Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Συνέντευξη του δασκάλου Σι Μιάο Ντιέν στο περιοδικό "Λάμψη"


Ποια είναι η φιλοσοφία των  Σαολίν;
Ο Βουδισμός Τσαν του ναού Σαολίν προάγει την επίτευξη της φώτισης, μέσα από καθημερινές δραστηριότητες ή με τέχνες που τελούνται με απόλυτη αφοσίωση πνεύματος και σώματος χωρίς ιδιοτελής επιδίωξη και επιβεβαίωσης της έννοιας του εγώ. Τέτοιες δραστηριότητες εκτός από την κατάρτιση στις πολεμικές τέχνες είναι η καλλιγραφία, η ζωγραφική, η συγγραφή βιβλίων και διάφορα άλλα τυπικά που αφορούν καθαρά το θρησκευτικό μέρος των Σαολίν μοναχών. Εδώ είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δύο τάγματα μοναχών στο ναό. Το ένα ονομάζεται μελετητές μοναχοί Σαολίν, που ασχολείται κατά κύριο λόγο με το βουδισμό και λιγότερο με το πολεμικό Κουνγκ Φου και το άλλο τάγμα ονομάζεται μάχιμοι μοναχοί Σαολίν - και ασχολείται κατά κύριο λόγο με το πολεμικό Κουνγκ Φου μελετώντας τον
βουδισμό.
Το Σαολίν Κουνγκ Φου είναι μια ειδική γυμνασιακή κατάρτιση πολεμικής τέχνης, που ασκείται εδώ και αιώνες στο διάσημο ναό Σαολίν. Η τέχνη αυτή είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο χάριν στις διάφορες παραστάσεις που δίνονται κατά καιρούς παγκοσμίως, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι το Σάολιν Κουνγκ φου δεν είναι μόνον θέαμα.
Πάνω από όλα είναι μια τέχνη και όπως κάθε τέχνη έχει μια διαδικασία εκμάθησης και εξάσκησης για κάποιο χρονικό διάστημα, άλλωστε αυτό σημαίνει και ο όρος Κουνγκ Φου – αφιέρωση χρόνου και ενέργειας για την απόκτηση μιας δεξιότητας.
Για τους κινέζους ασκούμενους μοναχούς Σαολίν εκτός από τέχνη είναι και μέρος της θρησκείας τους. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με υψηλές ηθικές αξίες και αρχές που προέρχονται από τον Βουδισμό Τσαν ή Ζεν στα Ιαπωνέζικα.
Ο πρώτος πατριάρχης του βουδισμού Τσαν  και μεγάλος δάσκαλος του ναού Σαολίν είπε: "Παρόλο που ο στόχος της βουδισμού είναι η σωτηρία της ψυχής, το σώμα και η ψυχή δεν μπορούν να διαχωριστούν. Σε ασθενή φυσική κατάσταση κανένας δεν θα μπορέσει ποτέ, να εκτελέσει την αυστηρή κατάρτιση, η οποία είναι απαραίτητη ώστε να αποκτηθεί η πραγματική φώτιση".

2. Τι προσφέρει στον άνθρωπο που την επιλέγει;
Συνδυάζει μεγάλη ποικιλία τεχνικών κίνησης και γυμναστικής. Είναι ολοκληρωμένο σαν σύστημα γιατί καλλιεργεί πολλά πράγματα ταυτόχρονα όπως αντίληψη, ευκινησία και ευλυγισία, αντοχή και δύναμη. Επιπλέον αυξάνει το επίπεδο φυσικής και ζωτικής δύναμης του σώματος σε ένα βαθύτερο επίπεδο μιας και αυτή η γυμναστική είναι συνυφασμένη με την κινέζικη ιατρική που βασίζεται στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής μας ενέργειας, το ονομαζόμενο Τσι.
Για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί, θα έλεγα ότι είναι το κράμα της χάρης ενός χορευτή συνδυασμένη με την ευκινησία ενός ακροβάτη, την δύναμη ενός ζώου με την ταπεινότητα και την ευγένεια ενός μοναχού.
Είναι φυσική γυμναστική, με αερόβιες και αναερόβιες ασκήσεις, χωρίς όργανα, που ωφελεί ιδιαίτερα το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα.
Επίσης η καλή καύση που συντελείται, απελευθερώνει το σώμα από το περιττά λίπη και χωρίς μυϊκές υπερβολές, το διατηρεί φυσικό, δυνατό και ισορροπημένο.
Η άσκηση περιλαμβάνει τρέξιμο, στρέτσινγκ, ειδικές στάσεις, κινητικές ρουτίνες καθώς και ολοκληρωμένες  σειρές κινήσεων τα λεγόμενα Τάο Λου.
Τα Τάο Λου  είναι φόρμες όπου συνδυάζουν όλες τις παραπάνω ασκήσεις και αφορούν την εφαρμογή αυτής καθαυτής της πολεμικής τέχνης του Σαολίν Κουνγκ Φου.
Επίσης, σε ένα βαθύτερο επίπεδο άσκησης, οι ενεργειακές ασκήσεις Τσι Κουνγκ στοχεύουν σε μια εξισορρόπηση πνεύματος και σώματος που χαρακτηρίζεται από διαύγεια και εγρήγορση.
Σίγουρα όλοι λίγο-πολύ θα έχουμε δει ή ακούσει για τα εντυπωσιακά κατορθώματα των Σαολίν. Η τέχνη της καλλιέργεια της ζωτικής δύναμης ή αλλιώς Τσι Κουνγκ, κρύβεται πίσω από αυτήν την δύναμη.
Ο όρος Τσι Κουνγκ σημαίνει κατά λέξη «Καλλιέργεια της ζωτικής ενέργειας».
Οι ασκήσεις Τσι Κουνγκ είναι αργές κινήσεις που σε συνδυασμό με έναν ιδιαίτερο τρόπο αναπνοής, αποσκοπούν να αυξήσουν την ροή του αίματος σε όλο το σώμα, τρέφοντας με ζωτική ενέργεια (Τσι) τους ιστούς, τα κύτταρα και τα εσωτερικά όργανα. Ως αποτελέσματα είναι η τόνωση όλου του οργανισμού και του ενεργειακού δυναμικού του σώματος.
Συνιστάται για την καλή υγεία και την ολιστική ανάπτυξη του σώματος με έναν διαφορετικό τρόπο από ότι ο κλασικός δυτικός αθλητισμός.

3. Ποια είναι ψυχικά και σωματικά προσόντα που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να μαθητεύσει;
Εξαιτίας του εύρους των ασκήσεων, μαλακών και σκληρών που διαθέτει, μπορεί κάθε ηλικίας ενδιαφερόμενος να ασκηθεί, το μόνο απαραίτητο είναι θέληση και αγάπη για την κίνηση.
Ο μιμητισμός των διαφόρων ζώων το κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά, η δύναμη που αποπνέει στους νεότερους,  η ικανότητα και η χάρη εμπνέει τους μεγαλύτερους και η ευεξία και η ανανέωση τους γηραιότερους.
Kατά βάθος αυτό που χρειάζεται είναι καθαρή καρδιά, όρεξη για δουλειά και ένας ικανός δάσκαλος που θα τον οδηγήσει σε ένα ξεκάθαρο δρόμο που θα αρμόζει και θα αναδείξει τις ικανότητες του μαθητή, όλα τα υπόλοιπα έρχονται και αναπτύσσονται με τρόπο φυσικό... ο καθένας μπορεί να ασκηθεί και να προχωρήσει στο βαθμό της δεξιότητάς του, αρκεί να το δει σοβαρά σαν έναν τρόπο ανάπτυξής του.

4. Πρέπει να είναι βουδιστής στο θρήσκευμα; Παίζει ρόλο το φύλο;
Το Σαολίν Κουνγκ Φου προήλθε από το βουδιστικό Τσαν ή αλλιώς, πιο γνωστό ως Ζεν.
Οι ηθικές αξίες του Ζεν προστάτεψαν την ορθή χρήση του Σαολίν Κουνγκ Φου και η μέχρι σήμερα διατήρησή του οφείλεται στους μοναχούς Σαολίν, που με αυτοθυσία κράτησαν αυτήν την γνώση, αναλλοίωτη, μέσα στις ταραγμένες εποχές τις Κίνας για πολλούς αιώνες.
Εμείς διδάσκουμε το Σαολίν καθαρά ως πολεμική τέχνη, κρατώντας το επίπεδο κατάρτισης που εφαρμόζεται στο ναό Σαολίν εδώ και αιώνες, αλλά καμία σχέση δεν υπάρχει με το Βουδιστικό και θρησκευτικό μέρος του και μπορεί και πρέπει ο καθένας να λατρεύει την δική του θρησκεία.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν έχει σχέση με θρησκεία, ούτε απαιτείται από τον ασκούμενο υποταγή σε κάποιο δόγμα ή ιδιαίτερη φιλοσοφία.
Βέβαια ο σπουδαστής οφείλει να τηρεί τους βασικούς κανόνες της ηθικής, να μην είναι εριστικός, να μην προκαλεί και η συμπεριφορά του να είναι αντάξια της τέχνης που μαθαίνει.
Επίσης δεν παίζει ρόλο το φύλλο, μάλιστα στην Κίνα υπάρχει και γυναικείο μοναστήρι Σαολίν.

5. Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει;
Όσο μικρότερος κάποιος φυσικά τόσο καλύτερα, από την στιγμή που πειθαρχεί το παιδί, καταλαβαίνει στοιχειωδώς να επαναλαμβάνει κάποιες κινήσεις και φυσικά του αρέσει η γυμναστική, μπορεί να αρχίσει Κουνγκ Φου.
Η ηλικία των 6-7 είναι καλή να αρχίσει ένα παιδί διότι έτσι μπορεί να διατηρήσει την παιδική ελαστικότητα του που αν μη τι άλλο χάνεται κατά την εφηβεία. Ειδικά τα σημερινά παιδιά που το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας βρίσκονται καθηλωμένα σε ένα θρανίο και μια καρέκλα, έχουν πολύ ανάγκη την κίνηση.

6. Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντά στην πορεία της εκπαίδευσης του ένας μαθητής Σαολίν;
Τα πράγματα είναι απλά και η μόνη προϋπόθεση που απαιτείται είναι ένας δάσκαλος με γνώση και υπευθυνότητα αυτού που διδάσκει. Οι υποψήφιοι μαθητές οφείλουν να είναι πολύ υπεύθυνοι  και αυστηροί στην επιλογή του δάσκαλου τους. Πριν καταθέσουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτόν, να επισκεφθούν το μάθημα τόσο των αρχαρίων όσο και των προχωρημένων της σχολής, ώστε να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα για το τι μπορεί να τους προσφερθεί. Αν νιώσουν στην καρδιά τους ότι αυτό θέλουν, από κει και έπειτα, πρέπει πραγματικά να αφιερωθούν με πίστη και αφοσίωση στα χέρια του δασκάλου.  Αν ο μαθητής ασκεί καθημερινά Κουνγκ Φου  με ενδιαφέρον και όρεξη τα οφέλη δεν θα αργήσουν να έρθουν, φυσικά και αυθόρμητα.

7. Εσείς πως ακολουθήσατε αυτό το δρόμο;
Οικογενειακές καταστάσεις με ανάγκασαν να μεταναστεύσω με τον πατέρα του στην Γερμανία. Με έναν τρόπο θα έλεγα κινηματογραφικό… βρέθηκα στην αγκαλιά ενός δασκάλου Σαολίν Κουνγκ Φου του Λίανγκ Τσε (Liang Che)  και άρχισα στην ηλικία των 8 ετών, να διδάσκομαι την τέχνη αυτή χωρίς να ξέρω περί τίνος πρόκειται υπό την αυστηρή επίβλεψη του δασκάλου μου.
Η καταγωγή και το Γου Κουνγκ (Πολεμικού Κουνγκ Φου) του δασκάλου μου προέρχονται από τον μοναχό Λίανγκ Τσέ που έζησε κατά την περίοδο της δεύτερης καταστροφής του ναού Σαολίν (1723-1736). Την περίοδο εκείνη έφυγε με πολλούς μοναχούς από τον ναό, αναζητώντας νέο καταφύγιο. Αργότερα άφησε την μοναχική ζωή και δημιούργησε οικογένεια. Μετά το θάνατο του δασκάλου μου τα βήματά μου με οδήγησαν στην Κίνα, στις σχολές του ναού Σαολίν αρχικά και το θρησκευτικό συναίσθημα στον ίδιο τον ναό μετέπειτα.

8. Σκεφτήκατε ποτέ στην πορεία να εγκαταλείψετε;
Σαν μάχιμος μοναχός Σαολίν ποτέ, σαν δάσκαλος οφείλω να ομολογήσω πως ναι το σκέφτηκα…, χάριν στους μαθητές μου όμως είμαι εδώ και δίνω όλη μου την καρδιά στην διάδοση αυτή της τέχνης που λέγεται Σαολίν Κουνγκ Φου.

9. Τώρα είστε δάσκαλος. Πως ανεβήκατε σ' αυτό το σκαλοπάτι της ιεραρχίας;
Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης που πήρα από τον πρώτο μου δάσκαλο στην Γερμανία αλλά και μετά αρκετές φορές και για μεγάλα χρονικά διαστήματα έμεινα στο ναό Σαολιν. Μετά τον θάνατο του πρώτου μου δασκάλου, είχα την τιμή να με δεχθεί ως μαθητή ο  αρχιερέας Σι Χανγκ Τζουίν 35ης γενεάς μάχιμων δασκάλων του ναού, ένας από τους 18 αρχιερείς του μοναστηριού Σαολίν. Έμεινα κοντά του, εσώκλειστος στο ναό,  έξι χρόνια. Με την καθοδήγηση και τις διδαχές του τωρινού μου δασκάλου έφτασα ως τον πατριάρχη του ναού Φα Ουάνγκ (Fa Wang), Σι Γιάν Φο (Shi Yang Fo), 34η γενεάς ανώτατων δασκάλων Σαολίν.
Εκεί εκτός τις πολεμικές τέχνες και το βουδισμό Τσαν, σπούδασα την ιστορία του ναού. Πήρα από τον πατριάρχη του ναού ευλογίες και  υπογραφές για το βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μπατσιούλα, «Ιστορία και ο θρύλος του Shao Lin Gong Fu», που αναφέρεται σε ένα μεγάλο και αληθινό μέρος της ιστορίας των Σαολίν.
Στις 25-8-2005 ο δάσκαλος μου Σι Χανγκ Τζουίν, μου παρέδωσε μαζί με τις ευχές του και δύο αξιώματα του ναού. Το αξίωμα του αποστόλου Σαολίν μαζί με το όνομα Σι Μιάο Ντιέν της 36ης γενεάς μάχιμων Σαολίν και το δίπλωμα του δασκάλου για το Σαολίν Γου Κουνγκ μαζί με την άδεια ανοίγματος σχολής Σαολίν για οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

11. Έχετε ιδρύσει εδώ στην Ελλάδα τη σχολή "Η πηγή του νεαρού δάσους". Πότε και με ποια φιλοσοφία?
Η σχολή υπάρχει από το 2006 με το ενδιαφέρον του κόσμου που συνεχώς αυξάνεται. Σκοπός της σχολής και τον δασκάλων της είναι να μεταφέρει και να διατηρήσει το κλίμα και το πνεύμα της δουλειάς που γίνεται και στο ίδιο τον ναό Σαολίν, διαδίδοντας αυτήν την τέχνη με ειλικρίνεια και αφοσίωση πιστά στην αρχές του Σαολίν Κουνγκ Φου.

12. Υπάρχει προσέλευση εδώ στην Ελλάδα;
Μεγάλο ενδιαφέρον σημειώνεται τόσο από την προσέλευση νέων μαθητών στις σχολές μας όσο και από επισκέψεις ανθρώπων από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο στον δικτυακό μας τόπο www.shaolin.com.gr  Είμαστε αισιόδοξοι για την έκβαση της όλης πορείας των σχολών μας και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν να διαδοθεί αυτή η τέχνη σε όλη την Ελλάδα γιατί το αξίζει πραγματικά. Ο ναός Σαολίν - το σπίτι μας - εκτιμά την προσπάθεια που γίνεται εδώ και μας έχει ενισχύσει και με την παρουσία ενός άλλου κινέζου μάχιμου μοναχού Σαολίν - του Σι Μιάο Τζιέ που διδάσκει μαζί μου στην κεντρική σχολή που βρίσκεται στο Ίλιον (Ναυσικάς 49). Επίσης η "Πηγή του Νεαρού Δάσους" (το όνομα της σχολής μας) διατηρεί μια επιτυχή παρουσία εδώ και ένα χρόνο στην Κόρινθο και πριν από ένα μήνα άνοιξε 3ο παράρτημα της σχολής στα Σεπόλια στην Αθήνα.

13. Πόσα χρόνια διαρκεί η εκπαίδευση?
Αν θέλουμε να έχουμε μια καλή κατάρτιση μπορούμε να πούμε ότι  5 χρόνια είναι αρκετά για να φθάσει κανείς σε ένα πολύ καλό επίπεδο.
Τα πράγματα στην πράξη είναι σχετικά  και εξαρτώνται από την συνέπια του μαθητή, από το επίπεδο φυσικής του κατάστασης και άλλους παράγοντες. Κάποιος σπουδαστής κατανοεί  πιο εύκολα άλλος λίγο πιο δύσκολα και  είναι ένας συνδυασμός συγκυριών που καθορίζουν την εξέλιξη του μαθητή.
Είναι όμως σημαντικό να σταματήσουμε να μετράμε τον χρόνο για να έχουμε ένα αποτέλεσμα, τα οφέλη έρχονται από την πρώτη κιόλας προπόνηση και οφείλουμε να απολαμβάνουμε κάθε στάδιο και κάθε επίπεδο. Απλά ο δυτικός τρόπος σκέψης έχει την ανάγκη να μετρά τα πάντα και να περιμένει την ανταμοιβή μόλις τελείωση η "δουλειά". Εδώ η ανταμοιβή είναι η ίδια η "δουλειά"…

14. Είδαμε στην παράσταση πως οι παλιοί σας έλληνες μαθητές διαθέτουν αντάξιες ικανότητες  με τους κινέζους Σαολίν. Τι χρειάστηκε  για να φτάσουν σ' αυτό το επίπεδο;
Είναι ακόμα νωρίς για να γίνει τέτοια σύγκριση. Εμπιστοσύνη και αφοσίωση σε αυτό που κάνουν, αυτό τους δίνει δύναμη για να συνεχίζουν. Αυτό που είδατε στην παράσταση δεν είναι παρά ο καρπός μιας πολύ σκληρής δουλειάς. Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό-σκοπός αλλά το ίδιο το μονοπάτι.

15. Η προσωπική ζωή ενός Σαολίν είναι διαφορετική από των υπολοίπων;
Μια καθημερινότητα όπως όλων είναι και αυτή, κάποια γεγονότα μας συμβαίνουν τυχαία, αλλά ίσως είναι μοιραία να μας συμβούν και άλλα τα προκαλούμε. Αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που βλέπουμε τα γεγονότα, η ματιά που ρίχνουμε στους άλλους και αυτό που αισθανόμαστε για ότι μας συμβαίνει. Η αρετή επιτυγχάνεται με την αφιέρωση στον στόχο χωρίς εγωισμούς και υπερβολές και αυτό αντανακλά σε κάθε μας πράξη.

16. Ποια είναι η πιο σπουδαία συμβουλή που έχετε σαν φυλαχτό στη ζωή σας;
Ανοιχτός και έτοιμος για όλα ανά πάσα στιγμή, αν κάποιος είναι ελεύθερος από τα προ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου