Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

HAPKIDO-HANKIDO - Γενικές Πληροφορίες (video)

Το HAPKIDO-HANKIDO αποτελεί μία εναλλακτική και τελείως διαφορετική από τις συνηθισμένες πρόταση για πρακτική αυτοάμυνα, καθώς διέπεται από τις αρχές της αρμονίας, της απλότητας, της ρευστότητας και της μη βίας. Το HAPKIDO-HANKIDO απευθύνεται σε κάθε σύγχρονο άνθρωπο για να του προσφέρει απλές, πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις για την αυτοάμυνά του, δοσμένες μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα και με την εφαρμογή της λιγότερης δυνατής βίας, όπως επιτάσσουν και οι κανόνες της σύγχρονης κοινωνίας.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ HAPKIDO στηρίζεται λοιπόν στο τρίπτυχο:
  •  ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ (Jong Euye)
  •  ΑΒΡΟΦΡΟΣΥΝΗ (Yea Euye)
  •  ΥΠΟΜΟΝΗ (Ien Nae)


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟ HAPKIDO

Το Hapkido εισήχθη στη Κορέα παράλληλα με το Βουδισμό, και οι τεχνικές του ήταν πρωτογενώς γνωστές στους μοναχούς και στις πιο επιφανείς βασιλικές οικογένειες καθώς και στους βασιλικούς ακολούθους σαν ένα μέσο αυτό-προστασίας και προσωπικής ασφάλειας, το οποίο μεταδιδόταν από γενιά σε γενιά, προσωπικά μέσα στους παραπάνω αναφερθέντες κλειστούς κύκλους. Όπως γίνετε αντιληπτό η Τέχνη αυτή δεν ήταν κοινώς γνωστή στις χαμηλότερες τάξεις και γι' αυτό παρανοείται συχνά η προέλευση του Hapkido ότι είναι από Κινέζικες ή Ιαπωνικές ρίζες
Η πιο ολοκληρωμένη και καταγεγραμμένη ιστορία του Hapkido χρονολογείται από την εποχή των SAM KUK SIDAE (Η Εποχή των Τριών Βασιλείων 3ος αι. π.χ.) όποτε και έφτασε ο Βουδισμός στην Κίνα από την Ινδία την πρόσφατη εποχή των Ούνων ή αλλιώς όπως λέγεται HU MAN MAL και εισήχθη στην Κορέα το 372 π.χ.
Ο Βουδισμός και το Hapkido έγιναν μαζί τα πιο δημοφιλή σε όλη τη χώρα ανάμεσα στις ανώτερες τάξεις και στους Βασιλικούς κύκλους. Η απόδειξη αυτού του γεγονότος μπορεί κάλλιστα να βρεθεί σε ποικίλες λιθογραφίες, σκαλιστά και αγάλματα όπως Sam Si Chong Mu, Kong Song, Kak Ju Chong απεικονίσεις αγώνων μεταξύ των δύο Hapkidoka κατά τη διάρκεια ενός Kokuryo.



Ένα από τα τρία Βασίλεια το SEL LA, ίδρυσε μία ειδική ομάδα νέων που επονομαζόταν Hwa Rang Do που σκοπός του ήταν να προπονήσει και να εκπαιδεύσει τους μελλοντικούς εθνικούς ηγέτες διαμέσου της δυναμικής εξάσκησης, της πνευματικής πειθαρχίας, των πολεμικών τεχνών και τις παραδοσιακές αρχές.
           
Για την φυσική τους κατάρτιση καθώς και την πνευματική πειθαρχία, το Hapkido ήταν το μοναδικό μέσο. Οι ιστορικές αποδείξεις μπορούν να βρεθούν στις σκαλισμένες φιγούρες Kum Kang Ryska Sang στη σπηλιά Suk Kul Am και στις σμιλευμένες εικόνες Su Moon Jang πάνω στη παγόδα – ναό του Whang Yong οι οποίες βρίσκονται στη παλιά πόλη Kyung Ju την αρχαία πρωτεύουσα της Sel La Backjie στην οποία κατά την τελευταία περίοδο των Τριών Βασιλείων εκπαιδεύονταν και αστοί για την σωματική τους ευεξία.
Τρία Βασίλεια ενώθηκαν και έγιναν η δυναστεία Koryo, η οποία στην περίοδο διακυβέρνησης της πολλοί βασιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων και των Eyi Jong, Choong Hei, έφεραν στο παλάτι όλους τους Hapkido Masters για επιδείξεις και εκμάθηση πάνω σε αυτή την τέχνη. Αυτή ήταν η αρχή για να γίνει το Hapkido το βασιλικό μέσο εκπαίδευσης το οποίο στις μεταγενέστερες δυναστείες όπως την δυναστεία των Lee, ο βασιλείας Jung Jo διέταξε των Duk Moo Lee να γράψει ένα βιβλίο πάνω στις τεχνικές των πολεμικών τεχνών.
Αυτό το βιβλίο (το οποίο λεγόταν Moo Yea Do Botong Ji) περιείχε λεπτομερείς περιγραφές τεχνικών χωρίς όπλα αλλά και τεχνικές πιο ανεπτυγμένες με όπλα όπως το σπαθί, το μαχαίρι, το κοντάρι το σχοινί η πέτρα κ.τ.λ. για τεχνικές επίθεσης αλλά και άμυνας.
Ιστορικά ένας μοναχός Δάσκαλος ο Su San δίδαξε το Hapkido στους μοναχούς και πολέμησε ενάντια στους Ιάπωνες όταν εισέβαλαν. Με αυτό το συμβολικό και θαυμαστό παράδειγμα μπορούμε να δούμε την πρακτική εφαρμογή του Hapkido σε ευρεία κλίμακα, και το οποίο άνθισε με το πέρασμα πολλών δυναστειών μέχρι που έφτασε η εποχή που η απήχησή του ελλατώθηκε με κύριο λόγω την πτώση του Βουδισμού με υποκατάστατο αυτού τον Κομφουκιανισμό.
Επειδή ο Κομφουκιανισμός διακατέχεται από ακαδημαϊκή πειθαρχία και περιφρονεί την φυσική δύναμη και την πολεμική τέχνη καθώς και τις εθνικές και ηθικές αρετές, οδήγησε σε αυτή την ριζική αλλαγή φιλοσοφίας με το Hapkido να χάνει την απήχηση του στον ευρύ λαό και μόλις και μετά βίας να παραμένει και να διατηρείται ανάμεσα στις συνεχείς προσπάθειες μερικών Διδασκάλων, μοναχών και επιφανών οικογενειών σαν μία μυστική τέχνη αυτοάμυνας.
Σήμερα το Hapkido αναγεννήθηκε από τον Πατέρα του Hapkido Yong Sool Choi (1904 – 1986) ο οποίος μελέτησε εκτενώς από ηλικίας 9 ετών απομονωμένος μέσα στα βουνά την Τέχνη. Την περίοδο που επέστρεψε στο κοινόβιο, η Κορέα συγκρούστηκε την περίοδο του 1950. Μετά από την περίοδο αυτή το Hapkido άρχισε να διαδίδετε και μέσα σε μερικά χρόνια έγινε ευρέως γνωστό όχι μόνο στα στενά όρια του κράτους αλλά και παγκοσμίως με ένα πρωτοφανή στην ιστορία ρυθμό εξάπλωσης, με μόνο μέσο τις επιδείξεις από τους μεγαλύτερους Δασκάλους σε όλο τον κόσμο.
Στην Κορέα σήμερα δεν υπάρχει πόλη ή και χωριό ακόμα το οποίο δε διδάσκει Hapkido στο σχολείο και όχι μόνο. Οι κρατικοί φορείς και οργανισμοί, στρατιωτικές σχολές, ειδικές στρατιωτικές μονάδες έχουν καθηγητές Hapkido οι οποίοι ήδη αριθμούν το ένα εκατομμύριο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ισπανία, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Κίνα, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν αρκετές σχολές οι οποίες αναπτύσσονται και εξαπλώνονται με γοργούς ρυθμούς με αμείωτο σθένος από τους Δασκάλους, αλλά κυρίως από την ανώτερη φύση του Hapkido.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου