Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Η τέχνη του YI QUAN


Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στον όρο πολεμικές τέχνες, στο νου μας έρχονται οι τρεις βασικές και γνωστές τέχνες του TAI CHI CHUAN, BA GUA ZHANG & XING YI QUAN τις οποίες ο μεγάλος δάσκαλος του 19ου αιώνα SUN LU TANG είχε κατατάξει σε μια οικογένεια τεχνών με την ονομασία NEI JIA. Έκτοτε, έχει επικρατήσει αυτή η ορολογία για να αναφερόμαστε σε αυτές τις τρεις πολεμικές τέχνες.
Η αλήθεια όμως, είναι ότι τα λεγόμενα εσωτερικά στυλ, στην πλειοψηφία τους, ποτέ δεν έγιναν πλήρως γνωστά στο κοινό, εξαιτίας της μυστικότητας που τα περιέβαλε και των διαφόρων κοινωνικοπολιτικών αναταραχών που επικρατούσαν για πολλά χρόνια στην Κίνα.

Αλλά έμειναν εντελώς κρυφά μέσα σε Ταοϊστικά μοναστήρια του όρους WUDANG & EMEI, καθώς και άλλων περιοχών και άλλα δεν πρόλαβαν να φτάσουν ως τις μέρες μας, εξαιτίας του θανάτου μεγάλων δασκάλων οι οποίοι δεν πέρασαν ολοκληρωμένα ή και καθόλου τις διδασκαλίες τους στις επόμενες γενεές.

Μερικές από αυτές τις τέχνες που διδάσκονται ακόμα και σήμερα είναι: WUJI QUAN, TZURANMEN, LIUHEBAFA, WENG SHUN KUEN, WUDANG TAYI WUXING, WUDANG KONGMENQUAN, YUMENQUAN, WUDNAG JIAN, NEI JIA QUAN (όνομα τέχνης και όχι η ορολογία που ανέφερα στην αρχή), PI QUA QUAN, τα θιβετιανά στυλ LUNG TA & DORD LEE LAM TEB και μερικές άλλες, εξίσου άγνωστες στο ευρύ κοινό.
Υπάρχει όμως, μια εσωτερική πολεμική τέχνη η οποία δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και που, κατά τον ιδρυτή της WANG XIANGZHAI, δεν είχε τα περιττά στοιχεία που είχαν τα άλλα στυλ, καθώς επικεντρωνόταν κυρίως στην εσωτερική άσκηση και λιγότερο στην τεχνική. Η τέχνη αυτή προήλθε ουσιαστικά από το XING YI (HSING I CHUAN) που ήταν και η κύρια τέχνη του ιδρυτή και εμπλουτίστηκε με στοιχεία από το TAI CHI & BA GUA αλλά και από άλλες τέχνες, μετά από μια εις μακρός αναζήτηση της πραγματικής ρίζας της εσωτερικής διδασκαλίας και αφού είχε γυρίσει ολόκληρη την Κίνα.
Από το 1901 και μετά ήταν πολλές φορές που απέδειξε τη μεγάλη του ικανότητα να μάχεται και μάλιστα με πολλούς αντιπάλους την ίδια στιγμή. Το περιστατικό που τον έκανε να καταλάβει ότι είχε αναπτύξει κάτι διαφορετικό από άλλους μαχητές της εποχής εκείνης, ήταν όταν είδε δύο μοναχούς Βουδιστές, ειδικούς στις πολεμικές τέχνες, να ασκούνται και τους προκάλεσε να συγκρίνουν τις ικανότητες τους μαζί του. Τότε, προς μεγάλη του έκπληξη διαπίστωσε ότι κάθε φορά που αυτοί τον ακουμπούσαν στα χέρια,βρίσκονταν αμέσως στο έδαφος χωρίς ούτε και οι ίδιοι να έχουν καταλάβει τι τους είχε ρίξει. Τότε κατάλαβε ότι είχε αναπτύξει το CHI του σε σημαντικό βαθμό και είδε τη μεγάλη σημασία της εσωτερικής άσκησης.
Το 1925 περίπου, όταν παρατηρούσε κάποιους μαθητές του την ώρα της προπόνησης, παρατήρησε ότι έδιναν μεγάλη σημασία στο ποιος θα κερδίσει και είχαν παγιδευτεί, κατά κάποιο τρόπο, στην τεχνική ανάπτυξη. Τότε ήταν που άλλαξε την τέχνη από XINGYIQUAN, που σημαίνει “Η Γροθιά (τέχνη) της Φόρμας και του Νου (πνεύμα, θέληση)”, σε YI QUAN, αφαιρώντας το XSING που σημαίνει τεχνική – φόρμα και κρατώντας το YI, που σημαίνει μυαλό – θέληση – πρόθεση. Δίδαξε ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το YI που πρέπει να οδηγεί το CHI και έτσι έριξε όλο το βάρος στην ανάπτυξη της θέλησης του νου και της εσωτερικής ενέργειας, μέσα από μια σειρά 8 βασικών όρθιων διαλογιστικών ασκήσεων. Ο ίδιος έλεγε ότι ο BODHIDHARMA συνδύασε τις ποιότητες των 5 ζώων, των 5 στοιχείων και των 2 ενεργειακών ασκήσεων για να δημιουργήσει το YI QUAN και απλώς ο ίδιος το επαναπροσδιόρισε.
Τον Ιούλιο του 1963 και αφού είχε ορίσει ως διάδοχο του τον YAO ZONGXUN και καθώς είχε διδάξει την τέχνη του σε ανθρώπους που έγιναν μεγάλοι δάσκαλοι, πέθανε στην πόλη TIENTSIN.
Ο YAO ZONGXUN δίδαξε στον γιο του YAO CHENG GUANG, ο οποίος συνεχίζει του YI QUAN στο Πεκίνο. Τα τελευταία χρόνια έχουν διδαχτεί πάρα πολλοί μαθητές την τέχνη του YI QUAN στην Κίνα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ο MASTER YAO CHENG GUANG είναι γνωστός για την μαχητικότητα του αλλά και την δύναμη που εξωτερικεύει. Μαθητής του MASTER YAO, ο πολωνός MASTER ANDRZEJ KALISZ είναι υπεύθυνος για την διάδοση του YI QUAN παγκοσμίως.
Σχολές YI QUAN υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Το αρχηγείο του YI QUAN στην Ελλάδα βρίσκεται στην σχολή πολεμικών τεχνών ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ και εκπροσωπείται από τους δασκάλους: Κώστα Κωσταρά, Ιωάννη Λεονταρή και Αντώνη Κανιάρο.
Η διδασκαλία του YI QUAN αποτελείται από 7 βασικά στοιχεία:
1.ZHANGZHUANG – όρθια στάση. Χωρίζονται σε 2 επιμέρους ενότητες. Στάσεις υγείας και ενέργειας και στάσεις μάχης. Είναι ο θεμέλιος λίθος αυτής της τέχνης.
2.SHI-LI. Δοκιμή, ανάπτυξη της δύναμης.
3.MOCA BU. Βηματισμοί
4.FA LI. Ανάπτυξη εκρηκτικής διαπεραστικής ενέργειας, γνωστής και ως FA JIN.
5.SHI SENG. Διδασκαλία της φωνής για εκπομπή ενέργειας και συναισθηματική σύγχυση του αντιπάλου (το γνωστό από τις Ιαπωνικές τέχνες KIAI JUTSU). Αργότερα, η φωνή εξαφανίζεται αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
6.TUI SHOU. Άσκηση επαφής με τον αντίπαλο και ανταλλαγή ενεργειών.
7.SAN SHOU. Διδασκαλία ελεύθερης μάχης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου