Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Χρωματολογία

Το κάθε χρώμα μεταφέρει τη δική του ενέργεια που μας επηρεάζει. γνωρίζουμε ότι ορισμένα χρώματα προάγουν ευεξία, ενώ άλλα μας χαλαρώνουν.

Ορισμένα χρώματα επιφέρουν αρνητικές σκέψεις και πράξεις, ενω άλλα μας κάνουν να χάνουμε την αίσθηση του χρόνου. . . . . . .
Το κόκκινο θεωρείται η πηγή των ζωτικών ενεργειών. Είναι το χρώμα που αναζωογονεί, τονώνει και δραστηριοποιεί. Προάγει τις πράξεις και το πάθος, ελκύει την προσοχή και εντείνει τα συναισθήματα. Είναι επίσης το χρώμα του πολέμου. Εάν χρησιμοποιηθεί σε ένα τμήμα ενός εσωτερικού διαδρόμου ή μιας κρεβατοκάμαρας, δημιουργεί ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο.

Το πορτοκαλί είναι διεγερτικό χρώμα και φέρνει ευθυμία και καλή διάθεση. Λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό, μας χαλαρώνει και απομακρύνει το στρές. Ενθαρρύνει επίσης τις συνομιλίες και φέρνει στους ανθρώπους μια καλή αίσθηση του χιούμορ. Οι πορτοκαλιές αποχρώσεις στην κουζίνα αφυπνίζουν τις αισθήσεις , κυρίως το πρωί.

Το κίτρινο καθαρίζει το πνεύμα και μας βοηθάει να έχουμε οξυμένη σκέψη και να επικεντρωνόμαστε στις λεπτομέρειες. Συνδέεται με τις πνευματικές διεργασίες, την επικοινωνία και τη μάθηση. Είναι ιδανικό για χώρους όπου διεξάγονται σημαντικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις. Στο σπίτι το κίτρινο χρώμα ταιριάζει στο μπάνιο, ενώ οι σκούρες αποχρώσεις του δίνουν μια νότα ευθυμίας στην τραπεζαρία.

Το πράσινο μας βοηθάει να ελέγχουμε τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις μας, μας κάνει να έχουμε καλή κρίση και να παίρνουμε σωστές αποφάσεις, ενώ παράλληλα φέρνει σταθερότητα. Μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς και να εκτιμούμε το περιβάλλον. Το πράσινο είναι το χρώμα της αποκατάστασης , της επανόρθωσης της γαλήνης. Ειναι ιδανικό για χώρους χαλάρωσης, όπως είναι το καθιστικό και το υπνοδωμάτιο.

Το τιρκουάζ καλμάρει, προκαλεί το ενδιαφέρον και καταπραΰνει τις εσωτερικές εντάσεις. Αυτό το χρώμα επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και μας βοηθάει να εξωτερικεύουμε σωστά τα συναισθήματά μας. Οι τιρκουάζ κουρτίνες και τα μαξιλάρια σε μεγάλα δωμάτια με άφθονο φυσικό φώς απομακρύνουν το στρές και μας βοηθούν να χαλαρώσουμε από τους καταιγιστικούς ρυθμούς της σύγχρονης ζωής.

Εάν αναζητάτε τη μέγιστη χαλάρωση και ηρεμία, επιλέξτε μπλέ αποχρώσεις. Το μπλέ είναι το χρώμα της αφοσίωσης, της εμπιστοσύνης και της ειλικρίνειας και επιφέρει γαλήνη και ισορροπία, ενώ βοηθάει στο διαλογισμό. Είναι ένα από α πιο αγαπημένα χρώματα για τους περισσότερους ανθρώπους. Ταιριάζει σε μπάνια αλλα θα πρέπει να αποφεύγεται σε διαδρόμους, επειδή δείχνει κάπως ψυχρό. Οι γαλάζιες κουρτίνες στο υπνοδωμάτιο σας βοηθούν να χαλαρώσετε και να αναπαυθείτε.

Το βιολετί είναι το χρώμα της αυτοπεποίθησης, του αυτοσεβασμού και της υπερηφάνειας. Εξισορροπεί το πνεύμα και λειτουργεί ως αφροδισιακό. Χρησιμοποιείται σε εορταστικές εκδηλώσεις, αλλα μερικές φορές φανερώνει υπερβολή. Λειτουργεί καλά στην κρεβατοκάμαρα, εάν χρησιμοποιηθεί με φειδώ.

Το ρόζ είναι το χρώμα της έμπνευσης. Συνδέεται με την αγάπη και τη στοργή. Είναι ένα παιχνιδιάρικο χρώμα που φανερώνει διάθεση για φλέρτ. Είναι ιδανικό για κρεβατοκάμαρες ή για ξενώνες.

Το καφέ εξασφαλίζει μια αίσθηση εσωτερικής γαλήνης, ασφάλειας και αξιοπιστίας. Το χρώμα αυτό φέρνει σταθερότητα και μια εσωτερική ζεστασιά. Συνδέεται με τη μητέρα Γή και οι αποχρώσεις του καφέ μπορούν να συνδυασμούς με άλλα χρώματα, όπως το λευκό, το γαλάζιο ή το ρόζ, για να μετριάσουν τις επιδράσεις των άλλων χρωμάτων.

Το μαύρο είναι το χρώμα της αρχηγίας και όσοι επιλέγουν να το φορούν ή να το χρησιμοποιούν στο χώρο τους υπογραμμίζουν τη θέλησή τους και την ακλόνητη φύση τους. Αρκετοί είναι αυτοί που αποφεύγουν το μαύρο, επειδή το συσχετίζουν με τη νύχτα και όλα όσα ζούν στο σκοτάδι. Το αντίθετο χρώμα , το λευκό, θεωρείται το χρώμα της αγνότητας και όσοι το προτιμούν θεωρούνται εξευγενισμένοι και άσπιλοι. Είναι το χρώμα της ειρήνης, της τελειότητας, της αθωότητας και της διαύγειας. Το λευκό ταιριάζει θαυμάσια στην κουζίνα και το μπάνιο ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους όπου επικρατούν σκούρα χρώματα για να εξισορροπήσει τη γενική εικόνα.

Το γκρίζο αποτελεί ουδέτερο χρώμα και έχει κατασταλτική επίδραση. Όσοι το προτιμούν θεωρούνται ουδέτερα άτομα και αυτό το χρώμα χρησιμοποιείται συνήθως σε επαγγελματικούς χώρους, καθώς βοηθάει στη λήψη αμερόληπτων αποφάσεων. Είναι το χρώμα της ωριμότητας και όπως και το λευκό , εξισορροπεί τα άλλα χρώματα.


Read more: http://www.i-diadromi.com/2011/10/blog-post_4081.html#ixzz1aSDv0X4a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου