Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

MMA


IMG_1790
Πάντα υπήρχε το ερώτημα για το ποιο μαχητικό άθλημα είναι το πιο ολοκληρωμένο και προσφέρει στον αθλούμενο την μεγαλύτερη δυνατή αυτοπροστασία. Κάπως έτσι ξεκίνησαν και στην Αμερική πριν μερικά χρόνια, οι πρώτοι  αγώνες, ανάμεσα σε αθλητές από διάφορα μαχητικά αθλήματα για να καταλάβουμε ότι κανένα μαχητικό άθλημα από μόνο του δεν προσφέρει την μέγιστη προστασία.
Στους αγώνες αυτούς που διεξάγονταν σε οκτάγωνο (κλουβί όπως λέγεται)  ένας αθλητής της πάλης ή του judo είχε πλεονέκτημα όταν «αγκάλιαζε» τον αντίπαλό του, αλλά μέχρι τότε  «έτρωγε» πολλά χτυπήματα ή και knock out, αν ο τελευταίος γνώριζε kick boxing ή muay thai. Φυσικά αντίστοιχο πρόβλημα είχαν οι αθλητές που γνώριζαν αθλήματα όρθιας μάχης, που όταν έπεφταν στο έδαφος, εγκατέλειπαν πολύ εύκολα.

IMG_1792
Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ένα νέο μαχητικό άθλημα, το ΜΜΑ. Για κάποιους μπορεί να μην θεωρείτε άθλημα, αλλά είναι, γιατί πολύ απλά διέπεται από κανόνες. Η διάρκεια των αγώνων είναι συνήθως 3 γύροι των 5 λεπτών, ενώ αν πρόκειται για διεκδίκηση τίτλου είναι 5 γύροι των 5 λεπτών. Ένας αγώνας μπορεί να τελειώσει με knock out, με υποταγή, διακοπή από τον διαιτητή ή τον γιατρό, εγκατάλειψη ή και να κριθεί στα σημεία. Οι αγωνιστικοί χώροι είναι τα οκτάγωνα ή τα ρινγκ, ενώ ερασιτεχνικοί αγώνες διεξάγονται και σε παλαιστικά  δάπεδα.


IMG_1823
Οι αθλητές  που αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο υποχρεωτικά γυμνάζονται σε διάφορα μαχητικά αθλήματα (kick boxing, muay thai, brazilian ju jitsu , judo, πάλη κλπ) για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των αγώνων ΜΜΑ, και φυσικά πρέπει να βρίσκονται  γυμνασμένοι και σε εξαιρετική φυσική κατάσταση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου