Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΛΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΜΑΧΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

Τα αθλήματα υποταγής, είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Το 2000 π.Χ. στην αρχαία Αίγυπτο γινόντουσαν τελετουργικοί αγώνες πάλης υποταγής και μάλιστα οι πληροφορίες από τις παραστάσεις σε τάφους στην τοποθεσία Beni Hasan, είναι συγκινητικά αποκαλυπτικές! Επίσης στην αρχαία Ελλάδα οι πληροφορίες γύρω από το Παγκράτιο δείχνουν ότι οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που όρισαν τις αρχές, τους κανονισμούς, την τεχνογνωσία και την βράβευση των νικητών, των αγώνων μάχης υποταγής. Πληροφορίες και μαρτυρίες για αγώνες πάλης υποταγής κυρίως , αλλά και μάχης υποταγής υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μια αδιάσπαστη συνέχεια, που δηλώνει την ανάγκη του ανθρώπου μέσα από τον αγώνα, την πιο ελεύθερη μορφή πάλης, να προσεγγίσει την τελειότητα. Άλλες φορές τον τέλειο μαχητή και άλλες φορές, τον ιδανικό πολίτη.

Πάλη Υποταγής», ονομάζουμε το αγώνισμα της πάλης που χρησιμοποιεί ρίψεις και ανατροπές των γνωστών αθλημάτων πάλης (ελληνορωμαϊκή, ελευθέρα κτλ) και συνεχίζεται η πάλη στο έδαφος από τους αθλητές, έως ότου ένας εκ των δύο επιφέρει κάποια τελειωτική λαβή στον άλλον, αναγκάζοντας τον να δηλώσει εγκατάλειψη του αγώνα.

Δήλωση υποταγής μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες λαβές, όπως εξαρθρωτικές άνω και κάτω άκρων, κυρίως στις αρθρώσεις του αγκώνα, ώμου και γονάτου, καθώς και με λαβές στην περιοχή του λαιμού (στραγγαλισμούς, πνιγμούς).
Η πάλη υποταγής είναι ένα υπερσύνολο (δηλαδή περιλαμβάνει περισσότερες τεχνικές και στρατηγικές των γνωστών μαχητικών αθλημάτων που βασίζονται σε ρίψεις, ανατροπές και καθηλώσεις (π.χ. τζούντο, σάμπο, πάλη) και υποσύνολο της Μάχης Υποταγής, η οποία περιλαμβάνει εκτός από την πάλη υποταγής και κτυπήματα. Η πάλη υποταγής έχει ως μαχητικό άθλημα 2 σημαντικά προτερήματα:
1. Η έμφαση στην εξουδετέρωση του αντιπάλου κάνει την πάλη υποταγής ένα αποτελεσματικό στυλ για αυτοάμυνα, όπως και βασικό στοιχείο προετοιμασίας για αγώνες μάχης υποταγής και παγκράτιο.
2. Το γεγονός ότι η εξουδετέρωση γίνεται με λαβές και όχι με κτυπήματα και επειδή ο αντίπαλος μπορεί να εγκαταλείψει προτού υποστεί βλάβη, καθιστά την πάλη υποταγής ασφαλέστερη στην προπόνηση. Για τον ίδιο λόγο οι αθλητές μπορούν να γυμνάζονται με 100% επαφή.
Τα κτυπήματα στην μάχη υποταγής, έχουν την δικιά τους τεχνική και δεν είναι όμοια με αυτά του kick boxing ή της πυγμαχίας, καθώς είναι διαφορετική η στρατηγική και η τακτική αλλά και οι απαιτήσεις του αγώνα.
Η πάλη και μάχη υποταγής, με την ευρεία έννοια, περιλαμβάνει πολλά στυλ και επί μέρους αθλήματα σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα: Τζούντο, Βραζιλιάνικο Τζου Τζίτσου, Σάμπο, Ιαπωνικό Pancrase κτλ. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί και αγώνες τόσο μόνο για Πάλη Υποταγής (submission grappling), όπως το “Abu Dhabi Combat World Submission Wrestling Championship” αλλά και μάχης υποταγής, όπως τις διοργανώσεις U.F.C., Pride, Vale Tudo.

Από το 2003, δημιουργήθηκε και στην πατρίδα μας, ο μοναδικός φορέας που προωθεί και διοργανώνει τα αθλήματα της πάλης και μάχης υποταγής, με 30 σωματεία – μέλη απ όλη την Ελλάδα (Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης Υποταγής Μάχης Υποταγής – Ε.Ο.Π.Υ.Μ.Υ.)
Η Ε.Ο.Π.Υ.Μ.Υ. μέχρι σήμερα έχει διοργανώσει 2 πανελλήνια πρωταθλήματα και 9 διασυλλογικά κύπελλα. Η αύξηση των αθλητών που συμμετείχαν στις διοργανώσεις της ήταν ραγδαία με αποτέλεσμα στο τελευταίο πανελλήνιο πρωτάθλημα οι συμμετοχές να φτάσουν τα 90 άτομα.





Η πορεία της ΕΟΠΥΜΥ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό με σκοπό την διοργάνωση του πανευρωπαϊκού κυπέλλου ΜΜΑ (( Μixed Martial Arts) διεθνής ορολογία για την μάχη υποταγής) στις 11 Μαρτίου στην Αθήνα, στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στα Λιόσια.



Μέχρι τότε όμως υπάρχει πλειάδα διοργανώσεων στις οποίες θα συμμετέχει  η Ε.Ο.Π.Υ.Μ.Υ.  όπως το NIGHT OF NO MERCY 3 στις 25 Φεβρουαρίου όπου θα αγωνιστεί η αφρόκρεμα του Ελληνικού Kick και Thai Boxing  ενάντια σε ξένους αθλητές και το NO LIMITS 2 στις 17 Μαρτίου όπου θα πραγματοποιηθεί event Ελλάδα vs Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου