Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΥΓΜΑΧΙΑ (VIDEO)

SAVATE

Πρόκειται για μαχητικό άθλημα πάλης και πυγμαχίας-λακτισμάτων.Το Savate δεν άρχισε ως αθλητισμός αλλά ως μορφή αυτοάμυνας στους δρόμους του Παρισιού και της Μασσαλίας.Aυτός ο τύπος ήταν γνωστός ως Savate de rue.Αποκαλείται επίσης και γαλλικό μποξ ή γαλλικό kick box καθώς μοιάζει αρκετά με το kick box, αφού περιλαμβάνει χτυπήματα και άμυνες με χέρια και πόδια.Εκτός όμως απο αυτά,η μάχη περιλαμβάνει το γόνατο,αντικνήμιο και τεχνικές αγκώνων μαζί με κλειδώματα. Είναι άθλημα κατάλληλο για άντρες και γυναίκες. Ο αγώνας γίνεται σε ρινγκ και οι αθλητές φορούν ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό - μασέλα, γάντια, παπούτσια και οι ερασιτέχνες και κάσκα και επικαλαμίδες - για να προφυλάσσονται από τραυματισμούς.
"Το 1750, περίπου, η γαλλική αριστοκρατία αρχίζει να αραιώνει", λέει ο κ Αλέν Τάρντιτς. "Ένας από τους λόγους είναι οι θάνατοι των νέων αριστοκρατών από τις μεταξύ τους μονομαχίες. Ο τότε βασιλιάς της Γαλλίας απαγορεύει στους ευγενείς να οπλοφορούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από τις επιθέσεις κακοποιών. Για το λόγο αυτό οι αριστοκράτες αρχίζουν να ενδιαφέρονται από τον τρόπο αυτοάμυνας των ανθρώπων του λαού. Αρχίζουν να εμφανίζονται λέσχες εκμάθησης ευγενών στο la savate, με δάσκαλους, συνήθως, τους έμπειρους γάλλους ναυτικούς. Στη συνέχεια, σαν αποτέλεσμα των διωγμών της αριστοκρατίας από τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, το άθλημα της γαλλικής πυγμαχίας διαδίδεται στο Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία και σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Το la savate γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές στην τσαρική φρουρά της Ρωσίας".

Την ίδια περίπου περίοδο, εμφανίζεται, σαν άθλημα, η αγγλική πυγμαχία. Για μεγάλο χρονικό διάστημα οργανώνονται, συχνά, αγώνες μεταξύ αθλητών της αγγλικής και της γαλλικής πυγμαχίας.

"Μία από τις ξακουστές συναντήσεις μεταξύ των δυο αθλημάτων, η οποία αποκαλείται συνάντηση του αιώνα, πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και έληξε με νίκη του Γάλλου αθλητή. Τη συνάντηση παρακολούθησαν χιλιάδες Γάλλοι θεατές, που ταξίδεψαν στην Αγγλία για το λόγο αυτό. Και ο Γάλλος και ο 'Αγγλος μποξέρ ήταν πολύ καλά εκπαιδευμένοι, με αποτέλεσμα ένα καταπληκτικό αγώνα. Μετά τη συνάντηση αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν και οι γροθιές στο γαλλικό άθλημα. Το 1890, το la savate συμπεριλαμβάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως άθλημα επίδειξης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου