Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ

krav_maga_autoamina_3.jpg
Για Πολίτες και Επαγγελματίες

Του Άλγουιν Ντίξον
Το Κραβ Μαγκά είναι το επίσημο ισραηλινό σύστημα αυτοάμυνας, το οποίο χρησιμοποιούν οι Δ.Α.Ι. (Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ), πολλές από τις ειρηνευτικές δυνάμεις στις Η.Π.Α και τη Βόρεια Αμερική, στρατιωτικές και ειδικές δυνάμεις στην Ευρώπη, καθώς και ομάδες προστασίας υψηλών προσώπων σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, το Κραβ Μαγκά έχει εδώ και χρόνια εξελιχθεί και σε ένα σύστημα πρακτικής, ρεαλιστικής και σύγχρονης αυτοάμυνας για πολίτες που θέλουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους αλλά και τους οικείους τους, από τους κινδύνους που καραδοκούν στη σύγχρονη κοινωνία.




krav_maga_autoamina_4.jpg
Αστυνομία και Στρατός 

Το Κραβ Μαγκά δεν είναι μια ακόμα ανασχεδιασμένη πολεμική τέχνη –υπάρχει για περίπου πενήντα χρόνια, περισσότερο δηλαδή από όσο υπάρχουν στη Δύση οι περισσότερες ανατολικές πολεμικές τέχνες. Δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από τον Ίμι Σντε-Ορ (Λίχτενφελντ), τον γέρο Ισραηλινό δάσκαλο (1910-1998) ο οποίος το ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν υπηρετούσε ως Επικεφαλής Εκπαίδευσης στη μάχη σώμα με σώμα και στην ανάπτυξη φυσικής κατάστασης για μάχη στις Δ.Α.Ι. (Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ). Όταν ήταν νεώτερος, ο Ίμι ήταν πρωταθλητής πυγμαχίας και υψηλού επιπέδου παλαιστής, με μεγάλη εμπειρία σε συμπλοκές στον δρόμο. Υπήρξε ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Εβραίων πολιτοφυλάκων στην πόλη που γεννήθηκε, την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όταν υπερασπίζονταν την περιοχή τους από τους τοπικούς φασίστες και τους Ναζί, πριν και κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πατέρας του Ίμι (ένα πρόσωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του) ήταν αστυνομικός και επικεφαλής των ντετέκτιβ της Μπρατισλάβα και δίδασκε στους ντετέκτιβ του (και στον Ίμι) αστυνομικές αμυντικές τακτικές, οι οποίες ήταν κατάλληλες για τις ανάγκες της εποχής. Ο Ίμι λοιπόν, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον στο οποίο τα μαχητικά αθλήματα, η διατήρηση της τάξης και οι άγριες συμπλοκές στον δρόμο ήταν εξίσου σημαντικά.

Ξεκινώντας το 1940 και μετά από μια οδύσσεια δύο χρόνων, ο Ίμι μετανάστευσε στην Παλαιστίνη (1942), στα εδάφη της οποίας το 1948 δημιουργήθηκε το Ισραήλ. Εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης, το Ισραήλ βρέθηκε αμέσως σε πόλεμο με τους γείτονές του και δεν είχε την πολυτέλεια να περνάει τους νεαρούς στρατιώτες του από εξάμηνη βασική εκπαίδευση -στην κυριολεξία κατατάσσονταν και στέλνονταν να πολεμήσουν. Λόγω αυτής της κατάστασης, ο στρατός του Ισραήλ χρειαζόταν ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα μάχης σώμα με σώμα, ένα σύστημα που θα μπορούσε να διδαχτεί και να μαθευτεί πολύ γρήγορα, θα μπορούσε κανείς να το θυμάται εύκολα και θα είχε πολλές εφαρμογές. Έτσι, γεννήθηκε το Κραβ Μαγκά στο Ισραήλ και έκτοτε μελετήθηκε, δοκιμάστηκε, βελτιώθηκε και αναπτύχθηκε εκτενώς, έτσι ώστε οι σημερινές του τεχνικές να μπορούν να εφαρμοστούν από σώματα ασφαλείας, ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις, ομάδες προστασίας υψηλών προσώπων, καθώς και για τη δημιουργία προγραμμάτων αυτοάμυνας για άντρες, γυναίκες και παιδιά. Το Κραβ Μαγκά είναι σήμερα το επίσημο σύστημα μάχης σώμα με σώμα και αυτοάμυνας για τις Δυνάμεις Άμυνας και Ασφαλείας του Ισραήλ, για την Εθνική και Στρατιωτική Αστυνομία της χώρας, για τις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και για τις Αντιτρομοκρατικές Δυνάμεις.

Το Κραβ Μαγκά έχει επεκταθεί και πέρα από το στρατιωτικό περιβάλλον (από το 1964, όταν ο Ίμι τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία) και προσφέρεται πλέον -μετά από κάποιες προσαρμογές- σε περιβάλλοντα πολιτών. Η μέθοδος διδάσκεται πλέον στα σχολεία, ως μέρος του εθνικού προγράμματος εκπαίδευσης, καθώς και σε ιδιωτικά ιδρύματα και οι μαθητές του είναι άντρες, γυναίκες και παιδιά, ενώ η διδασκαλία του γίνεται υπό την αιγίδα του Ισραηλινού Υπουργείου Αθλητισμού και Παιδείας -πολύ λίγα συστήματα αυτοάμυνας έχουν τόσο σαφή ιστορία ή στοιχεία αξιοπιστίας. Πέρα από το Ισραήλ, το σύστημα έχει εξαπλωθεί στη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική και πλέον διδάσκεται με επιτυχία στη Σκανδιναβία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ εξαπλώνεται και σε πολύ περισσότερες χώρες σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με ειδικούς στις πολεμικές τέχνες και εκπαιδευτές στρατού και δυνάμεων ασφαλείας από όλον τον κόσμο που πέρασαν από την εκπαίδευση στο Κραβ Μαγκά, τα πιο εντυπωσιακά και σημαντικά χαρακτηριστικά του συστήματος είναι ότι (1) οι τεχνικές είναι εξαιρετικά πρακτικές και αποτελεσματικές στον δρόμο, (2) η εκμάθησή τους είναι εύκολη και η εκτέλεσή τους φυσική, και, (3) οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να αποκτήσουν και να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο ικανότητας μέσα σε μια σχετικά σύντομη περίοδο εκπαίδευσης. Οι παράγοντες αυτοί είναι ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή ενός συστήματος αυτοάμυνας και ανάπτυξης μαχητικών ικανοτήτων, επειδή οι περισσότεροι ιδιώτες, υπηρεσίες ή εταιρείες δεν έχουν την πολυτέλεια να αφιερώσουν στο προσωπικό τους μακρόχρονες περιόδους εκπαίδευσης.

krav_maga_autoamina_2.jpg
Κραβ Μαγκά για Όλους 

Αν το Κραβ Μαγκά λειτουργεί καλά για τα Σώματα Ασφαλείας που γενικά έχουν περιορισμένο χρόνο εξάσκησης και πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με τη χρήση της βίας, φανταστείτε τι μπορεί να κάνει για πολίτες που δεν έχουν τους ίδιους περιορισμούς όταν αμύνονται απέναντι σε μια επίθεση. Οι ασκούμενοι μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τις τεχνικές του Κραβ Μαγκά σε μια πλειάδα καταστάσεων, μεταξύ των οποίων οι ασυνήθιστες ή αντίξοες συνθήκες όπως το σκοτάδι, από καθιστή ή ξαπλωτή θέση, με περιορισμένη ελευθερία κίνησης και κάτω από συνθήκες εξάντλησης. Οι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν δημιουργικές μεθόδους προπόνησης, ώστε να φέρουν τους μαθητές τους στην κατάλληλη κατάσταση σωματικής, ψυχολογικής και συναισθηματικής πίεσης ενώ εκτελούν τεχνικές αυτοάμυνας. Αυτό γίνεται για να τους προετοιμάσουν για την πραγματικότητα, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις του δρόμου.

Ο Εγιάλ Γιανίλοβ, αρχί-εκπαιδευτής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κραβ Μαγκά (International Krav Maga Federation), ο άνθρωπος ο οποίος υπήρξε ο κοντινότερος βοηθός του Ίμι επί δεκαπέντε χρόνια, ο μόνος που κατέχει το υψηλότερο επίπεδο του Κραβ Μαγκά και το δίπλωμα αριστείας από τον Ιδρυτή και είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την εξάπλωση του Κραβ Μαγκά σε όλον τον κόσμο, πιστεύει ότι αυτή η διάσταση της εκπαίδευσης είναι εξαιρετικά σημαντική. «Το τελευταίο που θέλει κανείς από μια εκπαίδευση αυτοάμυνας είναι το να πάρει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας», λέει ο Εγιάλ. Στο Κραβ Μαγκά, οι μαθητές διδάσκονται να αντιδρούν από φυσικές στάσεις και όχι να παίρνουν μια μαχητική στάση πριν την συμπλοκή. Αυτό οφείλεται στο ότι οι επιθέσεις συχνά συμβαίνουν όταν ο αμυνόμενος δεν βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας. Οι μαθητές του Κραβ Μαγκά, λοιπόν, εκπαιδεύονται στο να εκτελούν τεχνικές άμυνας όταν κάθονται, είναι ξαπλωμένοι, όταν πέφτουν προς τα πίσω, στο κρεβάτι τους, στο αυτοκίνητό τους και σε άλλες καταστάσεις όπου η κίνηση είναι περιορισμένη. Όταν ρωτάται για τη διαφορά μεταξύ της εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού ή προσωπικού σωμάτων ασφαλείας και πολιτών, ο Εγιάλ απαντά, «Είτε ο επιτιθέμενος προσπαθεί να μαχαιρώσει έναν νεαρό, είτε ένα μέλος των Ε.Κ.Α.Μ., εγώ θα δώσω και στους δύο την ίδια τεχνική, καθώς είναι η καλύτερη που έχω για τη συγκεκριμένη επίθεση. Η τεχνική περιλαμβάνει μια αποφασιστική αντεπίθεση, όμως το τελικό στάδιό της θα είναι διαφορετικό, το επίπεδο επιθετικότητας στο μάθημα θα είναι πολύ υψηλότερο για τον αστυνομικό και μερικές από τις ασκήσεις της προπόνησης δεν θα είναι οι ίδιες. Επίσης, ο αστυνομικός συνήθως έχει μαζί του όπλο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει προς όφελός του και μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με απειλές ή επιθέσεις τις οποίες ένας πολίτης δεν θα αντιμετωπίσει -και το αντίστροφο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όλοι θα διδαχτούν προσεγγίσεις, τεχνικές και ασκήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που εμείς ξέρουμε, όλες σύμφωνα με τις ανάγκες που θέλουν να καλύψουν».

Λέγεται ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο στις πολεμικές τέχνες και ότι μια γροθιά είναι μια γροθιά και ένα λάκτισμα ένα λάκτισμα. Το Κραβ Μαγκά έχει να προσφέρει έναν μεγάλο αριθμό τεχνικών, τακτικών, εκπαιδευτικών μεθόδων και ειδικών ασκήσεων, καθώς καθημερινά εμφανίζονται καινούργιες καταστάσεις κάπου στον κόσμο -ειδικά στο ταλαιπωρημένο από τον πόλεμο Ισραήλ, όπου για πολλούς Ισραηλινούς είναι θέμα ζωής και θανάτου το να έχουν νέες λύσεις για νέες (ή και παλιές) δύσκολες περιστάσεις. Το Κραβ Μαγκά είναι ένα σύγχρονο σύστημα, το οποίο στηρίζεται σε μια λογική, συνολική αντίληψη, είναι βασισμένο στην εμπειρία και έχει στόχο να σώζει ζωές.

Πέρα από το δημιουργικό και έντονο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, το Κραβ Μαγκά έχει αποδείξει ότι δεν χρειάζεται να είστε το θύμα, ούτε να ασκείστε σε περίπλοκες ή εντυπωσιακές κινήσεις για να μπορέσετε να βγείτε από μια βίαια ή δυνητικά βίαια κατάσταση. Η άμυνα (και στις περισσότερες περιπτώσεις οι ταυτόχρονες αντεπιθέσεις) του Κραβ Μαγκά βασίζεται στα μοντέλα, με αποτέλεσμα οι ίδιες αρχές και οι τροποποιημένες τεχνικές να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μπλοκάρει κανείς μια γροθιά ή μια επίθεση με μαχαίρι -αυτό κάνει το Κραβ Μαγκά εύκολο στην εκμάθηση και εύκολο να το θυμηθεί κανείς όταν το χρειαστεί.

«Όταν ξεκινάμε σε μια καινούργια χώρα», λέει ο Γιανίλοβ «κάνουμε σεμινάρια και εντατικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Στο δεύτερο στάδιο, εκπαιδεύουμε ανθρώπους έμπειρους στις πολεμικές τέχνες να γίνουν εκπαιδευτές του Κραβ Μαγκά. Ένα σεμινάριο για το ευρύ κοινό διαρκεί μια ή δύο ημέρες (5-10 ώρες) και καλύπτει άμυνα απέναντι σε συνηθισμένες επιθέσεις -άοπλες, με κοφτερά όπλα, απειλές με πυροβόλα όπλα- ενώ καλύπτονται και τομείς όπως οι αποδράσεις από επικίνδυνους πνιγμούς και κλειδώματα, οι τακτικές συμπλοκής και οι αφοπλισμοί.

Τα περισσότερα από αυτά τα σεμινάρια γίνονται από υψηλόβαθμους ειδικούς της οργάνωσής μας, οι οποίοι έχουν διδάξει στρατιωτικό προσωπικό και προσωπικό σωμάτων ασφαλείας σε όλον τον κόσμο, καθώς και ομάδες ειδικών δυνάμεων, ομάδες προστασίας υψηλών προσώπων και αντιτρομοκρατικές μονάδες. Τα σεμινάρια και τα μαθήματά μας έχουν παρακολουθήσει επίσης χιλιάδες πολίτες (άντρες, γυναίκες και νέοι) και έχουν εκπαιδευθεί κοντά μας εκατοντάδες Εκπαιδευτές του Κραβ Μαγκά σε όλον τον κόσμο.»

Αναδημοσίευση από το τεύχος 79 του περιοδικού Μονοπάτι για τις Πολεμικές Τέχνες
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αρκεί να αναφέρεται η πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου