Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Σουν-Τζου στο Αιγαίο



του Απόστολου Αποστολόπουλου
Φυσικά δεν είναι τιμητικό, ούτε γενναίο να μην απαντάς με την ίδια γλώσσα στον αναιδή γείτονα που στέλνει τα αεροπλάνα του λίγα μέτρα πάνω από τα νησιά σου ή τα πολεμικά του πλοία έξω από τα λιμάνια τους. Ωστόσο στον πόλεμο (νεύρων για την ώρα) το σωστό είναι να διαλέγεις εσύ την ώρα και τον τόπο της μάχης και όχι να αφήνεις αυτή επιλογή στον αντίπαλο. Αν βεβαίως έχεις στα σχέδιά σου την περίπτωση να συγκρουστείς, στην έσχατη ανάγκη. Αν, δηλαδή, η ανοχή σου είναι ζήτημα τακτικής. Και όχι όπισθεν που μόλις και μετά βίας κρατιέται να μη γίνει τρεχάλα προς τα πίσω και ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Αλλά αυτό θα φανεί στην πράξη. Το «πολύ νωρίς» ή το «πολύ αργά» σε τέτοιες κρίσιμες περιπτώσεις φαίνεται, δυστυχώς, μόνο στο αποτέλεσμα.
Ο πιο διάσημος Κινέζος στρατηγός ( ο Σουν Τζου, 400-320 πΧ) έγραψε ότι το καλύτερο είναι να κερδίσεις ένα πόλεμο χωρίς να δώσεις μάχη. Η ταπείνωση του αντίπαλου είναι ασφαλώς μεγαλύτερη αν αποτύχει χωρίς καν να πέσει ηρωικά. Ο νικητής μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση αν παγιδεύσει τον αντίπαλο με τη στρατηγική του (τη δύναμη του μυαλού του) ενώ, ίσως, ήταν πιο αδύναμος ή λιγότερο έτοιμος ή πιο απρόθυμος να πάρει τα όπλα επειδή (μεταξύ άλλων) δεν διέθετε ισχυρούς συμμάχους. Εννοείται ότι ο Κινέζος στρατηγός δεν μιλούσε για περιπτώσεις απρονοησίας ή δειλίας. Η δειλία παραλύει το μυαλό, τη θέληση αλλά και την αξιοπρέπεια. Η απρονοησία οδηγεί στην καταισχύνη.
Πρόσφατα η ΕΥΠ συνέλαβε στη Σαμοθράκη θρακιώτη μουσουλμάνο για κατασκοπεία υπέρ της «μητέρας Τουρκίας», όπως δήλωσε στις ανακριτικές Αρχές. Ταυτόχρονα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η «αναιδής γείτων» περιλαμβάνει στα σχέδιά της (για θερμό επεισόδιο) τη Σαμοθράκη, ότι χίλιοι (Έλληνες) κομάντος έχουν αποσταλεί στα νησιά μας και ότι η ηγεσία της ΕΥΠ είχε, προ μηνός, επισκεφθεί την Κω. Επίσης η ΥΠΕΞ κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι οι τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο προκαλούν χωρίς, όμως, πρακτικό αποτέλεσμα. Η σύμπτωση αυτών των διόλου τυχαίων ενεργειών και πληροφοριών στέλνει, εξ αντικειμένου, στην «άλλη πλευρά» το μήνυμα ότι αυτή τη φορά είμαστε προετοιμασμένοι, όχι όπως στα Ίμια. Και προς εμάς εκπέμπονται σήματα ότι παρά τις αδυναμίες, οι αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες εργάζονται, δεν κοιμούνται, όπως παντογνώστες γραφιάδες και φλύαροι παραθυράτοι υποστηρίζουν. Ίσως αυτή η οπτική είναι αισιόδοξη αλλά η «αναιδής γείτων» έχει έτσι ή αλλιώς να επιλέξει την ανώδυνη (για το γόητρό της) αναδίπλωση ή μια παρακινδυνευμένη αναμέτρηση. 

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/08/blog-post_316.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου