Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Chapkoon-Do - Συνέντευξη του εκπαιδευτή Απόστολου Αποστολίδη.

  • Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να σας ζητήσω είναι να μας πείτε κάποια πράγματα γενικά για το Chapkoon-Do, να μας κάνετε μια μικρή ιστορική αναδρομή.
Το Chapkoon-Do είναι μια πολεμική τέχνη η οποία συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το σκληρό με το μαλακό, την κίνηση του Tai Chi με την εκρηκτική, δυναμική κίνηση του Kung Fu. Το Chapkoon-Do διδάσκει ιδιαίτερα απλές και αποτελεσματικές τεχνικές, ενώ δεν έχει περιορισμούς στις κινήσεις. Σαν πολεμική τέχνη και όχι σαν άθλημα, διδάσκει τεχνικές χτυπημάτων σε όλο το σώμα πιστεύοντας ότι μόνο έτσι μπορεί ο εκπαιδευόμενος να μάθει να αντιμετωπίζει ρεαλιστικές καταστάσεις.
Τα χτυπήματα δε, εκτελούνται με όλα τα σημεία του σώματος, χέρια, πόδια, αγκώνες, γόνατα, δάκτυλα, κεφάλι κ.λ.π συμπεριλαμβανομένων τεχνικών κλειδωμάτων, αρπαγών, πάλης στο έδαφος καθώς και εκμάθησης όπλων.
Σε προχωρημένο στάδιο οι μαθητές διδάσκονται την τέχνη του Dim Mak, δηλαδή χτυπήματα ή πιέσεις σε καίρια σημεία του ανθρώπινου σώματος. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ανάπτυξη και εξισορρόπηση της εσωτερικής ενέργειας, διδάσκοντας την τέχνη του Qi Gong. Το Chapkoon-Do ιδρύθηκε το 1970 στη Σιγκαπούρη από τον Master Leong Siew Chong. O Master ενσωματώνοντας τενικές από το Kung Fu, το Karate και το Taekwondo κέρδισε έναν χρόνο πιο πριν τους Πανασιατικούς Αγώνες. Αυτή ήταν η αρχή για την ίδρυση του Chapkoon-Do. Έκτοτε το Chapkoon-Do εξαπλώθηκε στην νοτιοανατολική Ασία, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη και στον Καναδά.
  • Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η φιλοσοφία των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών, η εσωτερική δύναμη που προσφέρουν και οι αξίες τους, είναι άχρηστες σε μια συμπλοκή στον δρόμο και ότι εκεί το μόνο που μπορεί να σε γλιτώσει από έναν επερχόμενο κίνδυνο, είναι απλώς η ωμή βία. Ποια είναι η δική σας γνώμη για αυτό;
Η φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών και οι αξίες τους σίγουρα είναι αποτρεπτικός παράγοντας ως προς το να εμπλακείς σε μια συμπλοκή στον δρόμο γιατί αυτό που διδάσκουν είναι να αποφεύγεις τέτοιες καταστάσεις και όχι να τις επιδιώκεις. Από εκεί και πέρα, αν αυτό είναι ανέφικτο τότε η εσωτερική δύναμη από μόνη της λέει ότι σίγουρα ένας τέτοιος μαχητής είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση χρησιμοποιώντας εκεί που χρειάζεται ωμή βία σε συνδυασμό πάντα με καθαρό μυαλό και αυτοέλεγχο.
Ίσως μια πολεμική τέχνη που διδάσκεται χωρίς οι τεχνικές να έχουν επαφή και οι αγώνες μεταξύ των μαθητών να είναι πολύ χαλαροί ή να σταματούν μετά από κάθε πόντο, να έχει ως αποτέλεσμα κάποιος που έχει συνηθίσει σε αυτό το μοτίβο να έρθει σε δύσκολη θέση όταν βρεθεί αντιμέτωπος με ανεξέλεγκτα χτυπήματα και ωμή βία.
Αν όμως το παραδοσιακό ενωθεί με το σύγχρονο ή αν όλες οι πολεμικές τέχνες εκτελούνται ρεαλιστικά, τότε σίγουρα θα έρθει ο καιρός που αυτός ο μαθητής θα μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση στο δρόμο, αρκεί βέβαια σε όποια θέση και αν βρεθεί να παραμείνει ήρεμος στο νου και νηφάλιος, ώστε να μπορεί να ελέγχει το σώμα του. Πρώτη προτεραιότητα όμως πάντα παραμένει η αποφυγή της συμπλοκής.
  • Ποιο νομίζεται ότι είναι το μέλλον των πολεμικών τεχνών στην Ελλάδα;
Οι πολεμικές τέχνες στην Ελλάδα, μετά την έξαρση που είχαν την δεκαετία του '70 μέσα από τις ταινίες του Bruse Lee και την επιμονή των πιτσιρικάδων της εποχής να τους γράψουν οι γονείς τους σε κάποια σχολή, τα τελευταία χρόνια πιστεύω πως ξαναβγήκαν στην επιφάνεια καθώς οι εποχές έχουν γίνει (μετά την είσοδο μεγάλου αριθμού μεταναστών) λίγο δύσκολες και τώρα πολλές φορές οι γονείς είναι αυτοί που προτρέπουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με αυτές, είτε γιατί νιώθουν μια σιγουριά για όταν τα παιδιά τους θα κυκλοφορούν αργότερα μόνα τους πηγαίνοντας στο σχολείο , φροντιστήριο κ.λ.π., είτε ως μια αποτοξίνωση στην μανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των videogames.
Επίσης ένας καλός Δάσκαλος είναι μια καλή λύση για τους γονείς ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά τους ένα σωστό πρότυπο - παράδειγμα απέναντι στους βομβαρδισμούς των κάθε λογής ΄Stars΄ που πλασάρουν στα παιδιά τα ΜΜΕ, π.χ πρωταγωνιστές ριάλιτι κ.λ.π. Για όλα αυτά και πολλά ακόμα πιστεύω πως το μέλλον των πολεμικών τεχνών στην Ελλάδα είναι ευοίωνο.
  • Από ποια ηλικία ξεκινήσατε να εκπαιδεύεστε στις πολεμικές τέχνες , ποιες ήταν αυτές και τι σας ώθησε να ασχοληθείτε;
Η πρώτη μου επαφή με τις πολεμικές τέχνες ήταν σε μικρή ηλικία μαζί με φίλους μου σε κάποιο μαυροζωνά της γειτονιάς μας, ο οποίος μας έδειχνε κάποια πράγματα δυο-τρεις φορές την εβδομάδα καθώς του δώσαμε την ευκαιρία να γίνει Δάσκαλος, κάτι που απεδέχθη με μεγάλη χαρά. Όλα αυτά κρυφά από γονείς, καθώς δεν ήθελαν ούτε να ακούνε για πολεμικές τέχνες, για να μην γίνουμε βίαιοι όπως έλεγαν. Αφορμή για αυτή την πρώτη επαφή βέβαια ήταν οι ταινίες του Bruce Lee. Η ενασχολήση αυτή σταμάτησε κάπως άδοξα, όταν ο 'φτασμένος πλέον Δάσκαλος μας', μας πρότεινε να τον πληρώνουμε για τα μαθήματα που μας έκανε αλλά εμείς δεν τολμήσαμε να το πούμε στους γονείς μας. Στην συνέχεια, μετά από αρκετά χρόνια, πήγα σε ένα γυμναστήριο στο οποίο διδασκόταν και Karate, και ασχολήθηκα με αυτή την πολεμική τέχνη, μέχρι που γνώρισα το Chapkoon-Do το οποίο και με κέρδισε ολοκληρωτικά.
  • Πόσο καιρό διδάσκετε το Chapkoon-Do;
Διδάσκω την πολεμική τέχνη του Chapkoon-Do 9 χρόνια, από τα οποία 8 σε δική μου σχολή που λειτουργώ στο Πέραμα.
  • Εάν σας ρώταγε κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ του με τις πολεμικές τέχνες , τι είναι το Chapkoon-Do τι θα του απαντούσατε;
Σε κάποιον που θα με ρώταγε τι είναι το Chapkoon-Do θα έλεγα ότι είναι μια ολοκληρωμένη πολεμική τέχνη, μέσα από την οποία μαθαίνεις το σώμα σου, μαθαίνεις τα όρια σου, μαθαίνεις να πολεμάς τα ελαττώματα σου, τις φοβίες και τις ανασφάλειες σου. Και όταν το εξασκείς όπως πρέπει, με ζήλο και επιμονή, νιώθεις σαν να έχεις μια τίγρη μέσα σου αλλά όταν τελειώνεις το μάθημα νιώθεις πάντα την γαλήνη μιας ήρεμης γάτας. Αν βιώσεις αυτό το συναίσθημα, το Chapkoon-Do γίνεται τρόπος ζωής και δεν μπορείς να σκεφτείς της ζωή σου χωρίς την εξάσκηση σε αυτό.
  • Υπάρχουν κάποια κριτήρια για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την τέχνη του Chapkoon-Do; Τι θα του απαντούσατε;
Τα κριτήρια για να ασχοληθεί κάποιος με το Chapkoon-Do δεν έχουν να κάνουν με το σωματικό τύπο. Είναι μια πολεμική τένη που προσαρμόζεται στον κάθε σωματότυπο, λόγω του ότι δεν έχει περιορισμούς και ο καθένας μπορεί να φτιάξει το στυλ του ανάλογα με τις δυνατότητες του. Π.χ δεν χρειάζεται οποιοσδήποτε να έχει τρομερά ανοίγματα, γιατί μπορείς να χρησιμοποιεί χαμηλά χτυπήματα. Αν δεν είσαι γρήγορος στα χέρια μπορείς να δώσεις περισσότερη βαρύτητα στα κλειδώματα και στις αρπαγές. Γι' αυτό το λόγο, αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι ο τύπος του σώματος, αφού όλοι έχουν κάποιο πλεονέκτημα. Το κριτήριο είναι ο καλός χαρακτήρας του μαθητή και η διάθεση για βελτίωση.
  • Ποιος ήταν ο λόγος που αρχίσατε το Chapkoon-Do;
Ο λόγος που ξεκίνησα το Chapkoon-Do είναι γιατί είδα ότι είναι μια ολοκληρωμένη πολεμική τέχνη που σε βοηθάει μέσα από αυτή να εξελίσσεσαι συνεχώς.
  • Γιατί χρησιμοποιείτε μουσική κατά την διάρκεια των μαθημάτων σας;
Οι δάσκαλοι του Chapkoon-Do, τουλάχιστον όσοι έχουμε διδαχθεί από τον δάσκαλο Γιάννη Λεονταρή, συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε μουσική κατά την διάρκεια των μαθημάτων μας. Αυτό γίνεται γιατί κατά την γνώμη μας η μουσική σπάει την μονοτονία της απόλυτης ησυχίας, κάνει το μάθημα πιο ενδιαφέρον για τους μαθητές και τους βοηθάει να νιώθουν ευεξία. Μια ήρεμη μουσική σίγουρα βοηθάει να μένει το πνεύμα ήρεμο, άσχετα από την σκληρότητα των τεχνικών.
  • Είναι καλό να υπάρχουν ζώνες σε ένα σύστημα πολεμικών τεχνών;
Οι ζώνες πιστεύω ότι δίνουν ένα κίνητρο στους μαθητές να προσπαθούν περισσότερο για να φτάσουν στην επίτευξη της απόκτησης της. Δεν πρέπει να λειτουργούν εγωιστικά για αυτούς, δηλαδή να έχουν έπαρση για την απόκτηση τους, αλλά να νιώθουν την ικανοποίηση ότι έφτασαν σε ένα στόχο και αυτομάτως να βάζουν τον πήχη πιο ψηλά για να προσπαθούν περισσότερο για την επόμενη. Αυτό είναι παράλληλα και μάθημα ζωής για τη μετέποιτα ζωή τους στην κοινωνία.
  • Πόσο δύσκολο είναι να διδαχθεί κανείς το συγκεκριμένο σύστημα;
Το Chapkoon-Do σίγουρα δεν είναι ένα δύσκολο σύστημα καθώς λείπουν οι πολύπλοκες και δυσνόητες τεχνικές, οι οποίες άλλωστε είναι και άχρηστες σε μια αληθινή κατάσταση. Δεν είναι όμως και εύκολο. Το να κάνεις απλά κάποιες κινήσεις είναι σίγουρα εύκολο. Το να το κάνεις όμως πολύ καλά όπως πρέπει, είναι δύσκολο. Εξαρτάται από τους στόχους που βάζει ο καθένας.
  • Τι μπορεί να προσφέρει το Chapkoon-Do σε ένα παιδί που ξεκινάει τώρα, εκτός βέβαια από την άθληση και την μυϊκή ανάπτυξη;
Ένα παιδί που θα ασχοληθεί με το Chapkoon-Do θα αποκτήσει πειθαρχία, κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή του αργότερα, αυτοέλεγχο, αυτοπεποίθηση, θα μάθει να εξασκεί το μυαλό του, να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, καθώς είναι κάτι το πολύ βασικό πάνω στην μάχη στην οποία εξασκούνται στη σχολή, θα μάθει να σέβεται τους συνανθρώπους του και να λειτουργεί μέσα σε ένα σύνολο, αφού η σχολή είναι μια μικρή κοινωνία με νόμους και κανόνες, οπότε θα είναι αργότερα ένας σωστός πολίτης και άνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου