Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Πυρουβικό Οξύ


ΠΥΡΟΥΒΙΚΟ ΟΞΥ (PYRUVATE)
ΔιαφήμισηΠέρα από τον μύθο, βρίσκεται η αλήθεια : Για να αδυνατίσετε, χρειάζεται δίαιτα!
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Το πυρουβικό (πυροσταφυλικό) οξύ είναι μία φυσική ουσία σημαντική για το μεταβολισμό γιατί εισέρχεται στα μιτοχόνδρια και παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας από αυτά.

Η αύξηση της ποσότητας του πυρουβικού οξέος βοηθά στην καλύτερη αναπνοή των κυττάρων με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ικανότητα καύσης των θρεπτικών ουσιών.

Με τη μορφή συμπληρώματος το πυρουβικό οξύ βρίσκεται ενωμένο με ασβέστιο (πυρουβικό ασβέστιο), νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο ή υδράργυρο σχηματίζοντας ένα άλας το οποίο /ονομάζεται pyruvate.

 
ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Οι συνήθεις δόσεις πυρουβικού οξέος δεν φαίνεται να έχουν κανένα ιδιαίτερα θετικό  αποτέλεσμα. Για να υπάρξουν αποτελέσματα απαιτείται η λήψη πολλαπλασίων ποσοτήτων από αυτές που θεωρούνται «κανονικές».
Χρησιμοποιώντας το σε πολύ μεγάλες δόσεις (πενταπλάσιες από αυτές που μπορεί να λάβει ένας άνθρωπος μέσω της κανονικής διατροφής του) το  πυρουβικό οξύ μειώνει σημαντικά το σωματικό βάρος και λίπος  και προστατεύει το μυϊκό ιστό από διάσπαση κατά τη διάρκεια υποθερμιδικής δίαιτας αδυνατίσματος. 

Σε αθλητές οι πολύ μεγάλες δόσεις φαίνεται ότι βελτιώνουν την απόδοση αυξάνοντας τη μεταφορά της γλυκόζης προς τα μυϊκά κύτταρα.

Έρευνες (Stanko et al./1992, Prokop / 1997) δείχνουν ότι το πυρουβικό οξύ βοηθά στη μεγαλύτερη μείωση του βάρους και του λίπους κατά τη διάρκεια διαιτών αδυνατίσματος, στην αύξηση της ικανότητας αντοχής, στην αύξηση της διαθέσιμης ενέργειας στα κύτταρα, στην καλύτερη εκμετάλλευση πρωτεϊνών και ηλεκτρολυτών από τον οργανισμό (αντικαταβολική δράση), στη μείωση της χοληστερίνης σε άτομα που ακολουθούν μία συνήθη σε λίπη διατροφή, στη μείωση και στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών (αντιοξειδωτική δράση) και στην γρηγορότερη ανάρρωση από τραυματισμούς.

 
ΕΥΝΟΪΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΛΙΠΟΥΣ

 Το πυρουβικό οξύ βοηθάει στη μείωση του σωματικού βάρος και λίπους όταν ακολουθείται μία δίαιτα με λίγες θερμίδες.

Είναι πιθανό ότι ασκεί και ήπια αντικαταβολική δράση στο μυϊκό ιστό μειώνοντας την αποδόμησή του κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

Σε άτομα τα οποία προσπαθούν να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος, το πυρουβικό οξύ επιτρέπει την κατανάλωση ελαφρώς περισσοτέρων θερμίδων χωρίς να προκαλείται αύξηση βάρους.

ΕΥΝΟΪΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

 Μεγάλες δόσεις πυρουβικού οξέος φαίνεται ότι αυξάνουν την αντοχή βοηθώντας τον αθλητή να καταναλώσει αρχικά μεγαλύτερες ποσότητες λίπους (μικρή ένταση προπόνησης), να αποταμιεύει γλυκόζη για τις πιο μεγάλες εντάσεις και να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη με καλύτερο τρόπο όταν απαιτείται αυτή η πηγή ενέργειας (καθυστέρηση κόπωσης).

Επιπλέον φαίνεται ότι η λήψη συμπληρωμάτων πυρουβικού οξέος επιταχύνει την ανάληψη δυνάμεων μετά την προπόνηση.

Πρόσθετο πλεονέκτημά του θεωρείται η δράση του κατά των ελευθέρων ριζών και η προστασία του μυϊκού ιστού από καταβολικές διαδικασίες.

 
 ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Βραχυπρόθεσμα η χρήση του πυρουβικού οξέος μπορεί να προκαλέσει ανορεξία, διάρροιες, εμέτους, ημικρανίες, εφίδρωση, έντονη συχνουρία, νευρικά προβλήματα και  καρδιακές αρρυθμίες.

Επιπλέον οι μεγάλες δόσεις δεν έχουν μελετηθεί ως προς τις μακροχρόνιες παρενέργειες τους: Πιθανολογείται ότι μπορούν να βλάψουν τα νεφρά και να δημιουργήσουν προβλήματα στην παραγωγή και στη δράση των μιτοχονδριακών ενζύμων.

 
ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ

Απολύτως εξατομικευμένος, ανάλογα με τον σκοπό χρήσης και το ποσοστό άλιπης μάζας. Στις συνήθεις περιπτώσεις λαμβάνονται 300-600 mg, τρεις φορές την ημέρα, μαζί με τα γεύματα. Η χρήση του θα πρέπει να μην ξεπερνά τις 4 εβδομάδες και πρέπει να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη και την επίβλεψη του προσωπικού σας ιατρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου