Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Απλές οδηγίες για Υγιεινή Διατροφή

Το να διατηρεί κάποιος μια υγιεινή διατροφή δεν προϋποθέτει μόνο να τρώει τα προϊόντα που θεωρούνται υγιεινά. Απαιτεί και το να ξέρει να τα διαλέγει και να τα προετοιμάζει σωστά, με τον τρόπο που τα μαγειρεύει. Υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις σωστές και υγιεινές επιλογές, που πρέπει να ακολουθείτε.

Οι καθημερινές σας επιλογές όσον αφορά τα τρόφιμα, θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρεις μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως, τρία έως έξι τμήματα φρούτων την ημέρα, το λιγότερο δυόμισι φλιτζάνια λαχανικών και δύο ή τρεις μερίδες τροφίμων με πρωτεΐνες όπως είναι τα ψάρια, τα άπαχα ζωικά τρόφιμα, τα φασόλια, τα καρύδια και οι σπόροι.

Επίσης θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση λιπών, έχοντας ως δεδομένο ότι η συνολική σας πρόσληψη λίπους πρέπει να είναι κάτω από το 30 τοις εκατό του συνόλου των θερμίδων σας.

Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά και τα κορεσμένα λίπη. Τα λίπη που βρίσκονται στους ξηρπούς καρπούς, στα λιπαρά ψάρια, στο ελαιόλαδο και στο λινέλαιο είναι πιο υγιεινά για εσάς από εκείνα που συναντάτε στα ζωικά λίπη και στα υδρογονωμένα φυτικά έλαια.

Επιθυμητό είναι ακόμα να καταναλώνετε μια ευρεία ποικιλία φρούτων και λαχανικών, ιδίως εκείνων που είναι πλούσια σε χρώματα. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα πορτοκάλια, οι ντομάτες, τα κολοκύθια και τα βατόμουρα είναι μερικά από τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα με υψηλή αντιοξειδωτική δράση, που θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Δοκιμάστε να πειραματιστείτε τρώγοντας φρούτα και λαχανικά που δεν σας άρεσαν παλιότερα, κάνοντας διάφορους συνδυασμούς και εξερευνήστε νέες γεύσεις. Επικεντρωθείτε στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που έχουν τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Επίσης περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, επειδή οι υπερβολικές ποσότητες νατρίου συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση και το πολύ αλάτι αναστέλλει τη φυσική γεύση των τροφίμων που τρώτε. Δοκιμάστε το φαγητό σας πριν προσθέσετε αλάτι. Ακόμα, εξετάστε τη περίπτωση να χρησιμοποιήσετε κάποιο υποκατάστατο αλατιού, ιδιαίτερα εάν έχετε μια διατροφή που διαθέτει περιορισμένο νάτριο, λόγω κάποιου θέματος υγείας.

Κάτι εξίσου πολύ σημαντικό που θα πρέπει να θυμάστε είναι τα οφέλη των λιπαρών ψαριών, όπως είναι ο σολομός, ο τόνος και ούτω καθεξής. Το ιδανικό είναι να τα καταναλώνετε δύο φορές την εβδομάδα.

Η προσθήκη σόγιας στη διατροφή σας είναι επίσης αξιοσημείωτη. Τη σόγια θα τη βρείτε στο γάλα, στο τόφου, στα καβουρδισμένα καρύδια σόγιας και σε άλλα. Ορθό θα είναι να μην απορρίπτετε τέτοιου είδους τρόφιμα χωρίς να τα δοκιμάσετε, αφού μερικά από αυτά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε λιπαρά.
Επιπροσθέτως θα πρέπει να είναι μέσα σε λογικά πλαίσια οι ποσότητες αλκοόλ και καφεΐνης, που καταναλώνετε.

Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί στην απώλεια του ασβέστιου από το σώμα και μπορεί να επιδεινώσει μια υπάρχουσα αυξημένη αρτηριακή πίεση, το άγχος και την ένταση ενός ατόμου. Είναι καλύτερο αν περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης σε μία ή δύο μερίδες την ημέρα, ή να εξετάσετε την αλλαγή του καφέ με πράσινο τσάι, το οποίο έχει μικρή ποσότητα καφεΐνης και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Επίσης μην πίνετε περισσότερο από ένα ή δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε μια σειρά από προβλήματα υγείας. Ακόμα το αλκοόλ περιέχει πολλές θερμίδες. Οι ειδικοί υγείας συμφωνούν ότι το κόκκινο κρασί έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί πραγματικά να είναι καλό για σας, αν φυσικά καταναλώνεται με μέτρο. Γενικά κρατήστε την κατανάλωση του αλκοόλ σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι θα έχετε λιγότερο βάρος και θα αισθάνεστε καλύτερα.

from http://www.diet4me.gr/diatrofh/symvoules-odigies-gia-igieinh-diatrofh.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου