Η μαχητική Τέχνη Jeet Kune Do (Way of the Intercepting Fist) δημιουργήθηκε από τον θρυλικό Bruce Lee. Αποτελεί μία σύγχρονη πολυμορφική μαχητική τέχνη με στόχο την ρεαλιστική εξοικείωση του μαχητή σε όλα τα πεδία μάχης (Ranges: Kicking, Punching, Trapping, Standing Grappling, Ground Fighting) και στην ανάπτυξη των μαχητικών δεξιοτήτων μέσω ουσιαστικής τεχνογνωσίας και έκφρασης σε σύγχρονες προπονητικές μεθόδους. Επίσης μέσα σε όλα τα μαχητικά συστήματα των πολεμικών τεχνών, μπορεί κάποιος ο οποίος κάνει ένα προκαθορισμένο σύστημα πολεμικής τέχνης, όπως Boxing, Muai Tai, Karate Do, Judo, Jiu Jitsu, Aikido, Kung Fu και άλλα, να μάθει να εκφράζεται με τον τρόπο φιλοσοφίας του JKD.
Η μαχητική θεωρία του JKD (Jeet Kune Do) διδάσκεται με επιστημονική τεκμηρίωση, ανάλυση και κατακερματισμό των επιμέρους παραγόντων που την διέπουν.
Τίποτα δεν θεωρείται απόλυτα δεδομένο και μέσο αυτής της συνεχούς "αμφισβήτησης" προωθείται ηαπρόσκοπτη αναζήτηση πιο αποδοτικών μεθόδων. Σε τελική ανάλυση το JKD είναι μία επιστήμη "επίλυσης προβλημάτων και μαχητικής διαπαιδαγώγησης" και μπορεί να οριστεί ως: "Χρησιμοποιώντας καμία οδό σαν οδό, κανένα περιορισμό σαν το μόνο περιορισμό".
Η μαχητική Τέχνη JKD διαθέτει επίσημη ύλη (Jun Fan Arts), η ύλη απαρτίζεται από ένα σύμπλεγμα τεχνικών, γυμνασμάτων, προπονητικών μεθόδων και θεωριών όπου αποτελεί το θεμελιώδες οπλοστάσιο του μαχητή. Οι προπονήσεις διεξάγονται με την μορφή cross-training, equipment-training (γάντια στόχοι, Thai pads, σάκοι, sticking hands με κλειστά μάτια). Δίνεται έμφαση στο συχνό sparring του ασκούμενου (με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό).
Ο Bruce Lee άντλησε και μετάτρεψε στοιχεία από συνολικά 26 μαχητικά συστήματα όπως: Western Boxing, Western Fencing, French Savate, Japanese Judo, Japanese Jiu-jitsu, Western Wrestling, Muay Thai, Burmese Bando, διάφορα Βόρεια και Νότια στυλ Kung-Fu.
Η ύλη πιo συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
1. Τεχνικές χτυπημάτων με τα χέρια και τους αγκώνες
2. Τεχνικές λακτισμάτων και χτυπημάτων με τα γόνατα
3. Τεχνικές κλειδωμάτων αρθρώσεων
4. Τεχνικές πνιγμών και ασφυξίας
5. Πάλη (όρθια και εδάφους), ρίψεις, τεχνικές takedown και sweeping
6. Jun Fan Weaponry (ραβδιά, μαχαίρια, Balisong, Tabak Toyok)
Κάθε ασκούμενος έχει διαφορετικό σωματότυπο και μαχητικές ικανότητες, μέλημα της τέχνης του JKD είναι ο εντοπισμός των μαχητικών μειονεκτημάτων κάθε ασκούμενου και η ενίσχυση των αθλητικών δεξιοτήτων (Attributes). Ο Bruce Lee θεωρούσε ότι ο μαχητής δεν πρέπει να είναι απλώς ένας καλός τεχνίτης, αλλά ένας ολοκληρωμένος αθλητής με υψηλές δεξιότητες (συγχρονισμός, χρονισμός, αντοχή, κιναισθητική αντίληψη, εκρηκτικότητα, ακρίβεια, ρυθμός, σωματική και εγκεφαλική ταχύτητα κτλ.).
Οι ασκούμενοι ακολουθούν ως καθοδηγητική γραμμή τα εξής: οικονομία ενέργειας, απλότητα, αμεσότητα, αποδοτικότητα, σωστή μηχανική σώματος, συνεχόμενη ροή και αρμονική μετάβαση από ένα μαχητικό πεδίο σε ένα άλλο κτλ. Ένας ασκούμενος στο JKD προετοιμάζεται στο να μπορεί να αντιμετωπίσει μαχητές από άλλες μαχητικές τέχνες, ο Bruce Lee και ο Paul Vunak παρατήρησαν ότι σε αληθινές οδομαχίες κάποιος χάνει συνήθως για 3 κύριους λόγους:
1) Συνήθως ο χειρότερος αντίπαλος είναι αυτός που έχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από τον άλλο.
2) Χαμηλές δεξιότητες πχ. Ένας μαχητής υστερεί σε σωματική αντοχή.
3) Άγνοια για το μαχητικό πεδίο του αντιπάλου πχ. Ένας μαχητής εξειδικευμένος σε λακτίσματα, αλλά με μηδαμινή εμπειρία σε μάχη εδάφους.
Στο JKD οι ασκούμενοι είναι πάρα πολύ προσαρμοστικοί και αντιλαμβάνονται την τεχνοτροπία του αντιπάλου άμεσα, έτσι παρασύρουν τον αντίπαλο σε άλλα πεδία όπου έχουν περισσότερες πιθανότητες και επιδεξιότητα.
Η εκπαίδευση στο JKD είναι προοδευτική και μπορεί να παρομοιαστεί σαν την εκμάθηση που είχαμε στο σχολείο. Πρώτα ο ασκούμενος μαθαίνει την αλφαβήτα (στάση σώματος, απλά χτυπήματα με τα χέρια και αποκρούσεις), ύστερα μαθαίνει να γράφει λέξεις και προτάσεις (προχωρημένες τεχνικές), ύστερα μαθαίνει να γράφει ενότητες (ελεύθερες τεχνικές), ύστερα μαθαίνει γραμματική και συντακτικό (γυμνάσματα, θεωρίες, στρατηγικές και sparring). Όπως ένας μαθητής γίνεται αυτοδύναμος στο να μπορεί να γράψει μόνος του εκθέσεις, έτσι και ο ασκούμενος στο JKD έχει πάρει όλα τα εφόδια για να μπορεί να μάχεται. Έπειτα ο μαθητής πάει στο πανεπιστήμιο να εξειδικευτεί όπου έχει κλίση, το ίδιο ισχύει για τον ασκούμενο στο JKD, εντοπίζουμε την μαχητική κλίση του ασκούμενου και την ενισχύουμε, εδώ το ταξίδι της αυτοανακάλυψης μόλις αρχίζει...
Το JKD είναι μία εξελικτική διαδικασία και όχι ένα προιόν, το JKD είναι η προσωπική έκφραση του ατόμου και αυτό δεν μπορεί να διδαχτεί. Αυτό που μπορεί να διδαχτεί και διδάσκεται είναι οι αρχές (Principles) και οι ιδέες (Concepts) που θα οδηγήσουν τον ασκούμενο στην απελευθέρωση από την στείρα απομίμηση μαχητικών τεχνικών. Ο ασκούμενος ακολουθεί 2 παράλληλες πτυχές της Τέχνης:
1) Self-preservation. Ο ασκούμενος εξασκείται στην αποδοτική αυτοάμυνα, ως πρώτο στόχο.
2) Self-perfection. Ο ασκούμενος εξασκείται στην βελτίωση και τελειοποίηση των μαχητικών ιδιοτήτων του, μέσω εξελιγμένων γυμνασμάτων.
Ο Bruce Lee δημιούργησε ένα οδηγό τεσσάρων βημάτων για την επίτευξη της προσωπικής διαφώτισης του ανθρώπινου πνεύματος (4 αρχές που μπορούν πραγματικά να περιγράψουν το νόημα του JKD.
· Αναζήτησε την δική σου εμπειρία.
Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, σκέφτεται, συλλογίζεται, πράττει διαφορετικά. Δεν υπάρχουν έτοιμες "μαγικές συνταγές" που μπορεί να εφαρμοστούν από όλους τους ανθρώπους στον ίδιο βαθμό. Η αναζήτηση προσωπικών εμπειριών είναι ο μόνος τρόπος αφύπνισης και εξύψωσης της συνειδητότητας!
· Απορρόφησε ότι είναι χρήσιμο.
Στην ζωή μας πρέπει να είμαστε ανοικτοί σε όλων των ειδών γνώσεων, δίχως παρωπίδες και κρίνοντας ότι είναι χρήσιμο και μας αντιπροσωπεύει να το ενσωματώνουμε σαν βίωμα!
· Απέρριψε ότι είναι άχρηστο.
Δίχως ενδοιασμούς και ηθικούς φραγμούς ότι θεωρούμε ότι δεν μας αντιπροσωπεύει ή η λειτουργικότητα είναι μηδαμινή (Φυσικά μετά από ανάλυση και σκέψη) το βάζουμε στην άκρη και προχωρούμε ακάθεκτα στην ζωή μας!
· Πρόσθεσε ότι είναι πραγματικά δικό σου.
Το προσωπικό στοιχείο, η αυτοδημιουργία είναι στοιχεία που αναδεικνύουν τις ψυχικές δυνάμεις του ατόμου και συμβαδίζουν με τον ψυχισμό που το διακατέχει. Είναι η επισφράγιση της γνώσης μέσα από το προσωπικό πρίσμα, η είσοδος προς την ελευθερία, στην αυτοβούληση, στον αυθορμητισμό και αποτελεί την εγγύηση για μία αρμονική και ήρεμη ζωή!
Bruce Lee
Ο Bruce Lee ήταν ένας Κινεζοαμερικανός καλλιτέχνης των πολεμικών τεχνών και ηθοποιός. Δημιούργησε την μοντέρνα μαχητική τέχνη Jeet Kune Do. Από πολλούς θεωρείται μεγαλύτερος ηθοποιός πολεμικών τεχνών στον 20ό αιώνα και παρά το γεγονός ότι έκανε λίγες ταινίες, καταγράφηκε στη συνείδηση των θαυμαστών του ως είδωλο.
Γεννήθηκε στο San Fransisco στις 27 Νοεμβρίου 1940 και απεβίωσε στις 20 Ιουλίου 1973, αλλά κανείς δεν έμαθε την πραγματική αιτία θανάτου. Μεγάλωσε στο Χονγκ Κονγκ μέχρι 18 ετών και το 1958 εγκαταστάθηκε μόνιμα στις Η.Π.Α. Την αγγλική γλώσσα μολονότι ήξερε αρκετά από πριν, την τελειοποίησε μέσα σε τρεις εβδομάδες. Γράφτηκε στο πανεπιστήμιο του Σηάτλ στο τμήμα φιλοσοφίας Σπούδασε και μελέτησε πάρα πολλά συστήματα πολεμικών τεχνών. Στη συνέχεια έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά The Green Hornet. Δημιούργησε 3 δικές του σχολές πολεμικών τεχνών. Έπαιξε σε πολλές ταινίες που γύρισε στο Χονγκ Κονγκ και τον έκαναν διάσημο, με πιο γνωστή την τελευταία του «Enter the Dragon».
Μερικές από τις ικανότητές του Bruce Lee
Αυτός ο άνθρωπος θα έλεγε κανείς ότι γεννήθηκε για τις πολεμικές τέχνες. Είχε φτάσει το σώμα του σε τόσο υψηλό επίπεδο που μπορούσε να κάνει πράγματα όπως, ενώ ήταν 63 κιλά και 1.68 ύψος μπορούσε να πάρει τη μπάρα με 170 κιλά σε οπισθολαίμια κλίση και να σκύβει σε γωνία 90 μοιρών κάνοντας 10 επαναλήψεις. Επίσης μπορούσε να κινήσει το χέρι τόσο γρήγορα στο πρόσωπο κάποιου και να προλάβει να του κλείσει το μάτι με το χέρι του πριν αυτός το κλέισει αυτόματα. Όταν ξεκίνησε το γύρισμα της πρώτης ταινίας του The Big Boss άρχισε να προπονείται ακόμη πιο εντατικά, τόσο ώστε η κάμερα έπρεπε να βάλει την πιο αργή σκάλα για να μπορέσει να καταγράψει τις κινήσεις του. Μπορούσε να κάνει κάμψεις μόνο με το ένα χέρι στηριζόμενος στον αντίχειρα. Σε κάποιο εργαστήριο δυναμομέτρησης χτυπημάτων όταν έγινε τεστ στην κάθετη γροθιά του το δυναμόμετρο έδειξε 2.200 κιλά, είναι απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Ο λόγος που γύρισε τις ταινίες ήταν οι επιθυμία του να μάθει το παγκόσμιο κοινό ποιος είναι και τι είναι το jeet kune do. Για αυτό άλλωστε δεν δεχόταν να πάει σε διοργανομένους αγώνες, διότι δεν δεχόταν να έχει διαιτιτή, γιατί σε μια πραγματική μάχη δεν υπάρχει διαιτιτής, αν υπήρχε διαιτιτής δεν θα ήταν πραγματική μάχη. Ο πιο σκληρός αντίπαλος που έπαιξε μαζί του κράτησε 11 δευτερόλεπτα.
Θάνατος και ερμηνείες
Ο Lee βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε, στις 20 Ιουλίου 1973. Είχε πεθάνει από εγκεφαλικό οίδημα, έπειτα από αλλεργία που παρουσίασε σε φάρμακο για τον πονοκέφαλο, που του είχε χορηγήσει μια ηθοποιός από το Χονγκ Κονγκ. Ο θάνατος του Bruce Lee , την περίοδο μάλιστα της μέγιστης ακμής του, συνέβη υπό αρκετά παράξενες συνθήκες, οι οποίες ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να τροφοδοτούν διάφορα σενάρια περί "συνωμοσίας". Ένα από αυτά κάνει λόγο για δολοφονία από μαφιόζους του Χονγκ Κονγκ γιατί ο Lee αρνήθηκε να τους πληρώσει χρήματα για προστασία, ενώ ένα άλλο σενάριο κάνει λόγο για φόνο επειδή μέσα από τις ταινίες του αποκάλυπτε μυστικά των πανάρχαιων ασιατικών πολεμικών τεχνών. Κάποιοι μίλησαν για «δαίμονες» και διαβολικά πνεύματα που προκάλεσαν την εξόντωσή του, ενώ άλλοι πίστευαν ότι ήταν καταραμένος. Η θεωρία της «κατάρας του Bruce Lee » ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο και με τον θάνατο του γιου του Brandon , στα γυρίσματα της ταινίας «Το Κοράκι», το 1993. Η ταφή του Lee έγινε στο κοιμητήριο της λίμνης του Σηάτλ.
Ακαδημία μαχητικής τεχνολογίας JEET KUNE DO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου