Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Κανονισμών πάλης, εισαγωγή


Κανονισμών πάλης, εισαγωγή

Στη φωτογραφία: Κανονισμών πάλης, εισαγωγήwww.palema.gr
"Όπως όλα τα αθλήματα, η πάλη υπόκειται σε κανονισμούς που αποτελούν το "Νόμο παιδιάς" και καθορίζουν την πρακτική της, της οποίας αντικείμενο είναι η "πτώση" του αντιπάλου ή η ήττα του στα σημεία. Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σε όλα τα στιλ πάλης που διοργανώνονται υπό τον έλεγχο της FILA.
Το στιλ της ελληνορωμαϊκής και το στιλ της ελευθέρας έχουν τις εξής διαφορές:
Στην ελληνορωμαϊκή πάλη απαγορεύεται ρητά το κράτημα του αντιπάλου κάτω από τον γοφό, οι τρικλοποδιές και η ενεργή χρησιμοποίηση των ποδιών στην εκτέλεση κάθε ενέργειας.
Στην ελευθέρα πάλη αντίθετα επιτρέπεται το κράτημα του αντιπάλου από τα πόδια, η τρικλοποδιά και η χρησιμοποίηση των ποδιών στην εκτέλεση κάθε ενέργειας.

Στη γυναικεία πάλη απαγορεύονται ρητά οι λαβές διπλά κλειδιά (Double Nelson).
Η παραδοσιακή πάλη, που εξασκείται σε όλες τις χώρες του κόσμου, υπόκειται σε ειδικούς κανονισμούς, ανάλογα με την περιοχή όπου εξασκείται.
Οι παρακάτω κανονισμοί, που μπορούν να τροποποιηθούν ανά πάσα στιγμή, πρέπει να γίνουν γνωστοί και αποδεκτοί από όλους τους παλαιστές, προπονητές, διαιτητές και παράγοντες και όλοι όσοι ασχολούνται με το άθλημα οφείλουν να συμβάλλουν για μια πάλη συνολική και παγκόσμια μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας και του ευ αγωνίζεσθε με σκοπό την τέρψη των θεατών."
Διεθνής κανονισμός πάλης της FILA
Ας αρχίσουμε λοιπόν την εισαγωγή μας από την τελευταία παράγραφο την "τέρψη των θεατών".
Για να μπορέσουν οι θεατές να καταλάβουν, τι βλέπουν και γιατί δίνει ο διαιτητής τη συγκεκριμένη βαθμολογία, θα πρέπει να γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες της πάλης, του έκαστου στιλ που παρακολουθούν.
Μεγάλο ρόλο παίζει η οπτική μας γωνία κατά τη διάρκεια εκτέλεσης μιας λαβής. Πολλές φορές βλέπουμε την εκτέλεση μιας λαβής και νομίζουμε πως είναι 3 σημεία, επειδή από εκεί που καθόμαστε έτσι φαίνεται, όμως από την άλλη πλευρά που δεν έχουμε ορατότητα και ο ώμος του αμυνόμενου δεν έχει πάρει κλίση περισσότερο των 90 μοιρών, είναι 1 σημείο. Αυτό λοιπόν, πρέπει να το έχουμε υπόψη μας πριν αρχίσουμε τις διαμαρτυρίες. Με αυτό, δίνω ένα παράδειγμα, γιατί δεν είναι πάντα, όλα όπως νομίζουμε.
Επίσης κάποιες φορές ο διαιτητής μπορεί να σταματήσει μια λαβή επειδή είναι επικίνδυνη. Ο θεατής δεν θα πρέπει να διαμαρτύρεται. Ο διαιτητής κόβει τη λαβή για την προστασία του αθλητή από τραυματισμό. Αυτό που προέχει σε έναν αγώνα πάλης, είναι η σωματική ακεραιότητα των αθλητών, να γυρίσουν στο σπίτι τους υγιείς, όπως ήρθαν στο στάδιο. Πρέπει να καταλάβουμε, πως σε έναν αγώνα πάλης, ειδικά σε μικρές ηλικίες (παμπαίδες, παίδες), η ευθύνη του διαιτητή είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να έχει γρήγορα αντανακλαστικά, ώστε να προλαμβάνει έγκαιρα και να σταματά μια επικίνδυνη λαβή, πριν εξελιχτεί και επέλθει κάποιος τραυματισμός. Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να επαινούμε το διαιτητή και όχι να τον υβρίζουμε.
Οι προπονητές πρώτοι να δίνουν το καλό παράδειγμα και να μην ξεσηκώνουν τους φιλάθλους με άδικες διαμαρτυρίες και φωνές. Να καταλάβουν πως ο διαιτητής όσο διαρκεί ο αγώνας έχει δυο παιδιά που πρέπει να τα αισθάνεται σαν δικά του παιδιά. Να φροντίσει να μην τραυματιστούν, να τα ωθεί στο ευ αγωνίζεσθε και να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Εδώ καλείται ο προπονητής να συμβάλει και με τον παιδαγωγικό του ρόλο, ώστε να μη μένει πικρία, ούτε αίσθημα αδικίας στον αθλητή, εάν χάσει τον αγώνα.
Αυτά τα λίγα τώρα, θα τα ξαναπούμε την άλλη εβδομάδα.
Σας χαιρετώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου