιστορία του TANG SOO DO

Grand Master Hwang KeeΤο TANG SOO DO δεν είναι απλά ένα άθλημα, αλλά μια αρχαία πολεμική τέχνη τής οποίας τα ίχνη οδηγούν 2000 χρόνια πίσω, στη χερσόνησο της Κορέας. Στη μετάφραση της παραδοσιακής Κορεάτικης τέχνης TANG SOO DO, η λέξη ”Tang” παραπέμπει στη Δυναστεία Tang (617 - 907 μ.Χ) της Κίνας, “Soo” είναι το χέρι, αλλά αναφέρεται και στη γροθιά, την παλάμη, το χτύπημα ή άμυνα και “Do”, ο δρόμος της ζωής ή της τέχνης.Πηγή της είναι η κορεάτικη τέχνη SOO BAHK DO (60%), με προσθήκες από βορειοκινέζικες τεχνικές (30%) -Μέθοδος των Tang και Tai Yang Chi Chuan- και από νοτιοκινέζικες τεχνικές (10%).Το SOO BAHK DO ήταν σκληρό στυλ πάλης/μάχης χεριών και ποδιών που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της δυναστείας των Silla (57 π.Χ. 935 μ.Χ.) αλλά γνώρισε τη μεγάλη του άνθιση στη διάρκεια της δυναστείας των Koryo (935 μ.Χ. 1392 μ.Χ.). Εκείνη την εποχή, η Κορέα (η οποία περιελάμβανε τμήμα της σημερινής Κίνας και της Μαντζουρίας) ήταν διαιρεμένη σε τρία βασίλεια. Το μεγαλύτερο και το πιο ισχυρό ήταν τών Koguryo, που ιδρύθηκε το 37 π.Χ. και βρισκόταν στο βορειότερο τμήμα της Κίνας, στα σύνορα με την Κορέα. Το επόμενο μεγαλύτερο ήταν τών Paekche, που ιδρύθηκε το 18 π.Χ. κι’ έπειτα τών Silla, το οποίο ήταν το πιο μικρό και αδύναμο, που ιδρύθηκε το 57 π.Χ. και βρισκόταν στο νότιο τμήμα της Κορεάτικης χερσονήσου. 





Σε τύμβους της Δυναστείας Silla ανακαλύφθηκαν αγάλματα και τοιχογραφίες που αναπαριστούσαν αρχαίουςπολεμιστές σε κινήσεις πολεμικών τεχνών. Ωστόσο, πιστεύεται ότι οι πρωτόγονες φόρμες πολεμικών τεχνών είχαν αναπτυχθεί αρκετά πριν από εκείνη την εποχή. Ένα σύστημα -που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα- ονομαζόταν PAKCHIKI και χρησιμοποιούσε τεχνικές χτυπημάτων με το μέτωπο. Τά χτυπήματα αυτά γίνονταν ξαφνικά και με μεγάλη ταχύτητα έχοντας στόχο τη μύτη ή το στήθος του αντιπάλου. Τέτοιες τεχνικές συναντάμε και στο TANG SOO DO, όχι σαν βασικές τεχνικές αλλά μέσα σε φόρμες (Hyungs).

Όλες αυτές οι δυναστείες ανέπτυσσαν αυτές τις τέχνες μόνο μέσα σε κλειστούς στρατιωτικούς κύκλους. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας Silla δημιουργήθηκαν οι Hwa Rang Dan, ένα σώμα αριστοκρατών στρατιωτικών με σκοπό να προστατεύουν το βασίλειο, οι οποίοι ανάπτυξαν συστηματικά αμυντικές και επιθετικές μεθόδους, -τον πρόγονο θα λέγαμε- του TANG SOO DO, το Hwa Rang Do. Εισήγαγαν έναν κώδικα πέντε σημείων, που τέθηκε σε ισχύ από τον σπουδαιότερο μοναχό της χώρας τους, τον Won Kwang.

Οι Πέντε Κώδικες -Hwa Rang Do Oh Kye όπως ονομαζόταν- αποτελούν, ακόμη και σήμερα, ένα αναπόσπαστο κομμάτι του TANG SOO DO. Σχεδιασμένοι περίπου 1800 χρόνια πριν, αποτελούσαν το μοντέλο διαγωγής για τους πολεμιστές της εποχής.

Αυτοί είναι:

  • Πίστη στην πατρίδα
  • Υπακοή στους γονείς
  • Τιμή στις σχέσεις με φίλους & συντρόφους
  • Μην υποχωρείς στη μάχη
  • Μην αφαιρέσεις ζωή,εκτός και να δεν έχεις εναλλακτική λύση

Η δυναστεία που καθιερώνει τις Πολεμικές Τέχνες, ιστορικά είναι η δυναστεία των Yi, 1392μ.Χ. - 1907 μ.Χ. όπου με το στρατιωτικό εγχειρίδιο, βιβλίο "Moo Yei Do Bo Tong Ji" καταγράφει όλες αυτές τις προσμίξεις.

Το σύστημα, TAE KYUN, -το οποίο μελέτησε ο Grand Master Hwang Kee- θεωρείται ο “πατέρας” των πολεμικών τεχνών της Κορέας. Μαζί με το SOO BAHK DO (το οποίο επίσης μελέτησε ο Grand Master Hwang Kee) αποτέλεσαν τη βάση του TANG SOO DO. Ο ιδιοφυής αυτός Δάσκαλος κατάφερε να “παντρέψει” τις κορεάτικες αυτές τέχνες με την Μέθοδο των Tang (πρόσμιξη βορειο-κινέζικων και νοτιο-κινέζικων συστημάτων) αλλά και με κομμάτια από το KARATE-DO (Hyungs)του μεγάλου Δασκάλου Gichin Funakoshi και να δημιουργήσει το σύγχρονο TANG SOO DO με την ονομασία HWA SOO DO-MOO DUK KWAN η οποία δεν ήταν ιδιαίτερα (η ονομασία) δημοφιλής στο χώρο των μαχητικών τεχνών της Κορέας και έτσι αποφάσισε να του δώσει την ονομασία TANG SOO DO-MOO DUK KWAN.

To TANG SOO DO πήρε την οριστική του μορφή στη σύγχρονη εποχή, στις 9 Νοέμβριο του 1945, όταν ο Grand Master Hwang Kee άνοιξε το πρώτο του Dojang (σχολή) TANG SOO DO, στη Σεούλ και του έδωσε την επίσημη πια ονομασία MOO DUK KWAN.

MOO = Δέν θέλω μάχη
DUK = Πνευματική εκπαίδευση
KWAN = Χώρος σχολής
πηγές:
- περιοδικό «Μονοπάτι του Πολεμιστή»13ο τεύχος
- ιστοσελίδα UK Tang Soo (Soo Bahk) Do Federation -ιστοσελίδα Α.Σ. ΣΑΤΖΑ
- δοκίμιο Adrian Bates


To Hwa Rang Tang Soo Do δεν είναι κάποιο διαφορετικό σύστημα … Βασίζεται κατά 90% στην πρώτη περίοδο παρουσίασης του Tang Soo Do από τον Grand Master Hwang Kee και 10% στο Hwa Rang Do. Παρουσιάστηκε από τον Grand Master Ho Sik Pak (8ο Dan) το 1994 όταν ίδρυσε την αντίστοιχη παγκόσμια ομοσπονδία (Hwa Rang World Tang Soo Do Federation).

Ο Grand Master Ho Sik Pak (8ο Dan) ξεκίνησε το 1966 Tang Soo Do και εκπαιδεύτηκε στην Κορέα. Από το 1982 έως το 1994 ήταν μέλος της U.S. Tang Soo Do Moo Duk Kwan Federation της σημερινής U.S. Soo Bahk Do Federation.

To Hwa Rang Tang Soo Do αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από τον Κωνσταντίνο Τριγώνη (3ο Dan)